News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Intelectualii.

Started by Furnika, February 24, 2007, 06:58:54 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Furnika

Nu stiu daca ati observat dar s-a conturat dupa revolutie portretul intelectualului roman: e de dreapta si simpatizeaza casa regala, activeaza in asociatii civice, e anticomunist, il injura vartos pe Iliescu; au indus si au agitat ideea de 'ei' ('ei', ceilalti: in general comunisti, vechea nomenclatura, securisti, lichele, socialisti, Adrian Nastase si Vacaroiu samd).
Exemple:
- Andrei Plesu
- HRP
- Gabriel Liiceanu
- Emil Hurezeanu
- Alina Mungiu-Pippidi
- Mircea Dinescu (in mai mica masura)
- altii (poate mai stiti si voi)
E ciudat ca populatia le acorda de obicei credit, luand de buna imaginea lor de intelectuali fini, morali si moralisti, anticomunisti etc. Recunsc ca pe mine m-au pacalit, acum 4-5 ani credeam in ei. Acum ei si Vadim/Iliescu imi sunt egali. Ce modele mai putem gasi in Romania?

vlad

Domnule, excelent topic. M-ai atins la o coarda sensibila. Am zis de mai multe ori pe aici ca oamenii astia nu reprezinta de fapt mare lucru. Au un oarecare succes de televiziune, si de asta pot fi confundati cu o "clasa conducatoare intelectuala".  Fals.


Uite, eu cred ca e plina tara de intelectuali de alte facturi, si care ar putea sa aiba ceva de zis. Doar ca nu-i da la televizor.

Qvadratus

Eu cred ca in curind modelul national o sa-l formeze din nou inginerul, eventual si tehnocrat pe deasupra. Asta macar asa, ca fatada....

vlad

Ba io crez că pe naţionalistul marxist.

tapirul

patratel, ce e ala inginer tehnocrat? Adica, poate sa fie si netehnocrat?
cre'că, nu ştiu...

tapirul

si'n alta ordine de idei, cum definim "intelectualul"? ca sa stim despre ce vorbim si sa nu cadem in tautologii.
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Quote from: tapirul on March 12, 2007, 07:01:35 PM
patratel, ce e ala inginer tehnocrat? Adica, poate sa fie si netehnocrat?
Dar cum definim un 'tehnocrat'? Etimologic e un individ competent intr-un domeniu si care are o functie de de conducere in guvern, relativa la domeniul sau de expertiza. Astfel, la ministerul Sanatatii e un inginer care in context nu se poate numi tehnocrat. Deci da, poate exista un inginer netehnocrat. Un inginer netehnocrat poate fi unul care isi face meseria foarte bine dar din anumite motive nu detine functie de conducere in domeniul in care exceleaza.
De ce sa cadem in tautologii? Stim ce este un intelectual; intrebarea mea se referea la modelele de intelectuali. Tehnocratul poate fi un model de intelectual. Va propun 'omul de succes'; cum il definim? Daca as fi tanar mi-as lua drept model un 'om de succes'. Omul de succes nu e neaparat intelectual si nici tehnocrat. Poetul falit dar genial mai poate fi un model in ziua de azi?

tapirul

technikós-krátos, meşter la putere. Pricep acum. Cred ca Stolojan de exemplu se considera un tehnocrat.
Eu nu stiu ce e intelectualul. Sau, mai bine zis, nu stiu ce stii tu. Intelectualul e un om citit? Cu o cultura vasta? Trebuie sa fie si creator ca sa fie intelectual, sau nu? Trebe sa fie si o dimensiune morala ca sa fie intelectual "adevarat" sau nu? Vadim e intelectual? Da' Paunescu?

Omul de succes, buna intrebare. Pe vremea lui Ceasca oameni de succes invidiati de toti erau soferul de TIR si lucratoarea la Alimentara. Care au avut o cadere dramatica de prestigiu si succes dupa revulutie.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Furnika, eu cred ca da, mai poate fi. Ba cred ca chiar incepe sa fie cerere pentru asa ceva. Problema e ca nu exista oferta.

Omul de succes actual este bulangiul apropitar.

tapirsis

E lipsa mare de modele universale.

Chiar, ce-i intelectualul?
- cel ce are studii peste o anumita treapta?
- cel ce-si castiga existenta cu mintea nu cu bratele?
- cel ce lucreaza cu mintea dar are rezultate recunoscute la nivelul cetatii?
- cei ce citesc, fac diferenta dintre minor si major, cunosc curente in pictura, sunt la zi cu politica si descoperirile stiintei?

Naspetii astia de azi cu bani (succes!) au si ei fanii lor. Avem dreptul sa-i dispretuim? (Eu zic nu. Nici banii)

Avem nevoie de intelepti.
Va fi bine!

Furnika

Eu am mai scris despre Balaceanu-Stolnici, probabil am avut o intuitie. Citesc in ziare ca a turnat si dumnealui la Securitate sub numele "Laurentiu". Mare boier domnule.
Exista o teorie cum ca in zilele cetoase de dupa 22 decembrie 1989 (sau odata cu scindarea FSN-ului) Securitatea si-a impartit oamenii:
1. primul grup constituie Puterea (Iliescu si ai lui)
2. al doilea grup Opozitia, 'partidele istorice' (care probabil in primele zile erau formate din oameni onesti dar care mai apoi au fost infiltrate cu securisti gen Mona, Balaceanu, Paler, Paleologu), 'grupurile civice' samd
Nu stiu daca cele doua grupuri s-au format spontan sau in urma certurilor din primele structuri ale puterii de dupa 22 decembrie. In tot acest timp cred am asistat la o punere regizata de oamenii securitatii iar teatrul se joaca si astazi.

vlad

Mi se pare cam farfelue ideea. In primul rand, Iliescu nu mi se pare deloc securist. Comunist, da. Securist, deloc.
In schimb, cu domnul academician, e cu totul altceva. Nu stiu ce intuitie ai avut dumneata, dar mie imi era foarte clar demult. Era clar pentru orisicine stie cat de cat cum erau tratati inainte cei care nu aveau origini sanatoase.

originaltup

eu am o singura problema majora cu respectivii, si cu toti ceilalti intelectuali care apar pe la televizor, si chiar si cu cei care nu apar: impotenta. Sunt relativ incapabili sa formeze cu adevarat curente de opinie, sa schimbe opinii, in general sa influenteze major cursul lucrurilor importante, chiar si in politica. Sunt teoreticieni ale caror idei si actiuni palesc in fata realitatii.
Nu am probleme legate cu nivelul lor de cultura su de inteligenta, marea majoritate ma depasesc in toate.
Dar ei sunt intr-o pozitie in care pot schimba ceva in bine si cumva dau gres.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

tapirsis

Gasita prin bloguri, de la Caragiale citire:

"Omul care despreţuieşte orice ocupaţie de imediată utilitate şi pentru el şi pentru lume şi se dedă la nobila profesiune de gânditor — se numeşte un intelectual. Sunt mii şi mii de unelte-n lume: glonţ şi năvod, plug şi sapă, teslă şi rândea, ciocan şi nicovală, cot şi terezii — cine le mai ştie pe toate? — un întreg arsenal inchizitorial! fără acesta omenirea n-ar putea stoarce binele ei din sânul naturii, din sânul mamei crude, care mai totdeuna trebuie apucată strâns în cleşte, canonită, bătută până la sânge, ca să-ţi dea o picătură de lapte. Ei!... Intelectualul e prea blând fiu ca să-şi maltrateze cumva mama. Mâna lui, care n-are altă menire decât să treacă uşor pe frunte-i, s-ar murdări la atingerea vreuneia dintre uneltele de tortură. Intelectualul a venit în existenţa terestră înarmat cu o uneltă mult mai nobilă, o zestre divină: gândirea!
Acu... deştept ori ba, spiritual ori nerod, cu scaun la minte ori lovit cu leuca — astea sunt întrebări absolut indiferente; e destul că poate zice cu toată siguranţa:
,,Eu?... Eu sunt un intelectual!"
Va fi bine!

rocsa

Quote from: originaltup on April 25, 2007, 11:07:14 PM
cu nivelul lor de cultura su de inteligenta, marea majoritate ma depasesc in toate (pe mine, ma=originaltup?).
?
Quote from: originaltup on April 25, 2007, 11:07:14 PMDar ei sunt intr-o pozitie in care pot schimba ceva in bine si cumva dau gres.
pai zi-i mai pe directe si te votam nu o da asa cotita

originaltup

nu am nevoie de voturi si pt ca nu vreau sa ajung in acea pozitie. Dar ei vor sa fie acolo, si cel putin teoretic au capacitatea de a stabili curente de gandire si a schimba lumea, mai mult sau mai putin. Dar pe undeva pe drum toata aceasta posibilitate se pierde si rezultatul final este ca vezi niste oameni cu posibilitati care actioneaza si se comporta ca toti ceilalti, cateodata chiar mai rau.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"