News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Trântori paraziti ce suntem.

Started by vlad, October 10, 2006, 10:37:47 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlad

Pe-asta cum sa ne-o mai tratam? A fost miting sanitas azi, giumbuslucurile obisnuite. Mai interesant e ca Nicolaescu (ministrul nostru) a zis ca rezidentii nu produc nimic, asa ca nu merita o crestere de salariu. Asa e, dom'le. O gasca de puturosi, pute pamântul sub noi, mama noastra de ratati jegoshi. Mai e un loc in America aia a voastra? (Glumesc, dar din când in când ma mai inervez si io.)
Io am acum vreo cam vreo *câtiva* $ (*câtiva* euro) care includ sporuri psihiatrice. Scuze de confesiune, e târziu si sunt un calic de * lei.

Qvadratus

Io am inceput cu fro şaij dă dolari salar pă lună ......

A CERB

muje nikolaescuy. io zic sa-l skopim. eugenia nu e kiar aberanta.
Smile! It confuses people!

vlad

Scuze ca m-am ambalat asa, nu's ce m-a apucat, nu e stilul meu. Mai ales partea calica, pe care o editez. Dar tot nu pot sa ma impiedic sa ma intreb cam ce e in capul acelui om. Practic, cu afirmatii ca alea, ne incita la greva. Isi da seama de asta? Sau de faptul ca daca rezidentii s-ar opri din lucru, marile spitale ar cadea? Fie  nu se gândeste de loc, fie vrea sa ne atraga in vreo capcana.

vlad

4, si ce faceai cu ei? Kaplanul costa cât 2 salarii de-ale mele, si e o carte obligatorie. N-au mai scos astia versiune electronica de când cu pirateria. Exista câtiva pirati speculanti, dar refuz sa apelez la ei. In rest, multumesc pirateriei gratuite, nu's ce ma faceam fara ea.

tapirul

QuotePractic, cu afirmatii ca alea, ne incita la greva.

spune-mi cand ai vazut ultima data o greva serioasa a medicilor. Sau o greva DE ORICE FEL a rezidentilor. Or, for that matter, medicinisti protestand pentru ceva, orice : pace,  JosIliescu, vrempâinecumânere.
S-a intamplat 'pe vremea mea' sa nu luam salariul o luna jumate (au doua?) noi rezidentii pentru simplul motiv ca uitasera sa ne includa in buget cand s-a facut bugetul (prin martie parca). Patrateanu tre' sa-si aminteasca ca era rezident laolalta cu mine. Ministeru' Sanatatii a zis ca Educatia, Educatia ca casa de sigurari si in final nu au mai aparut in buget deloc rezidentii. S-a organizat GREVA si MANIFESTATIE in fata MINISTERULUI. M-am dus... Mai erau patru care de fapt venisera pentru altceva. In rest piata aia (cum se cheama) era plina de un grup de microbisti ca era nu's ce meci.
Si am exemple duzina. Medicinistii-rezidentii-medicii pur si simplu NU AU STOFA.

V-am povestit de mitingul de protest pentru.. cum il cheama oare? ..Ilie Ilaşcu.. Basarabeanul ala judecat in cusca...Medicina a fost reprezentata de patru insi, inclusiv io. (a fost fun, though, ca am ajuns noi patru sa ducem bannerul din frunte, ala transversal pe tot bulevardul)

Ministrul ala stie prea bine cu cine are de a face.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Foarte adevarat, tapire. Proteste au mai fost, insa cred ca fiecare au avut "subîntelesuri": protestul impotriva lui LM Popescu.
Stiu si din proprie experienta (mi se termina in curând mandatul de secretar pe Bucuresti al asociatiei rezidentilor la psihiatrie) ca e foarte greu sa mobilizezi rezidentii si pentru un amarât de grup de studiu. Insa acuma, nu stiu, parca bate un vânt, se simte ceva. Probabil ma insel.

Qvadratus

Ce faceam cu aia 60 de dolari Vlade ?
Iti spun eu, datorita lor mi-am perfectionat tehnica de a fi cit se poate de amabil si saritor cu pacientii, aproape indiferent de situatie  ;)

P.S. In rest,  daca pina in ianuarie cind m-am angajat ca stagiar, salariul meu a fost mai mare ca al neveste-mii [am fost magazioner la un depozit citeva luni in intervalul liber dintre facultate si stagiatura - (150 $ + abonamente de RATB si metrou platite)], lucru de care sunt foarte mindru), dupa aia raportul s-a inversat, noroc ca ma pricepeam sa zimbesc cu gura pina la ureki, ca sa zic asa....   8)

E, in al doilea rind eu intotdeauna am preferat sa gasesc solutii decit sa ma vait....

vlad

Da, şi eu lucrez part-time ca traducător, it pays mai nimica, mă exploatează ăştia. Altceva nu mai ştiu să fac, poate îmi mai vine o idee. Dacă nu şi nu, o las incolo de medicină, că se descurcă şi fără mine, şi mă fac reprezentant, pâna se prind ăia că nu-s în stare să vând nici apă gratuită în deşert. După care poate moştenesc vreo mătuşă, sau învăţ să muncesc cu mâinile.

mari

wow! Incepe rezidentul roman sa vorbeasca????  :tongue3: :tongue3: Adica sa vorbesca in mod public??? Nu-mi vine sa cred!

Vlade, in anul de stagiatura castigam mai putin decat in facultate (si in facultate lucram doar part-time). Asa ca mi-a ajuns frustrarea la stomac si am hotarat sa nu mai fiu stagiar, dar n-aveam talent la promovat apa gratis, precum spuneai. Si am aruncat un ochi la meserile care se plateau atunci cel mai bine...just guess! web-design...si un copil de 13 ani poate face asta cu succes. daca ai acces la un calculator nu astepta mostenirea matusii, fa-i un site in timpul liber...

A CERB

Quote from: tapirul on October 11, 2006, 09:30:43 AM

V-am povestit de mitingul de protest pentru.. cum il cheama oare? ..Ilie Ilaşcu.. Basarabeanul ala judecat in cusca...Medicina a fost reprezentata de patru insi, inclusiv io. (a fost fun, though, ca am ajuns noi patru sa ducem bannerul din frunte, ala transversal pe tot bulevardul)


n-as fi crezut ca iti aduci aminte cum a fost la miting. todeauna am crezut ca ai mers pentru ca erai intr-o betie patologica si te-ai lasat furat de entuziasm. medicinistii nu au mers la mitingul respectiv pentru ca organizatorii au avut proasta inspiratie sa-l anunte ad-hoc cu racnete animalice noaptea in camine, in loc sa-l afiseze civilizat la avizier si sa precizeze ca dau bere gratis.

in rest- cata vreme totul e politizat si securizat, nu stiu la ce te astepti.
Smile! It confuses people!

tapirul

#11
irelevant. Daca era anuntat "civilizat la avizier" tot nu se ducea nimeni.
Doi, cum de universitarii s-au dus chiar cu urlete animalice, da' medicinistii nu? Ce, sunt medicinistii mai cu motz, au in gene aviziere si civilizatie si astilaltii nu? e ilogic argumentu' tau
Intamplator nu eram in betie patologica la ora aia. Invatam la fizio si era asa boring ca as fi facut orice ca sa scap.

Nu, problema cu medicinistii este ca ei s-au considerat totdeauna mai cu motz, deasupra chestiilor astea mundane. Ne-am facut un stindard din cat suntem noi de ocupati, noi chiar invatam, nu ca politehnistii, pentru noi facultatea e serioasa, nu asa.... Un soi de complex generalizat de superioritate, de "clasa nobile" intre studenti.. A te amesteca cu ceilalti studenti in mitinguri are pericolul de a fi identificat cu ei.. Horribile dictu... (de aia medicinistii pe tren discuta medicina, ca ii aude lumea in primul rand... ai auzit tu politehnisti discutand politehnica sau universitari discutand universul?)
cre'că, nu ştiu...

vlad

Se pare ca pe nicolaescu l-a urecheat vreun consilier, ca aseara la TV a fost mult mai "ingaduitor". Dar eu tot nu ma linistesc pâna nu imi cere scuze.

clebs

si cand te intalnesti cu athon si danhia sa puneti pe hartie chestiilea alea?

Ps si eventual victor
Toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni

vlad

Nu-l cunosc decât pe Victor. Dar noi nu suntem reprezentativi, asta e problema.

clebs

si cine e reprezentativ?

nu trebuie sa cunoasteti, va stiti de pe forum, iesiti la cafea, ceai, bere...
Toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni

vlad

Nimeni, asta e una dintre probleme. Nici un sindicat nu reprezinta rezidentii.

Qvadratus

#17
Vlad, mă cam îndoiesc că dacă rezidenţii ar intra brusc în grevă marile spitale ar cădea. Fară nici o suparare, dar în centrele de referinţă sunt specialişti călare unii peste alţii, astfel că ar face faţă cu brio. Evident cantitatea de hîrţoage s-ar reduce semnificativ, dar asta nu ar fi un lucru rău. Aş fi de acord cu ceea ce spui tu dacă ar fi cîte un specialist la 40-50 de paturi şi rezidenţii şi-ar asuma în realitate deciziile terapeutice, de manoperă, de investigaţie şi de investigare propriuzisă pe care ar trebui de fapt să şi le asume. Faptul că tu stai şi scrii un million de hîrtii şi faci foi de observaţie cu nu ştiu cîte pagini şi stai după fundul cîte unui specialist pierzînd timpul fiindcă te afli la dispoziţia şi cheful acestuia, asta nu înseamnă că spitalul se bazează pe tine, ci înseamnă că te constitui fără voie în suportul  ineficienţei şi comodităţii altora.

Tapire, te cam contrazic apropo de complexul superiorităţii la studentul medicinist. Pentru cine doreşte, chiar sunt foarte multe de făcut, atît timp cît eşti student la medicină. Problema se pune altfel, după părerea mea: cred că mediul medical din România este tributar unui anume gen de fatalism şi unei viziuni negativiste asupra lucrurilor, ca să nu mai vorbim de cinismul care se dezvoltă semnificativ încă din a doua parte a facultăţii. Cît eşti în facultate numai asta auzi: " totul e prost, totul e cretin, totul este idiot, nu se poate face nimic, ceilalţi ne consideră aşa şi pe dincolo, nouă ar trebui să ni se aşa şi pe dincolo......... ş.a.m.d." Cît despre faptul că atunci cînd sunt mai mulţi medicinişti se discută medicină, asta nu vine dintr-o superioritate afişată, ci din faptul că genul asta de meserie îţi creează pur şi simplu nişte reflexe pe de-o parte, iar pe de altă parte te face handicapat din anumite puncte de vedere, astfel că poate inconştient ajungi să cauţi permanent în jurul tău repere cunoscute şi confortabile mental.

A CERB

ba eu te contrazic cand il contrazici pe tapirul cu complexul. nu de aia nu au mers oamenii la demonstratie, cred( cazul domnul respectiv era ceva de drept comun,parca- nicidecum unul politic). dar din experienta mea personala, imensa majoritate a colegilor erau foarte preocupati de imaginea de student la medicina( stiu un caz ridicol cu un baiat care imprumuta sacouri de la prieteni numai sa para ca are multe toale)  sictirul colegelor care erau muuult deasupra celor din poli by default, fara sa trebuiasca sa o dovedeasca, etc, etc.

scarbit de atitudini de genul asta, am spus de ceva ori ca sunt student la poli si nu mi-a parut rau.
Smile! It confuses people!

tapirul

patrat, hai sa fim seriosi.
nu am zis ca n-ar fi multe de facut ca medicinist (desi, oricum,  medicinistul facea mult mai putin decat was supposed to). Am spus ca medicinistii isi cultiva o imagine din asta.
Fatalismul de care vorbesti tu nu este specific mediului medical si medicinii. Cand eram noi studenti cel putin (acum o fi altfel), erau studentii de la alte universitati îndreptăţiţi sa fie mai optimisti? Aveau ei motive sa nu zica la fel ca si noi? Ba dimpotriva, orizontul lor era, comparativ, mai neclar. Terminai politehnica si ce faceai, ce orizont aveai? Ba dimpotriva, medicinistul stia (constient sau mai putin) ca mai devreme sau mai tarziu va ajunge intr-o pozitie buna. Era cu gandul la ciubucele ce vor veni inca din anul intai. Fatalismul ala de care vorbesti, afisat de medicinisti, era (este?) tot o forma de snobism invers (victimizarea ESTE o forma de snobism).

"Genul acesta de meserie iti creeaza.." - Ha. Eu vorbesc de STUDENTUL la medicina care nu are nici o meserie anume inca, care sa ii creeze asa si pe dincolo. Vorbitul de medicina in tren intre studenti vine dn acelasi snobism pe care il exemplifica si cerbu si nu din, vezi Doamne, ce iti creeaza genul asta de meserie.  Hadicapat de ce te-arafce? de ce politehnica nu te face handicapat, sau ASE-ul? Again, nu e logica demosntratia ta.
cre'că, nu ştiu...

vlad

E adevarat ca studentul la medicina are gogoritze in cap (am avut si eu). Insa când ajungi rezident, majoritatea gogoritzelor dispar. Mai ramân câteva, dar devin deja un soi de supracompensari. Cum ar fi incapatânarea de a-ti zice "Dr." din gura si pe toate ecusoanele, sau aerele de mare doctor pe care unii rezidenti (unii mai prosti) si le arboreaza pentru pacienti.
Insa majoritatea isi dau seama rapid cam care e situatiunea lor reala. Eu mi-am dat. Si astazi as avea mari ezitari sa ies in strada sa fac giumbuslucuri, din diverse motive si antecedente.

4, daca ai dreptate, atunci e adevarat ca nu producem nimica si ne meritam soarta. Insa nu cred ca ai dreptate, altfel nu inteleg de ce colegii mei de la Muncipal sunt obligati de sefii lor sa faca mormane de garzi pe degeaba, de le atârna cearcanale prin santuri. Si le fac, nu doar observa.


lester bangs

Deci, din cate inteleg (nu am auzit pe viu cuvantarea preafericitului), Nicolaescu a emis urmatorul rationament vicios: rezidentii nu produc nimic, deci nu merita o marire de salariu.
Eu sunt de acord cu premisa (in fond, ce produc rezidentii?) dar concluzia e gresita. Dupa parerea mea, corect ar fi: rezidentii nu produc nimic, deci nu merita salariu. Eu unul nu inteleg de ce sunt platiti rezidentii, de vreme ce nu produc nimic. Asa ceva e inacceptabil intr-o economie de piata. Eu as zice sa se taie complet salariile rezidentilor, sa nu li se mai dea nici un ban. In felul acesta, o multime de tineri romani vor fi descurajati sa adopte o asemnea atitudine delasatoare si perversa cum este aceea de a merge in fiecare zi la un spital si a se invarti pe acolo cateva ore cascand gura si asteptand pomana statului. Ei vor fi astfel siliti sa renunte la leneveala si imbratiseze o meserie onesta si productiva, sa munceasca de-adevaratelea intru prosperitatea proprie precum si a patriei lor.
Eu asa zic.

vlad

Ee, am esagerat io. A zis doar ca "rezidentii nu produc nimic". Concluzia se subîntelegea din zâmbetul cretin. A doua zi si-a retractat zisele.

Lester bangs, panchistule, mie mi-a fost dor de tine.

Qvadratus

#23
Vlad, eu te-am contrazis in afirmatia cum ca marile spitale ar cadea vezi Doamne daca rezidentii ar intra brusc in greva. Am mai contrazis si ideea ca marile spitale se bazeaza pe rezidenti. Tu construiesti o intreaga concluzie pornind de la premise pe care eu nu le-am folosit si nici sustinut.
Cu cit vei realiza mai rapid care este rolul tau real ca rezident si care este diferenta reala intre ceea ce ar trebui sa fie si ceea ce este, cu atit vei reusi sa-ti canalizezi energiile spre lucruri eficiente cu adevarat, utile tie si societatii.
Sunt de acord ca daca rezidentii ar disparea asa, bruscamente, ar urma o perioada de dezorganizare, pentru ca orice proces de reorientare presupune astfel de probleme cind este facut pe negindite si dintr-o data. Asta in nici un caz nu inseamna ce ai spus tu.

Crede-ma, nu-mi face placere sa spun cele de mai sus, dar am fost si eu la fel de rezident ca si tine, si asta nu de mult, astfel ca nu poti sa ai pretentia ca am uitate cum, ce, de ce, in ce context am trait viata de rezident.

In Romania rezidentul are doua profesii, cea de specialist in formare care ar trebui sa prevaleze si din pacate rareori e asa, si cea de "rezident" asa cum este ea inteleasa de sistemul public medical din centrele universitare.
Stii ce scria pe curricula mea la prima pagina ? Iti spun eu, ca rezidentul trebuie sa faca in timpul anilor respectivi nu mai stiu cite de foi de observatie. Adica cel mai important lucru din punctul de vedere al formatorului era sa-si asigure timpul liber, descarcind in capul rezidentului scriptologia, lucru consfintit in curricula de pregatire.

Mai Vlade, fara suparare, dar poate ca realitatea a ceea ce faci este putin alta, decit aceea pe care o crezi !

vlad

Pai bine atunci, care este rolul rezidentului, concret, in afara de acela de a invata?

A CERB

pai depinde. este un angajat foarte util pe care isi descarca nervii o gramada de asistente facute de cacat de doctorii aia adevarati. de asemenea, reduc foarte mult stress-ul doctorilor adevarati care nu isi pot pierde timpul facand hartogarie sau explicand de ce le iau mita pacientilor si familiilor lor si au nevoie sa-si dedice energia creatoare unor scopuri mai nobile, cum ar fi pipaitul asistentelor sau implicarii in politici, sau pescuit, sau scobit in nas sau scarpinat in kur.

sa nu ne iluzionam, rezidentul invata tot din carti dar si  din sictirul maestrilor. ce nu inteleg maestrii este ca se poate invata si " asa da" si "asa nu".

medicina dupa ureche, in care maestrul ciocalteu nu crede in ACE-I si maestrul buligescu( mai exista?) nu crede in PPI este regula, mai degraba decat exceptia.

numai ca studentul rezident in devenire, spre deosebire de dobitokul care face grilele pentru rezi parka la shto, mai intelege din harrisonul( asa prost tradus cum e el) si zice ca seful, dar face ca el. facand treaba asta, aduce un serviciu medicinei romanesti( introducand pe nesimtite evidence based intr-un sistem imbecil anacronic) si un deserviciu in acelasi timp, perpetuand licheismul si cainosenia.

exista, fireste, exceptii. de ambele parti.
Smile! It confuses people!

Qvadratus

#26
In mod paradoxal, cumva sunt de acord cu ideea ca într-un fel soarta ne e pe merit. Învăţăm de la bun început să acceptăm un sistem care este evident prost conceput. Întotdeauna dăm vina pe sistem şi aproape niciodată pe noi înşine, uitînd ca la urma urmei chiar noi facem să existe ochiurile sistemului.
Explică-mi tu mie de exemplu Vlade, de ce pînă acum nimeni dintre rezidenţi nu şi-a făcut copii după pontajele acelea cu gărzi neplătite, astfel încît să poată ulterior declanşa un conflict de muncă pe tema neplăţii orelor suplimentare.

vlad

Cum adica "pontaje cu garzi neplatite"? Ce, crezi ca aceste garzi sunt cosemnate pe undeva?
Dar sunt intru totul de acord cu tine, schimbarea trebuie sa se nasca in adâncul nostru mai intâi. Stii de când imi bat gura cu asta? E un lucru extrem de greu de acceptat. Nu stiu daca eu insumi l-am acceptat, dar incerc.

Qvadratus

Bineinteles ca sunt consemnate pe pontaje !

vlad

 ;D Pe care pontaje? Eu ma pot duce sa fac o  garda suplimentara, pot si sa semnez in registrul de garda, insa pe pontajul meu va figura o singura garda mereu, cea obligatorie lunara, care era din timp trecuta pe un tabel.
Pontajul, cel putin al meu, arata ca un fel de adeverinta, semnata de doamna de la personal si de director cica, pe care scrie: prin prezenta adeverim ca Vlad Mahalagiu a lucrat in spitalul nostru cu o medie de 7 ore pe zi. Mentionam ca si-a efectuat cele 20 de ore de garda obligatorie.
Atât. Adeverinta e tip, nu-mi tiparesc mie una separat pe care sa scrie cate garzi suplimentare am facut.

La alte spitale am vazut ca intr-adevar pontajul e un tabel in care sunt trecute garzile. Insa nici pe alea nu sunt trecute garzi suplimentare, cel putin la rezidentii de an mic, pentru ca oricum ei nu pot fi platiti pe garzi, asa ca sanchi.

Qvadratus

E prima dat cind aud ca nu va trec orele de garda in scripte !

tapirul

pai chiar vlad, garzile astea neplatite pe ce baza le faceti? ca vreti voi sau ca sunteti chemati? Si daca sunteti chemati pe ce baza, fara scripte? Si daca sunteti chemati fara scripte, de ce te duci? Ce poate sa iti faca daca nu te prezinti?
cre'că, nu ştiu...

vlad

Nu cred ca sunt in masura sa raspund, pentru ca eu NU fac garzi neplatite si nici suplimentare. Colegii mei de la Municipal le fac, la ordinul sefului sectiei. Nu e bine sa te pui rau cu dom'profesor, nu? Plus ca ei vor sa le faca, e si in interesul lor, dar:
1) sa fie platite
2) sa nu depaseasca un anumit numar, prevazut de lege, dincolo de care nici pacientul nu mai e in siguranta.

vlad

Cerbule, ai dreptate. Eu insa resimt nevoia unui maestru, cat de mic. Tot pe carti ma  bazez in cele din urma. Am avut in trecut norocul de 1 maestru, din pacate era de pneumologie. Stiu ca un maestru adevarat te poate face sa avansezi enorm.

holliday

Quote from: tapirul on October 11, 2006, 09:30:43 AM
QuotePractic, cu afirmatii ca alea, ne incita la greva.

spune-mi cand ai vazut ultima data o greva serioasa a medicilor. Sau o greva DE ORICE FEL a rezidentilor. Or, for that matter, medicinisti protestand pentru ceva, orice : pace,  JosIliescu, vrempâinecumânere.
S-a intamplat 'pe vremea mea' sa nu luam salariul o luna jumate (au doua?) noi rezidentii pentru simplul motiv ca uitasera sa ne includa in buget cand s-a facut bugetul (prin martie parca). Patrateanu tre' sa-si aminteasca ca era rezident laolalta cu mine. Ministeru' Sanatatii a zis ca Educatia, Educatia ca casa de sigurari si in final nu au mai aparut in buget deloc rezidentii. S-a organizat GREVA si MANIFESTATIE in fata MINISTERULUI. M-am dus... Mai erau patru care de fapt venisera pentru altceva. In rest piata aia (cum se cheama) era plina de un grup de microbisti ca era nu's ce meci.
Si am exemple duzina. Medicinistii-rezidentii-medicii pur si simplu NU AU STOFA.

V-am povestit de mitingul de protest pentru.. cum il cheama oare? ..Ilie Ilaşcu.. Basarabeanul ala judecat in cusca...Medicina a fost reprezentata de patru insi, inclusiv io. (a fost fun, though, ca am ajuns noi patru sa ducem bannerul din frunte, ala transversal pe tot bulevardul)

Ministrul ala stie prea bine cu cine are de a face.


eheee, ce tanar eram eu pe vremuri...

Merita sa mai faci Medicina si Rezidentiatul in Romania?
Nu abandona ceea ce nu stii sa faci, ci combina cu ceea ce stii sa faci

vlad

Știm, știm, ai salvat 300 de rezidenți de la o viață mai bună în altă meserie.

Blegoo

Quote from: vlad on August 07, 2012, 11:11:34 AM
Știm, știm, ai salvat 300 de rezidenți de la o viață mai bună în altă meserie.

Invidia e unu' dîn alea nuș'cîte păcate capitale, vlad.
doar zic, nu latru...
"On the internet... nobody knows you're a dog"

holliday

Revin, ca se pare ca nu m'ati inteles prima data.

Bai ce tanar eram pe vremea aia...
Nu abandona ceea ce nu stii sa faci, ci combina cu ceea ce stii sa faci

Blegoo

Da, cum zicea Draga Olteanu:
QuoteCe tineri și frumoși eram... mai ales eu!... și ce-am mai îmbătrânit și ne-am urâțit... mai ales tu!
:))
"On the internet... nobody knows you're a dog"

holliday

am mai imbatranit o luna jumatate de atunci  :'(
Nu abandona ceea ce nu stii sa faci, ci combina cu ceea ce stii sa faci