News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Daca nu va intreb pe voi atunci pe cine?

Started by tapirsis, June 02, 2007, 08:51:45 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirsis

E o chestie cu neadaptarea asta de care vorbeste Q in alt topic. Nu e vorba de varsta ca prim factor. Nu te poti schimba atat de mult in 5 ani. E ce mi se intampla si mie. Paradoxal, desi m-am intors acasa dupa 5 ani de alta regiune istorica a Romaniei, ma simt total neajustata cu mediul inconjurator. Parca as juca teatru tot timpul. E ca apa care se prelinge de pe un corp uleios. Inca n-am reusit sa-mi explic. Sigur sunt mai multi factori in calcul dar orisicatusi... Probabil ca acolo m-am simtit in "vacanta" si acum am inceput "scoala" .... Toata lumea stie ce naspa-i sa incepi scoala...

Asa...
Asta a fost introducerea la intrebarea mea, ca daca nu va intreb pe voi chiar ca n-am pe cine (apropo, nici cu medicul de familie actual nu relationez destul de bine, din vina mea, zic eu, ma simt cam inhibata si pusa la colt).

Care intrebare suna asa:
Am facut, la indicatia medicului de familie, o ecografie abdominala, si o iesit un colecist, mama-mama: "septat, cu pereti grosi, dedublati, discret sediment reflect decliv "sludge". Medicul de familie mi-a dat trimitere la 'cutit'. Direct asa. Mi-a dat un tratament cu fiobilin si farcovit.
Ce ma sfatuiti?
Va fi bine!

Qvadratus

Personal sunt intotdeauna de parere ca de tratat trebuie tratat pacientul, si nu analizele lui !

Mai pe scurt si mai pe intelesul tau:
- colecist "septat" are o groaza de lume. In imensa majoritate a cazurilor este o varianta anatomica ce se incadreaza in normal
- "pereti grosi" pot aparea de exemplu daca ai facut ecografia la o distanta mica de masa (in general o ecografie abdominala corecta se face preferabil la cel putin 6 ore de ultima masa)
- "sediment decliv" poate aparea de exemplu dupa un post mai indeelungat si poate disparea la ceva timp dupa aia

Din poza pari o persoana mai plinuta (deduc eu...). Asta inseamna in unele cazuri ca iesirea fierii din colecist (adica a lichidului biliar), se poate face mai lent, colecistul fiind mai lenes de felul lui. Daca mai e si putin indoit, formeaza un fel de fald, ca si cum ai incerca sa indoi un balon umflat nu prea tare. La cei la care fierea nu are o iesire prea usoara din colecist, in timp peretii se ingroasa din diverse motive. In caz ca eventual mai iei si anticonceptionale, apare si un fel de imbibitie cu lichid a peretilor si in plus "lenea" lor creste. Nu stiu in ce masura esti sau nu genul de persoana care se enerveaza des si/sau care se consuma, fiindca si asta intervine la cei care au probleme cu colecistul.

Cu "peretele dedublat" e mai complicat... Erai in colica ? Adica te durea fierea, sau daca nu, te durea capul sau umarul drept? Aveai greata, varsai ? Erai cumva la ciclu sau intr-o perioada in care erai umflata la picioare ?

tapirsis

Pe rand:
- am facut ecografia la intervalul solicitat fata de ultima de masa (cred ca mai mult de 6 ore, daca pun si cat am asteptat peste programare la usa cabinetului de eco)
- nu am tinut post deloc
- sunt chiar grasa
- nu am avut niciodata colici biliare, nici varsaturi, doar ceva greturi pentru care m-am si dus la medic de fapt
- nu am observat sa ma fi durut capul, umarul drept sigur nu (culmea ca de o saptamana ma doare cotul drept si incheietura cotului ca atunci cand iti amorteste mana dupa ce ai stat mai mult intr-o pozitie incomoda)
- nu iau anticonceptionale, nu eram la ciclu, nu aveam picioare umflate
- ma enervez cam des ce-i drept, desi nu sunt colerica, dimpotriva, de fapt am o stare de iritare aproape continua ca sa zic asa iar de consumat interior sigur, prea mult chiar, n-am nici o supapa de suprapresiune sanatoasa 
Va fi bine!

Qvadratus

Tot pe rind:
- las-o balta cu operatia, daca te deranjeaza numai neshte greturi...
- eu cit de doftor ma dau, m-am prins deabea dupa vreun an si jumatate ca fac colici biliare
- cere-te la un internist sau gastroenterolog, poate iti recomanda sa te cauti ceva mai profund (asa daca ma apuc eu sa-ti recomand aia si aia.... se cheama ca o fac fara sa te fi consultat)
- e posibil sa ai o colecistita cronica nelitiazica, adica mai pe intelesul tau o fiere cam nazuroasa, lenesa si cu toane, dar asta nu inseamna ca trebe neaparat sa o tai
- cu "dedublarea" de perete: daca nu ai avut ceva acut atunci cind ti-a facut eco, probabil este sa fie o falsa dedublare, data eventual de ecogenitatea mai mare a stratului intern al peretelui in conditiile depunerii in el de saruri biliare (pe intelesul tau: daca lichidul biliar zace mai mult timp intr-o fiere mai lenesa, atunci devine mai concentrat si solutia respectiva tinde sa se destabilizeze si sa genereze depuneri, fie direct in tesut fie sub forma unui sediment)
- in concluzie da-i ininte cu fiobilinul si vitaminele, ca nu au ce sa-ti strice, incearca sa nu te mai consumi atit si mai lasa din iritare deoparte (daca poti). Cata si vezi ce s-a schimbat in regimul tau alimentar si in coerenta meselor in ultimele luni. Mergi in plus si mai fa-ti neshte investigatii, numite "uzuale" la care sa adaugi si alea de ficat precum si din alea care cauta fel si fel de triptilici parazitari in scaun sau microbi gerneratori de ulcer la stomac.

tapirsis

Pi am facut asa:
colesterol 219
fosfataza alcalina 163
glicemie 88
trigliceride 137
transaminaze TGO 13

Altele uzuale care's?
Si 'ma cer' la medicul de familie la investigatiile suplimentare?

Eu am o problema cu sistemul medical, nu stiu unde sa ma duc daca ma doare ceva. La medicul de familie trebui sa ma duc cu programare, la spital cred ca se ajunge numai in urgenta. La policlinica cu plata habar n-am care-i mersul. In afara de cabinetele private restu-i o enigma pentru mine.
Spre exemplu v-am zis de durerea continua la articulatia cotului, care se intensifica la efort, tre sa ma duc la ortoped sau la reumato? Cu insomniile tre sa ma duc la psiholog sau psihiatru? Cu grautatea tre sa ma duc la endocrinolog sau nutritionist? Zau daca pot sa intreb pe altcineva. Cu Miruna care-i prea mica de inaltime pentru varsta ei nici nu mai stiu. Medica de familie a zis ca nu-i nici o problema dar eu simt ca este insa nu stiu unde sa merg, la alt pediatru? La Bucuresti?
Va fi bine!

Qvadratus

Quote from: Qvadratus on June 04, 2007, 04:45:24 PM- cere-te la un internist sau gastroenterolog

P.S. Cu durerea de la articulatia cotului cere-te la un Reumatolog sau la un medic de Recuperare (adica fizioterapeut). Cu greutatea in principiu ar trebui sa ai de-a face in primul rind cu Nutritionistul si in al doilea rind cu Endocrinologul (oricum va trebui sa intri in vizorul amindorora). Cu insomniile vezi in primul rind ce poti rezolva la tine in ograda si dupa aia gindeste-te sa te duci la psiholog, eventual ulterior pe la psihiatru.
P.P.S. E de datoria medicului de familie sa te orienteze in spatiu. Nu esti obligata tu sa stii ca doar d'aia e ala doctor, sa stie macar unde sa te trimita, daca nu poate el insusi rezolva.

In cele 2 cazuri de mai sus, ii ceri bilete de trimitere la "specialistii" in "Cutare" si "Cutare" si-i ceri eventual sa iti recomande pe cineva anume.
Mai departe, incearca te rog sa intelegi ca e important sa relationezi cu medicul in persoana, nu cu un oarecare Q sau Y ori X de pe internet, oricit de bine intentionat ar parea acesta.
Si daca nu comunici cu medicul de familie schimba-l, chiar daca o faci de 10 ori pina gasesti unul pe potriva necesitatilor tale.

tapirsis

OK, am inteles, multumesc mult pentru raspunsurile tale de pana acum.
Am incercat deja sa discut mai mult cu medicul de familie. Pentru cot nu m-a trimis nicaieri, mi-a dat ea reteta.
Daca am cerut eu trimitere mi-a dat, deci nu m-a orientat deloc. Am ales ca medic de familie un medic pediatru si este o dr foarte buna. Presupun ca am facut eu ceva gresit.
Va fi bine!

A CERB

Bre, cu Miruna binevoieste si sapa dupa un growth chart, pune-o pe grafic si vezi daca a cazut in percetila de-a lungul anilor( o sa ai nevoie de greutati/inaltimi din trecut). Atunci te ingrijorezi, nu ochiometric.

In rest, asculta la 4, se pare ca asa functioneaza sistemul in Ro. Aici tot Primary care le face pe toate.
Smile! It confuses people!

tapirsis

SUnt convinsa ca pediatra a spus ca nu este problema pe baza graficului ei de crestere, eu ma vait ca este cea mai mica din grupurile de copii cu aceeasi varsta (de la gradi, din parc). Stiu ca si noi suntem mici de statura din familie insa tot speram sa ne depaseasca ei.
Va fi bine!

A CERB

Asa si Mateutza al meu s-a nascut 95/95, a cazut de pe grafic aproape la greutate 10/75, iar acum e 50/50. A scazut la inaltime dar ne bucuram ca nu mai e casectic si speram sa creasca la loc la inaltime, chiar daca ramane 50 la greutate.

Smile! It confuses people!

Qvadratus

Mai, intr-un fel nu prea e corect ca mi-am dat cu parerea pomenindu-ti niste investigatii fara sa te examinez si fara sa le precizez (ma macina de vreo saptamina asta....)
-mai adauga la investigatiile precizate de tine: hemoleucograma completa, VSH, creatinina, TGP, sumar urina, examen coproparazitologic. In plus poti sa mai faci Antigen fecal Helicobacter pylori/(sau)Anticorpi anti Helicobacter pylori
- in investigatiile uzuale mai intra (in cazul tau) examenul ginecologic, examenul radiologic cardiopulmonar si electrocardiograma. Sincer, chiar e indicat sa te consulte cineva inainte de a le face asa, numai de amorul artei (mai ales ca examenul radiologic pulmonar s-ar putea cu foarte mare probabilitate sa fie o investigatie inutila --> in canditiile in care este si iradianta, examenul ginecologic sa fie la fel de inutil si nejustificat, iar electrocardiograma sa fie pur si simplu ceva de facuta numai de dragul de a o face).

P.S. In cazul primelor, tot ce risti este sa cheltuiesti niste bani pentru a afla ca sunt absolut normale.

tapirsis

Ba chiar imi pare foarte bine ca mi le-ai spus. M-am programat deja la gineco. O sa le programez si o sa le fac si din celelalte.
Cam asta-i ce voiam eu de la dna dr, sa-mi spuna ce set de analize si invgestigatii uzuale trebuie sa faca fiecare om, preventiv vreau sa zic, nu neaparat cand il deranjeaza ceva. Ma asteptam ca la bilantul anual sa ma trimeata sa-mi fac neste analizele. Pe bani, nu conteaza. Dar nu mi-a zis nimic. Si decat sa incep sa caut pe net am zis ca-i bine sa va intreb pe voi daca tot aveam ocazia. Si uite ca bine am facut. Thanks a lot!
Analizele specificate intr-un mesaj mai sus le-am facut tot pe bani integral pentru ca laboratoarele de analize pot face compensat prin contract cu casa de asigurari numai in primele zile ale lunii.
Era in curs de aparitie regula sa se faca un set de analize de baza gratuit in cadrul bilantul anual dar nu stiu sa fi inceput sa se aplice. Pi si la copii zic eu ca ar trebui sa-mi puna ce analize uzuale preventive ar trebui facute. Nu ca am devenit ipohondra dar orisicatusi. Stiu ca-s multi oameni chiar bolnavi care ocupa mai mult din atentia medicului de familie pe buna dreptate. Si am citit si cata hartogaraie trebuie sa completeze un medic de familie azi in RO, cred ca li se acreste si lor ca oameni sunt.
Va fi bine!

Qvadratus

Antigen fecal Helicobacter pylori/(sau)Anticorpi anti Helicobacter pylori nu sunt uzuale, dar tu fa-le, eventual.

P.S. Cu asazisul bilant anual treaba e cam in felul urmator (ca si cu altele...):
pasul 1 - vin Guvernul si Parlamentul si declara impreuna cu Ministrul Sanatatii ca avem drepturi
pasul 2 - in baza acestui drept, mina in mina, dau niste precizari cum ca trebe sa se stringa de la bobor bani pentru sanatate
pasul 3 - Parlamentul impreuna cu GUVRo si cu milosirdia MS (ca altfel si-ar pierde scaunul ministrul respectiv), mai dau niste precizari cum ca banii strinsi numai si numai pentru sanatate pot fi cheltuiti pentru aceasta sanatate numai cu acordul Parlamentului si al Ministerului de Finante
pasul 4 - Parlamentul e de acord ca numai un anumit procent din acesti bani sa fie cheltuiti pentru motivatia pentru care au fost colectati
pasul 5 - din acel procent ramas, M de Finante e de acord sa se cheltuiasca numai un procent pentru destinatia initiala, si asta numai cind vrea muschiul lui...
pasul 6 - din procentul ramas din procent, Casa de Asigurari stabileste niste plafoane de cheltuielei maximale pentru investigatii, pe rind astfel:
                               a) un plafon pentru pacient
                               b) in baza unor aproximari statistice discutabile, calculeaza cam cit pacienti vor solicita aceste investigatii si face un calcul global, avind grija sa distribuie medicilor de familie per ansamblu, o suma mult mai mica maximala decit aceasta estimare
                               c) mai apar niste indivizi care iau plafonul global maximal dat medicilor de familie, il injumatatesc, si dupa aia impart laboratoarelor acreditate ramasita de plafon de decontare de analize "gratuite"
pasul  7 - inventeaza un milion de hirtzoage care fac din recomandarea, efectuarea si decontarea acestor investigatii un coşmar, astfel ca sa-i vie lehamite cu siguranta oricarui medic sanatos la cap, sa parcurga etapele de recomandare birocratica  respectiva
pasul 8 - in urma celor de mai sus, doctorii isi mai baga si (scuzatzi expresia) p...... in cea mai mare parte, in investigatiile uzuale periodice decontate (asazis)

P.P.S. Eu de exemplu am renuntat de mult sa mai scriu retete compensate si gratuite, prefer sa trimit pacientul la Medicul de Familie sa o faca, ca doar nu am timpit sa stau sa pierd timpul scriind: 1 bucata bilet Externare, 1 bucata Scrisoare Medicala, 1 bucata Reteta simpla, 1 Reteta compensata in triplu exemplar, 1 Reteta Reteta gratuita in triplu exemplar, 1 bucata schema de tratament si mai nu stiu cite Bilete Trimitere in triplu exemplar fiecare, ca sa nu mai vorbim de concediile medicale in triplu exemplar .... etc
     La investigatii, idem (cind vad un pacient ambulator, neinternat): scriu o singura hirtoaga care serveste si de Scrisoare Medicala, si de Reteta si de Program de investigatii/Bilete de Trimitere si de schema, si de recomandare de atitea zile de Concediu Medical si de dovada si de reper pentru evaluare s.a.m.d. In concluzie eu scap de dublarea/ triplarea timpului consumat cu un pacient, iar Casa de Asigurari se preleveaza de faptul ca cica ceea ce fac eu nu se subscrie unui traseu "acreditat" (de altfel extrem de absurd si consumator de timp si de resurse in dauna pacientului si in profitul smecherilor).  Efectul este binenteles ca bolnavul scoate bani din buzunar si plateste pina la urma cea mai mare parte din ceea ce i se face, neconsumind acei bani din pe care i-a "donat" pentru Sanatate (cica) pe fluturasul de salariu/ bilantul contabil.

tapirul

patratel, po' sa te intreb si io o intrebare? tot de sfat.
cre'că, nu ştiu...


tapirul

e vorba de fetita unei cunostinte comune (iti spun la ureche cine) care are 4.5 ani, si de pe la doi ani se plange intermitent (o data pe luna) de dureri de picior, mai ales genunchi si mai ales pe dreapta. Nu se umfla, nu se roseste, se plange mai ales seara/noaptea. Dimineata nu schioapata, dar mama zice ca pentru ca se tine tare ca nu mai vrea la doctor.
Fetita s-a nascut cu picior usor adus inauntru din incheietura cu ghips recomandat pentru un an (nu e cam mult?), stat numai vreo patru luni.
A avut candva amigdalita pultacee.
Nu a facut analize recent ca ii e teama (fetitei) de doctori si nu mai vrea ace.
Eu am zis ca artrita reumatoida nu prea cred sa fie, desi din cate mai citesc aia juvenila pauciarticulara incepe pe la doi ani (dar se manifesta mai degraba cu inflamatie si nu durere).
Am recomandat sa faca analize evident, sa vada un fiziokinetoterapeut. Eventual un psiholog (poate fii "vreau si eu atentie")
evident ca nu poti veni cu un diagnostic off the bat, dar ce ai recomanda, unde sa se duca etc?
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

SPITALUL CLINIC DE  URGENŢĂ PENTRU COPII ,,MARIA SKLODOWSKA CURIE"
Bd. Constantin Brâncoveanu nr. 20, sector 4, Bucureşti
Centrala: 460.30.26, 460 42 60

Secţia de Medicină Fizică
şi Recuperare Funcţională a Deficienţelor Fizice
Neuromotorii
Şef secţie: Dr. Liliana Luminiţa Pădure, m. pr. recuperare, medicină fizică şi balneologie
Dr. Ioana Bratu, m. pr. pediatrie, m. pr. recuperare, medicină fizică şi balneologie
Dr. Liana Lucia Mareş, m. pr. recuperare, medicină fizică şi balneologie
Maria Veronica Morcov, psiholog
Elena Panaitişor, profesor C.F.M., profesor educaţie fizică
Oana Cristina Dinu, profesor C.F.M. kinetoterapie
Albert Aurelian Biclineru, profesor C.F.M. kinetoterapie
Florin Drăgan, profesor C.F.M. kinetoterapie
Mihail Alexandru Dumangiu, profesor C.F.M. kinetoterapie
Dorina Ioniţă, profesor C.F.M., profesor educaţie fizică, antrenor scrimă
Constantin Felician Ion, profesor C.F.M. kinetoterapie, oficiant sanitar

P.S. Cu Luminita Padure am avut de-a face tangential recent, la ceva Conferinta de Neurochirurgie si Neuroreabilitare si mi s-a parut o tipa faina si isteata. Cu Liana Lucia Mares am avut de-a face acum citiva ani si am fost placut impresionat de ea. in general ce fac cei de-acolo m-a impresionat in sens extrem de pozitiv. Despre Ioana Bratu nu stiu ce sa spun.
Acum Sectia respectiva s-a transformat in institutie juridica de sine statatoare, daca nu ma insel in Institut sau cam asa ceva.
Un sfat: de evitat Ortopedia de la MARIA SKLODOWSKA CURIE, in caz de necesitate.

P.P.S. La problemele de Recuperare ale copiilor nu ma bag NICIODATA, iar la bolile inflamatorii sistemice la copii ma bag numai pina la minim 10 ani, preferabil 12 (debutul pubertatii)

tapirsis

Daca ai calculi la vezica biliara, operatia laparoscopica scoate doar pietrele sau tot organul?

Ati auzit de tratamennt de dizolvare al calculilor cu acid ursodezoxicolic?
(cred ca medicamentul se cheama URSOFALK?)
Va fi bine!

A CERB

Operatia scoate tot organul. Tratamentul cu buline este lung si nu prea merge. Indicatii pentru  a scoate vezica sunt: colecistita acuta, pietre migrate care cauzeaza pancreatita. NU se recomanda sa scoti pietrele asimptomatice. Daca ai simptome( dureri, greata) si sunt de la vezica( adica excluzi ulcer) atunci poti scoate, doar ca 30% raman cu simptome. Cam atat.
Smile! It confuses people!

tapirsis

Pietrele la vezica biliara au iesit la ecograf (initial investigatiile au fost facute pentru vezica urinara - cistita cu crize de 4 ori pe an si urinat des), si investigatia a relevat pietre milimetrice dar multe la vezica biliara, alte simptome de criza niciodata (astea le face asimptomatice?).

Ce efecte pot avea in timp pietrele astea fara operatie?

In cazul operatiei, sa zicem, ce inseamna sa traiesti fara vezica biliara (ce second effects majore pe termen lung si ce precautii, in acelasi timp, ar trebui considerate?).

Bila lenesa poate cauza ingrasare? si stari de oboseala? si dureri de cap?

Multumesc
Va fi bine!

A CERB

Daca nu ai simptome( da, ale tale sunt asimptomatice, gasite intamplator) nu trebuie scoasa. Problema e ca, fiind multe si mici, ai sanse mai mari statistic vorbind sa arunci o piatra in calea biliara si sa-ti dea pancreatita. Bila lenesa nu da ce spui matale acolo, cu exceptia durerii de cap despre care nu cred ca stim suficient.

Vezica biliara este un rezervor de detergent cu care speli grasimile pe care le mananci ca sa le absorbi mai bine. In afara de asta, tot acolo mai arunci si niste junk. Normal ea colecteaza bila secretata continuu de ficat, si ti-o arunca in tubul digestiv intermitent, atunci cand mananci. Daca scoti vezica, atunci calea biliara se dilata in timp, si cam pierzi sincronizarea cu mesele. Un efect secundar comun este diareea, cauzata de iritatia colonului din cauza de bila prezenta aiurea.

Ce sa-ti mai spun?
Smile! It confuses people!