News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Noua Zeelanda

Started by doinav, April 28, 2008, 04:47:04 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

doinav

Eu sunt acum pentru 6 luni in Noua Zeelanda, ca doctor temporar psihiatru (se cheama locum tenens) si cred ca sistemul este nu foarte diferit de cel din UK, desi pentru doctorii de aici ca si pentru cei din Australia este la fel de greu sa plece in UK sa ocupe posturi de training ca si pt. un doctor din Romania (per parerea autorizata a House officer-ului cu care lucrez eu acum). Nu m-am dezmeticit foarte bine inca si nu prea am inca impresii turistice interesante (sunt in Wellington, care e mai putin spectaculos decat Christchurch sau Auckland). Am sa ma interesez cumva daca e foarte complicat pentru un medic din Romania sa devina House officer sau sa intre intr-un training scheme aici. Cred ca dificultatea principala sta in examenele NZ asemanatoare step-urilor Canadiene care trebuie trecute pentru ocuparea oricarui post de training. Cred ca ar fi mai simplu pentru un medic care e deja specialist in Romania sa vina sa obtina un vocational license si sa practice ca specialist aici. (Eu am specialitatea din USA si asa am intrat ca specialist temporar aici, dar cred ca se poate si pentru un specialist din Romania). Pentru mai multe informatii oficiale vedeti http://www.nzma.org.nz/about/info-for-foreign-doctors.html

tapirul

felicitari si sa fie intr-un ceas bun!
Sa ne tii la curent ca suntem curiosi.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Io sunt supercomplexat de toţi oamenii care călătoresc atât. Nu cred că în viaţa mea o să văz Noua Zeelandă. Nici măcar America.

doinav

de plecat nu e greu...e mai greu sa te intorci de unde ai plecat...you can never go home again.

Oricum, Noua Zeelanda imi pare f. "prietenoasa". Mai rau e ca nu prea o sa am timp sa vad prea mare lucru decat Wellington pentru un moment, deoarece serviciul este destul de serios aglomerat. Vremea e umeda calduta (e toamna aici si vine iarna). Am vazut cheiul dar nu am gasit inca plaje. Insula din Sud are scenariul mai spectaculos decat cea din Nord, dupa cum am auzit si Christchurch este teoretic doar la o aruncatura de bat, dar trebuie luat avion sau ferrybot pana acolo. Cel mai greu mie mi s-a parut obisnuirea cu condusul pe partea stanga, de aceea inca nici nu ma aventurez prea mult in afara orasului.
La servici, multi din colegii subalterni asistenti medicali si social workers au tatuaje mari de gen Maori pe brate (desi  sunt "pakeha"/albi Europeni). Doctorii sunt ceva mai retinuti, desi atmosfera e destul de informala, si ne chemam unii pe altii pe first name, nu pe numele "Dr. nume de familie". (Mie mi se pare cam greu deoarece sunt obisnuita mai mult cu Dr. V. decat cu "Doina", la servici, dar daca asa e obiceiul, ce sa-i faci.
Am 3 colegi mai juniori ca pregatire cu care lucrez, un indian ca "registrar" (sau rezident), un "senior house officer" (care e un fel de rezident anul 2 care deja se indreapta catre psihiatrie), si un "house officer" (intern, anul 1, care face toata treaba, adica ia sange, scrie rapoartele de iesire din spital, scrie retete pt. cei care se externeaza, etc.) si care merita toata admiratia: vrea sa se faca dr. de familie.
Eu trebuie sa fac destule rapoarte pentru "curte" (in cazul celor care trebuie retinuti in spital pe termen mai indelungat din cauza bolii), si bineinteles decid re. medicamente, etc.
Pe usa biroului meu scrie "Kai-tohutohu" si "consultant" (adica medic specialist).
Pacienti sunt de peste tot (adica nu numai din Noua Zeelanda ci si proveniti din insulele Pacificului- Insulele Cook, Tonga, Fiji) si de toate felurile (albi, Maori, pacific islanders).

Am invatat deja un alt cuvant Maori: whanau -se pronunta "fanau" si inseamna "familie". Plus "Aotearoa", adica "tara norului lung alb" care e Noua Zeelanda. Plus "Te Whare O Matairangi"- adica partea din spital unde lucrez eu si inseamna casa de peste munte.

Mie imi place accentul eg. "nine thirty" suna ca "noin thiiiirty", nu mi se prea greu de inteles, dar aici fiecare are un accent usor diferit, depinde de unde vine familia lui si unde a mers la scoala.

Mi-a placut o carte despre Noua Zeelanda http://www.amazon.com/Slipping-into-Paradise-Live-Zealand/dp/B000FA4TS4/ref=pd_bbs_2?ie=UTF8&s=books&qid=1209603047&sr=8-2


doinav

Lucruri mai putin placute: benzina e f. f. scumpa, poate de 2 ori mai scumpa decat in US (si salariul mediu de aprox. 2 ori mai mic). Plus, in cazul meu, am febra musculara deoarece stau inca cu umerii incordati cand conduc, pt. ca nu sunt inca obisnuita cu condusul pe partea stanga. Noroc ca am masina cu transmisie automata, ca daca trebuia sa si schimb viteze cu stanga, nu stiu ce ma faceam. Dar azi vremea e frumoasa si nu ploua.

tapirul

e interesanta istoria condusului pe stanga si pe dreapta...Cica initial in evul mediu se mergea pe stanga drumului, ca sa fii cu mana dreapta (sabie sau dat noroc) catre mijlocul drumului, recte catre cel ce vine din partea opusa. Dupa aia au aparut carele mari trase de cate sase perechi de cai, in USA mai ales; carutasul nu avea scaun aparte, el calarea pe calul din stanga spate - de ce stanga? - ca sa poata tine biciul in dreapta si sa acoipere toti caii. Acum, fiind pe calul din stanga, a fost mai natural sa mearga pe dreapta drumului, ca sa manevreze mai usor la intalniera cu carute de partea opusa (carutasul era spre mijlocul drumului si vedea mai bine ce se intampla si sa vada sa nu se loveasca rotile de caruta din sens opus). In Anglia insa carele erau mai mici drept urmare carutasul statea in car, asa ca au pastrat partea.

Chestia cu dreptacii - de aia cica la barbati hainele se incheie stanga peste dreapta, sa poti baga mana repede dupa aarma in caz de ceva.

In legatura cu asta, si distanta standard intre sinele de cale ferata vine tot din epoca medievala. Primele linii ferate s-au facut pe vechile drumuri, unde existau deja fagasuri facute de rotile carelor, fiind asadar logic sa asterne sinele de cale ferata la aceeasi distanta (carele puteu fi mai usor convertite, se foloseau fagasele vechi pt. sine, etc). Primele tramcare erau trase de cai de fapt. Distanta dintre rotile unei carute (pe baza careia s-a stabilit deci distanta intre sinele de cale ferata) se bazeaza pe latimea a doua funduri de cal.
cre'că, nu ştiu...