News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

psihoza

Started by A CERB, April 16, 2007, 09:59:53 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

A CERB

pacienta azi:

A voice told me today to burn myself.

eu:

why didn't you do it?

pt:

I didn't want to.

eu:

OK

doua minute mai tarziu, dupa ce am vorbit de durere de spate si diabet

pacienta:

I thought I was going crazy.

eu:

Oh, what makes you say that?

pt:

I don't know, I just have so much guilt.

...

mentionez ca o tratez de diabet si nu de psihoza si ca vede crisis unit in fiecare zi ca outpatient.
Smile! It confuses people!

vlad

Exista o asociere cunoscuta de vreun secol intre schizofrenie si diabet. Ciudat ca diabetologii nu prea o cunosc. Eu am intalnit-o des.
Acuma, chestia cu vinovatia poate sa insemne si schizoafectiva, sau episod depresiv cu el. psihotice, etc.

A CERB

Nu stiu, bre, la mine cam 60% sunt diabetici sau prediabetici. Am vreo 3 schizo de care stiu la vreo 5000 pacienti. La carte scrie 1% deci ar trebui sa am 50? Bipolari vad tot timpul.

Nu prea ma interesa sursa guiltului ei, vroiam numai sa subliniez absurditatea dialogului. Cand am intrebat-o " what makes you say that?", ma asteptam sa se supere, pentru ca putea sa concluzioneze ca nu am ascutalt ramblingul de dinainte. n-a deranjat-o.

vlad

Da, se cheama raspuns alaturi.
1% in populatia generala, la diabetici e mai multi. Acuma, ca n-or veni la doctor e altceva. Daca sunt cu vechime, se intampla sa aiba si deliruri din astea inchistate, vechi, pe care sa nu le mai observi decat daca le zgandari din intamplare. Nu vezi decat un declin cognitiv care poate sa fie si subiectiv. La asta se adauga ca multi schizo disimuleaza ceva de speriat, mai ales daca nu sunt foarte acuti.

iar cu bipolaritatea, cine stie daca nu o sa apucam ziua cand bipo si schizo vor fi reunite.

A CERB

Pai pacienta asta a fost tratata inainte pentru bipolara. Gluma este ca, inainte sa-mi vina la cabinet ca pacienta, vazand-o prin spital cu incheieturile bandajate( o tratam pe mama ei) am intrebat-o , la misto, nestiind ca e psych: "so, you've been slashing your wrists?" mi-a raspuns" no, I fell through a window. I haven't slashed my wrists for 5 years".

Nu are IQ/introspectie suficient de mare sa constientizeze treaba cu guilt-ul. Somebody's been doing the wrong kind of counseling. Probabil ca a incaput pe mana unui rezident de psihiatrie :tongue3: