News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Profilul pacientului din Romania în epoca preaderării

Started by Qvadratus, November 05, 2006, 02:09:05 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Qvadratus

Părerea mea e că profilul pacientului, la modul general, este un element care se schimba de la perioadă la perioadă, medicul trebuind să ţină seama de aceasta pentru a-şi asigura succesul în carieră şi securitatea profesională.
Departe de a intenţiona să discut profile psihologice tip (de genul "pacient ezitant" "pacient lipitoare" ....ş.a.m.d.), intenţionez să pun în discuţie trăsăturile generale, care fac la modul global să se modifice modalitatea de interacţiune a medicului cu obiectul muncii sale. Mi se pare cu atît mai important cu cît tu ca medic trebuie să încerci să anticipezi în limita datelor care îţi stau la dispoziţie, ce vor cere pacienţii tăi de la tine peste un număr de ani şi să te pregăteşti pe tine însuţi pentru aceasta.

vlad

In primul rand, profilul medicului si cel al pacientului sunt strict interdependente. Inca traim o epoca in care medicul e un fel de figura autoritara si paternala. In spitale, nici un medic nu bate la usa salonului inainte de a intra, nimeni nu se oboseste sa-i explice sau sa-i ceara acordul pacientului ca sa-i faca o endoscopie sau sa-i adminstreze cutare tratament (cel putin nu in spitale). Pacientul se conformeaza, regreseaza cativa ani psihologici si cateva ere antropologice si accepta sa fie obiectul muncii, accepta privarea de libertati si demnitatati la care nu ar renunta asa usor in afara spitalului.

Lucrurile clar se vor schimba. La psihiatrie, deja suntem obligati sa le explicam tot si ei semneaza un consimtamant informat inainte de a se interna, aflandu-si toate drepturile. Nu inteleg de ce nu e asa si in alte parti. Sau poate ca e, sub forma unei formalitati de internare, inca o hartie pe care o asistenta sau o registratoare plictisita i-o vara sub nas omului - "semneaza aici", nici un medic nu sta sa explice ceva.

Presupun ca, pe viitorul apropiat, relatia medic-pacient va deveni una din ce in ce mai egalitara. Omul isi plateste asigurarile, are dreptul la ingrijiri, iar pe medic nu l-a obligat nimeni sa devina medic. Nu cred ca vom mai putea pune multa vreme problemele in modul autoritar de astazi.