News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Cum se poate muri de soc hipovolemic, la 4 zile dupa operatia de colecist

Started by Mihaela, November 17, 2006, 11:30:14 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mihaela

O intrebare fara semnul intrebarii.
Daca vreti si ma puteti ajuta cu un sfat, va rog sa o faceti!
Sotul meu a fost operat laparoscopic de colecist acut in Mai anul acesta, in UK, intr-un spital de stat (NHS).
Dupa operatie, doctorii mi-au spus ca "au clipat" o artera, si ca a pierdut mult sange, dar ca "o sa fie ok".
Sotul meu avea dureri foarte mari dupa operatie, si i-au administrat morfina intravenos (Oramorph).
Durerile au continuat si dupa externare.
Locul unde a fost instalata drena a supurat dupa operatie, tensiunea si pulsul au fost la un moment dat foarte instabile si cand au atins momentul crtitic au rechemat doctorul.
Luni noaptea, surorile medicale de garda au notat ca rana de la drena a sangera puternic, desi drena nu parea dislocata.
A fost operat luni de la 1.30 la 3.45 si l-au externat miercuri la ora 12.
L-au externat cu Hb 8.8, RBC = 2.9, HB = 0.262, WBC = 8; nivelul innainte de operatie era: WBC = 6.8, RBC = 4.19, HB = 12.6, Hct = 0.375.
Cum a ajuns acasa, a inceput sa sangereze dintr-o rana unde a fost instalata drena si ne-am intors de urgenta la spital.  L-a examinat un medic (tensiune, puls, aspectul ranii) si ne-a spus ca "nu e o situatie care sa-i ameninte viata", sa mergem acasa, caci sangerarea s-a oprit.  Am mers acasa, el era vizibil in foarte mult discomfort fizic.  Sa fac povestea scurta, vineri dupa ce a mancat, s-a dus la toaleta si apoi l-am auzit strigandu-ma.  L-am gasit in soc hopovolemic si am chemat salvarea, care a venit in 15 minute.  Din pacate, a intrat in arest cardiac si nu l-au putut resuscita.  Cauza mortii a fost: soc hipovolemic, secundar complicatiilor operatiei laparoscopice. Cazul a fost referit la un Coroner care sa investigheze decesul subit, iar ancheta are loc vineri, pe 23 Noiembrie.  La autopsie s-au descoperit: 400 ml de lichid de culoarea sangelui in cavitatile pleurale; cavitatea peritoneala superioara continea o mare cantitate de sange si cheaguri de sange (1600 ml) si 800 ml de sange si cheaguri au fost prezente in pelvis. Patul biliar era hemoragic, tractul biliar aparea deschis.  Doua clipuri au fost gasite pe ductul cistic.  In apropiere, trei clipuri s-au gasit, dintre care unul aparea slabit si plin de cheaguri de sange. Pe fisa de operate scrisa de chirurg, se mentioneaza: Laparoscopic Cholecystectomy

Open Hasson insertion of sub-umbilical 10 mm port
Other ports (10, 5, 5) inserted under direct vision as shown
F: Omental adhesions to GB taken down.  T... mucocele with short thick CD.
P: Peritoneum taken down anteriourly + posteriourly over Calot's Triangle.  Triangle dissected out – window around CD created. 10 mm titanium clips 2:2 on CD and divided.  Cystic artery not seen.  CB dissected off Ines = hook diathermy.
Aberant artery (? R hepatic) partly divided – clipped x 3.  Thick walled GB with no clear plane – opened x 1 during removal – mucus spill.
GB – Histology. Thorough wash + irrigation. GB removed via umbilical port.
20F Robinsons drain to R...

PTO
Good haemostasis
C- interrupted I Vicryl to linea alba.
3/0 Monocryl subcuticular to skin.

Post op:
-   Monitor drain + Hourly obs. Until midnight – 2 hourly after that
-   Can eat + drink when wishes
-   Review in morning
In Declaratia sa, chirurgul spune ca s-a clipat ductul cistic, iar artera cistica nu a fost gasita in locul obisnuit.  Mai spune ca, vezica biliara a fost disecata de ficat folosind un carlig diatermic, punct in care o artera a fost divizata, care "asistentul a simtit ca ar putea foarte bine sa fie artera hepatica dreapta". Artera a fost clipata cu 3 clipuri si sangerarea a fost oprita. Chirurgul spune ca operatia a decurs fara evenimente, chiar excelent.
Asistentul sau, declara ca "Un vas aberant din vezica biliara a fost ranit, cauzand sangerare. Aceasta a fost oprita cu 3 clipuri de titanium. Restul operatiei a fost fara evenimente".
Stiind ca in aceasta operatie se taie ductul hepatic si artera hepatica, stiind ca la autopsie s-au gasit 2 clipuri pe ductul hepatic si 3 clipuri alaturi, si ei declarand ca au clipat un vas aberant, respectiv, artera hepatica dreapta, trag eu concluzia ca, negasind artera cistica, au taiat o artera si au clipat-o, si asta a fost tot.  Se poate ca el sa fi continuat sa sangereze 4 zile de la operatie?  Nici nu stiu ce sa cred!  Am angajat un barrister la ma reprezinte la ancheta, dar e neexperimentata (era mai "ieftin") si nu cred ca stie cum sa puna problema.  Sotul meu era sanatos si s-a constatat ca nu a murit de alte cauze- avea 43 de ani.
De atunci, dorm numai cu calmante si plang tot timpul - nu stiu ce s-a intamplat si nu as vrea ca avocatul spitalului sa ma prinda nepregatita.  Daca ati putea sa-mi dati un sfat, va rog mult sa o faceti!

Cu mii de multumiri si urari de bine.

A CERB

pai nu are de ce sa te gaseasca nepregatita.

au facut-o de oaie si trebuie sa plateasca. intrebarea este de ce nu a convertit pe "open" cand a vazut ca nu prea stie ce se intampla. nu cred ca ai nevoie sa cunosti detalii tehnice pentru a-ti sustine cauza, cand problema se rezuma la o lipsa elementara de bun simt( common sense)
Smile! It confuses people!

plure

Mi se pare ingrozitor ce s-a intamplat. E halucinant cat de rau au mers toate. Eu iti tin pumnii sa castigi procesul.

Nu te lasa, pt ca voi ati facut tot ce ati putut!!!! Nu e ca si cum ai fi stat acasa si nu ai fi facut nimic, v-ati dus de mai multe ori sa semnalizati ca nu era in regula!!!

O greseala intra-operatorie e de inteles, dar ca dupa aceea cand sangera in spital si la re-prezentarea voastra nu s-a facut nimic, e de neiertat!
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a