News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

patriotism

Started by A CERB, November 29, 2004, 02:11:58 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

A CERB

ce parere aveti despre patriotim? intoxicati de demagogie, alergici la propaganda, mai avem putin loc de un gram de patriotism sincer?
Smile! It confuses people!

stefan

Nu. Patriotismul "sincer" nu este cumva o forma de egoism reflectat intr-un grup ales pe criterii geografice si etnice?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

nu, este sentimentul ala ca apartii grupului ala delimitat prin criteriile matale si ca mai esti si mandru de treaba asta. pe mine globalismul ma sperie.

nu prea de ce asta inseamna egoism.
Smile! It confuses people!

stefan

Apartenenta la grup se face pe criterii arbitrare si nonvalorice. Nu vad nici un motiv de mandrie in faptul ca "m-am nascut intre Carpati" (de fapt pe malul marii...) si vorbesc aceeasi limba ca alti 22 de milioane de oameni. Am eu vre-un merit sau vre-o vina pentru asta? Daca era vorba despre o afiliere la un grup pe criterii de performanta (sportiva, intelectuala, you name it) atunci se putea vorbi de motive de mandrie. Dar asa, nu fac decat sa-mi proiectez propria iubire de sine asupra celor pe care-i consider la fel ca mine. There's safety in numbers. Poate ca eu singur nu fac mare branza, dar daca toti ne imbatam ca porcii si ne batem nevestele de ce sa nu ne laudam cu asta?

Eventual sa zicem bancuri cu romanu', rusu' si americanu' din care sa reieasa ca tot romanu-i mai hot (smecher care va sa zica...)

Schaizeland Uber Alles!
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

Smile! It confuses people!

cosmin

Partial sunt de acord cu Stefan. Nici mie nu-mi place idea de a te mandri cu lucruri pentru care intr-adevar nu ai nici un merit. Dar patriotismul este un lucru destul de greu de combatut. Cand crezi ca ai ajuns la oarecare obiectivitate se joaca un meci de fotbal si iar cazi prada unui patriotism stupid :) ....

Oricum la mine cel putin vad ca patriotismul creste cel mai mult in momentele in care este atacata tara de care te simti apropiat. De exemplu am devenit in Olanda un Roman mult mai patriot decat as fi fost vreodata in Romania. Iar acum jumatate de an cand Cracanel ataca cum putea societatea Olandeza m-am trezit deodata mare patriot Olandez. (Ce-i drept nu m-am abatut in acea discutie deloc de la ceea ce percep eu ca fiind realitatea).  

In principiu atata timp cat nu devine sovinism sau xenofobie nu cred ca este ceva foarte daunator.

A CERB

suntem pe aceeasi pagina, cosmin, cand e vorba de atacuri la adresa romaniei( dupa cum, chiar daca voua vi se pare hilar, pe mine chiar ma deranjeaza cand aud stereotipuri despre americani).

eu incerc sa-mi vad de treaba mea, spun tuturor ca sunt roman, imi invat copiii romaneste( riku inca nu vorbeste engleza) si imi place sa cred ca cateva mii de oameni cu care vin in contact au ceva bun de zis despre romania pentru ca ma cunosc pe mine( repet, imi place sa cred)
Smile! It confuses people!

Qvadratus

Patriotismul, oare e chiar o notiune asa de demodata ?

vlad

Quote from: QvadratusPatriotismul, oare e chiar o notiune asa de demodata ?

Nu, nu va fi niciodata demodata. Stefan zice de egoism, si de faptul ca n-ai nici un merit ca vorbesti româneste. Tocmai, ca nu e egoism. E continuitate. Suntem severi cu noi insine pe forumul asta, datorita unor imense sentimente de inferioritate pe care le-am invatat in ultimele decenii, si mai inainte.

Daca nu e continuitate, nu mai e mare lucru. Daca nu continui cumva, in felul meu, ce au inceput generatiile dinainte, de acelasi sânge cu mine, prea departe nu o sa ajung. Eu consider ca asta inseamna si o obligatie; aceasta parere e astazi foarte criticata, si usor de luat in bascalie, asa ca n-o sa o dezvolt. E mai mult egoism in acest hiperumanism, hiperindividualism. Si eu sunt un individualist, dar sa ma gândesc ca sunt cu totul unic si cu mine incepe si se termina lumea, in care deci poci sa-mi bag picioarele cum consider de cuviinta, e prea mult. Sunt unic, dar sunt si o suma de lucruri capatate si transmise cu mult timp inaintea mea; si sunt si o variatie pe o tema cu mul anterioara mie, si, care, sper, imi va supravietui cu mult. Tema aia e mai presus de mine, ea ramâne. Pot doar sa ma bucur ca am sansa sa contribui la ea, sa o imbogatesc, cu foarte putin bineinteles.
Asta inseamna patriotismul, pentru mine. Constiinta acestor lucruri, de fapt; ca ele sunt valabile si pentru cel mai globalist, antinationalist dintre noi.

Si patriotismul mai inseamna, dupa cum am mai spus-o de atâtea ori, acea "Românie afectiva" (copyright tapiru), toti oamenii si locurile pe care le iubesc, si care, mai mult sau mau putin intâmplator, sunt români si românesti.

Una peste alta, criticile astea de genul "românii astia, lenesi, murdari, cacaciosi, bascaliosi", etc, ma supara, si faptul ca le spune un român, din diaspora sau de aici, nu schimba cu nimic lucrurile.

A CERB

pai atunci de ce nu faceti  un brainwashing pozitiv care sa schimbe oleaca atitudinea fata de munca si de viata in general. o gramada de oameni din ro rad de noi cand aud ca cultivam rosii sau ca facem singuri treaba in jurul casei. " pai doctor esti tu, ba?".. de-aia te-ai dus in america, si alte cacaturi de genul asta.

specificul asta national ma scoate din pepeni.
Smile! It confuses people!

stefan

Dragostea de ţară "e mică, dar e a noastră" - e de fapt un penibil refugiu în istorie când prezentul începe să pută atât de tare încât nici-o bunăvoinţă (mai degrabă disperare de a clădi propria identitate) nu mai poate să nege adevărul. De ce e greu de acceptat că ai alte valori decât cele preponderente pe bucata de pământ pe care te-ai născut?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

vlad

Exista valori la care poti sa aderi; alea pot fi si taoiste. Si exista, sa le zicem valori, sau a tribute, pe care le mostenesti, vrei-nu vrei.

von Manteuffel

identitatea mea nationala este egala cu drepturile civile in viata reala!
Dixit!
acum incercati sa aplicati si voi chestia asta la Romania sa vedeti ce iese...
Meine Ehre heißt Treue!

vlad

Quote from: von Chestieidentitatea mea nationala este egala cu drepturile civile in viata reala!

:?:

N-am inteles. Cum adica? Ce vrei sa spui? Adica, asta inseamna identitate nationala, drepturi civile?? Sau identitatea nationala are aceeasi importanta cu drepturile civile? Oricum, nu sunt de acord. Ce are una cu alta? E ca si cum ai compara plopii cu distonocalmul.

von Manteuffel

egzact. asta inseamna identitate nationala pentru mine. sa simt ca apartin unui grup/trib/etnii care cere ceva de la mine si care imi da ceva.
altfel, am senzatia ca as deveni Jiji becali sau VC Tudor. sa perorez despre ceva fara argumente.
oricum, iti dai seama cred ca tot roman o sa raman. dar asta fiindca asa m-am nascut.
nu am ales :wink:
Meine Ehre heißt Treue!

vlad

Asta nu e identitate nationala. E contract social.

von Manteuffel

agree, dar in mintea mea asa au luat nastere natiunile.
eu sunt mai ...primitiv si m-am intors in epoca tribala.  :D  :D
Meine Ehre heißt Treue!

Qvadratus

Quote from: von Manteuffelidentitatea mea nationala este egala cu drepturile civile in viata reala!

Pe undeva prin mintea aia a ta, nu simti cumva ca pe linga "drepturi" mai trebuie adaugat si "datorii" ?
Daca nu, esti cu adevarat un roman neaos !

tapirsis

Da, mai este loc de un pic de patriotism sincer.
Sa-ti iubesti patria inseamna sa simti firele care te leaga de trecut si de viitor in acelasi timp, sa fii mandru de ce are ea mai bun (inclusiv de voi cei plecati pe alte meleaguri si care schimbati in bine pareri), sa-ti pese de vremurile prin care trece si sa-i vezi si partile negative si sa incerci sa le schimbi (cat poti de putin, inclusiv prin exemplul personal care sa schimbe cu o miime de milimetru macar).
Va fi bine!

Furnika

Un consortiu americano-oandez a incercat, de mai bine de 10 ani, sa scoata epava navei Rostok din Dunare. Nu au reusit; cu o simpla panza de bomfaier localnicii au inceput sa taie metodic epava si s-o vanda la fier vechi. Nu numai ca romanii cu bomfaierul sunt mai eficienti decat consortiul strain dar au si castigat o gramada de bani prin valorificarea fierului. Ingeniozitate si eficienta 100% romanesti; cum sa nu te simti bine ca esti roman?

INDIANUL

nop nu e asa:aia au scos-o pe mal, in mai multe bucati mari.si astia smecheri si intreprinzatori au inceput, pe mal, s-o taie ca s-o vanda la fier vechi.
ramas bun...

Furnika

Pai si ce vroiai sa faca din ea? Muzeu?

INDIANUL

pai puteau sa mearga in delta sa ia de acolo trestie de aia lunga pt tot satul, dotau cate un taran cu una bucata trestie sa poata respira sub apa si apoi intrau cu totii in apa si dezgropau titanicul
ramas bun...

Furnika

Ei vezi, si tu esti ingenioz. Dar bomfaier ai? :P

tapirul

de acord with sis,  patriotismul implica si o parere sincera despre tara si natia ta, sa vezi si relele, nu numai bunele. Daca nu incerci sa le schimbi, macar sa le vezi.

De acord cu vlad cu continuitatea, cu singura reerva ca aceasta continuitate nu trebuie (in parerea mea) sa se intample neaparat pe pamant romanesc.
cre'că, nu ştiu...

von Manteuffel

QuoteQvadratus Posted: Fri Mar 03, 2006 7:25 pm    Post subject:  

von Manteuffel wrote:
identitatea mea nationala este egala cu drepturile civile in viata reala!  

Pe undeva prin mintea aia a ta, nu simti cumva ca pe linga "drepturi" mai trebuie adaugat si "datorii" ?
Daca nu, esti cu adevarat un roman neaos !
Quadratus, te rog eu frumos nu deforma discutia, mai ales cu argumente gen Romania Mare.
In cazul in care nu stiai, pe poarta unuia dintre primele lagare staliniste (Gulagul...) scria "De la noi totul/noua nimic"...
Heil!
Meine Ehre heißt Treue!

Qvadratus

Cu totul neintimplator (zic eu), e faptul ca personal consider fix ceea ce am scris mai sus. Nu am contestat ideea de "drepturi", ci am vorbit despre ceea ce se cheama "responsabilitati". Nu contest afirmatia ca  identitatea nationala a fiecaruia este reprezentata si de suma drepturilor individuale din viata reala (e drepta ca tu nu ai pus acest "si").
A, apropo, daca Vadim face o afirmatie in Romania Mare, nu inseamna ca absolut orice lucru despre care se scrie acolo este o idiotenie. Este o idiotenie modul in care se face asta, personajul Vadim, precum si tendentiozitatea si stilul de trucare a adevarului care se folosesc in fituica respectiva.

von Manteuffel

QuoteQvadratus Posted: Mon Mar 06, 2006 7:49 pm    Post subject:  

Cu totul neintimplator (zic eu), e faptul ca personal consider fix ceea ce am scris mai sus.
si eu deloc intamplator nu consider asa.  8)
o fi efectul celor 18 ani traiti in comunism si a celor 16 de pseudo-capitalism, dar cand aud de "responsabilitati" imi vine sa... :finger:
anyway, refuz sa cred ca statele moderne au fost construite pornind de la ideea ca cetatenii sunt responsabili si statul ia doar taxe...din cate am citit yo, am inteles ca a fost fix invers. de aceea Elvetia e Elvetia (stat care protejeaza drepturile cetatenilor) si Albania e Albania (stat care cere "responsabilitate" de la cetateni...). asta ca sa comparam doua state pornite cam din acelasi punct- tari muntoase, resurse naturale reduse, populatie mica, nu sunt pe axe majore de comert etc.
Meine Ehre heißt Treue!

vlad

Quote from: von Manteuffelanyway, refuz sa cred ca statele moderne au fost construite pornind de la ideea ca cetatenii sunt responsabili si statul ia doar taxe...
Quote

Mai (re)citeste despre prototipul democratiilor europene: statul atenian, sau poate Repulica lui Platon. Nu sunt modele hedonist-individualiste.

von Manteuffel

vlad nu te obraznici: statele respective aveau...5000 de cetateni (cinci mii).
in plus, aplicarea mecanica a anumitor teorii din Platon sau Sofocle s-a facut (cu rezultatele binecunocute) in timpul terorii din Franta 1793-1794...
si tot nu mi-ati raspuns la exemplul cu Elvetia si Albania
Meine Ehre heißt Treue!

vlad

Elvetia e un stat bancar a carei fericire e protejata de depunatorii grijulii.

Albania e un stat sarac, dar e poate cea mai veche natiune a Europei. A rezistat pâna acum, in timp ce altele s-au stins de mult. Si nu poti sa pui nefericirea Albaniei doar pe seama impozitelor...Sunt atâtea circumstante istorice.

Cât despre Atena, cu ai ei 5000 de locuitori, eu nu vorbeam de cazul practic, ci de un principiu. Europa ideala se bazeaza pe si tinde catre acest principiu. Cea reala, stiu, e altceva.

INDIANUL

Mare ironie in cazul Albaniei:dupa ce sute de ani a luptat impotriva turcilor, a devenit tara musulmana.Elvetia este protejata in primul rand de neutralitatea ei acceptata de toti care si-au depus banutii in conturile alea.Nu conteaza ca au fost nazistii, dictatori, oricine.Credeti ca intamplator se aduna maharii anual la Davos?
ramas bun...

von Manteuffel

nu ati sesizat diferenta:
Elvetia protejeza cetatenii elvetieni
Albania...vai de cetatenii ei si de cei din statele vecine :lol:
voi o toti tineti ca Elvetia e stat financiar-bancar de parca asta s-a facut asa deodata. oare nu puea deveni si Moldova prin sec. XVI un stat bancar?
my guess is No.
de ce? va las' sa ghiciti.
Meine Ehre heißt Treue!

Qvadratus

Quote from: von Manteuffeloare nu puea deveni si Moldova prin sec. XVI un stat bancar?...my guess is No....de ce? ....

1) Pen' ca Stefan cel Mare avea multe femei si a tocat banii deponentilor cu ele, ducind bancile la care era actionar la faliment.
2) Pentru ca tot Stefan cel mare nu a acceptat sa plateasca taxa de protectie mafiotilor de turci (o supozitie), deoarece avea nevoie de bani pentru femei.
3) Pentru ca Petru Rares a preferat sa vinda peste in piata la Galati, in loc sa invete cum trebuie cu cine sa se alieze la Bursa.
4) Pentru ca Mihai asazis Viteazu' a investit in proiecte nerentabile gen Canalu' Dunare- Marea Neagra si, in plus cind a dat si el un tun, a vrut sa fuga cu banii actionarilor, iar cind a fost prins asupra faptelor nu a vrut sa dea cota parte la Viena Grosse Bank GMBH.

Ar mai fi si alte motive.....

vlad

Mantoufle, nu prea inteleg unde ajungi. Sa inteleg ca esti de parere ca lucrurile merg prost in România pentru ca cetatenii au prea multe responsabilitati???

A CERB

pai lucrurile nu merg, prost
Smile! It confuses people!

von Manteuffel

nu vlade, pentru ca statul nu isi protejeaza cetatenii. fara asta, patriotismul e o vorba goala. sa nu imi spuna cineva ca hunii erau patrioti!!! ei erau atrasi de impartirea prazii. abia apoi si-au format un imperiu. la fel si romanii.
Meine Ehre heißt Treue!

vlad

Quote from: von Manteuffelstatul nu isi protejeaza cetatenii.

Mai, pt mine patriotismul are ca obiect natia, nu "statul". Altfel, patriotismul meu ar oscila odata cu economia nationala, ceea nu prea e foarte frumos, nu?
Ceausescu ar fi zis ca tine, ca, daca esti impotriva statului, esti impotriva "poporului". Ori, tocmai cei care erau impotriva statului erau patriotii, atunci (simplificând un pic problema).

A CERB

pai intreaba-i pe cei ai caror bunici de origine germana au luptat impotriva nemtilor in ww 2.

toti vrem sa apartinem undeva si patriotismul, cred eu, este mai prevalent la cei de prima generatie care au muncit sa ajunga aici( nu loteristii, la stia le pute totul). ce insemana asta? nu stiu, sa nu-ti fie rusine cu steagu de 4 iulie, sa te intristeze 9-11, chestii marunte de genul asta.

cum ramai patriot roman? te bucuri cand castiga steaua in cupele europene, iti place branza telemea si tuica, iti inveti copiii romaneste si declari fara rusine ca esti roman( ca sa poti spune cu mandrie treaba asta, din pacate, trebuie sa precizezi ca romania e in europa).
Smile! It confuses people!

tapirul

ala nu prea e patriotism, cerbu, e sentimentalism national.

Tocmai citesc "Europa si ideea de natiune" a lui Jose Ortega y Gasset - interesante defnitii ale ideii de natiune.

PS: eu nu a trebuit sa precizez nici unui american ca romania e in europa (si nu ma refer numai la academici), stiau destul de multe despre romania (alt myth buster). Ce trebuie sa le precizez mereu este ca romania este o cultura latine, nu una slava, dar pentru asta nu pot sa ii blame. Minerii tai cerbu banuiesc ca nu stiu nici ce e aia europa....
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: tapirulala nu prea e patriotism, cerbu, e sentimentalism national.

come again?


rekunosk ka minerii westvirginieni e mai inkulti ca eia din valea jiului, care toti stiu unde e america pe glob.
Smile! It confuses people!

tapirul

Quotecum ramai patriot roman? te bucuri cand castiga steaua in cupele europene, iti place branza telemea si tuica, iti inveti copiii romaneste si declari fara rusine ca esti roman( ca sa poti spune cu mandrie treaba asta, din pacate, trebuie sa precizezi ca romania e in europa).
you call this patriotism, eu nu. Eu il numesc sentimentalism (I am full of it, too, la mine se adauga "eu sunt roman, nu american, and I'm very glad to be so"). Nu e un termen peiorativ - e vorba de romania aia afectiva de care vorbeam. Patriotismul e altceva (in my opinion, of course). O sa ma consider patriot cand o sa ma intorc in romania cu un grant de 14 milioane sa improve service delivery model for children with disabilities.

PS acu chiar serios, tu a trebuit sa explici americanilor ca romania e in europa? N-am vrut sa fiu sarkastik cu minerii.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

io am mai zis pe undeva,consider faptul ca imbunatatim imaginea tot patriotism. si nu, minerii chiar nu prea stiu ca e in europa.
Smile! It confuses people!

tapirul

pai si cum imbunatatesti imaginea mancand acasa telemea si band tuica si bucurandu-te de steaua????
cre'că, nu ştiu...

A CERB

pai chestia aia era stated in alta parte. ideea era ca daca cateva mii de americani pot spune ca au auzit de romania si cunosc un roman foarte ok( eu, sau tu, sau sandor...) atunci ai facut ceva
Smile! It confuses people!

tapirul

pai asta nu se pupa cu definitia de aici data patriotismului, cu telemeaua si steaua.
so again, ce zici tu cu imaginea frumoasa a romanilor (la care as adauga sa faci ceva concret pentru tara ta) se incadreaza indeed la definitia patriotismului, insa ce zici tu aici cu telemeaua si tzuica, aia nu e patriotism ci sentimentalism. DO I make myself clear now? Ca ma rugai sa come again.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

mi se parea oleaka hilara ideea de" sentimentalism national", asta era tot. mi se parea ca e inclusa in patriotism. kreka despikam firu-n patru si kreka 4 are monopol la treaba asta.
Smile! It confuses people!

tapirul

nope, io am monopol, intreaba pe furnika. M-am eksprimat gresit maybe cu sentimentalismul national
anyway, given the question you posed at the top of the topic, cred ca e important sa despicam un pic firul in patru si sa stim clar ce intelege fiecare prin patriotism inainte de a ne da cu parerea whether or not is something good and desirable. Majoritatea discutiilor interminabile au fost cauzate si intretinute nu de ideile in sine ci de defininitiile si menaingurile diferite ale fiecaruia.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Bai, m-am enervat. O sa lipesc un articol, care mie unuia mi-a mers la inima, când l-am citit. Na.

Quote
Uniunea Sovietica a murit, traiasca Uniunea Sovietica Europeana!

Cel mai mult dintre toate tampeniile pe care le aud zilnic ma enerveaza sintagma "integrarea europeana". Pai pana acum unde-am fost, in Asia, in Africa, pe Luna? Nu tot in Europa am fost? In ce ma priveste, m-am nascut european pana in varful degetelor. In familia mea se scrie in franceza de peste un secol, s-au scris teze de doctorat in franceza, germana si italiana. De cand ma stiu, am vorbit mai multe limbi europene, am citit in mai multe limbi europene. Toti romanii cultivati vorbesc bine cateva limbi: nu euroesperanto- ul "implementarii suportului auditului monitorizat", ci franceza eleganta a intelectualitatii pariziene, engleza manierista care a supravietuit din epoca victoriana, germana rafinata provenita din frecventarea filozofiei cu F mare. Taranii nostri care se duc duminica de duminica la biserica sunt mai europeni decat locuitorii din Seine-Saint-Denis. România e europeana prin geografie, prin rasa, prin credinta. Acestea trei sunt cele mai importante. Dar pentru Uniunea Sovietica Europeana ele nu au nici o valoare, asa cum nu aveau pentru URSS. Vedeti bine ca UE nu se incurca in geografie, purtând tratative cu Turcia, ai carei principali vecini sunt Iranul, Irakul si Siria, tari cu o profunda vocatie europeana de la Darius incoace... Sunt convins ca UE, daca va mai exista in 2050, va accepta si Marocul, Tunisia si Algeria, Libanul si, daca o va dori, Israelul! Cat despre "continentul alb", azi e interzis de o politie a gandirii mai puternica decat KGB-ul chiar si sa gândesti ca Europa ar fi populata de albi. Indrazneste sa te arati pentru o clipa sceptic cu privire la efectul nefast al importului iresponsabil de populatie africana si orientala in tarile occidentale si vei deveni pe loc nefrecventabil, rasist, "fascist".  Degeaba arde Franta de peste doua saptamani si politia nu reuseste sa puna capat violentelor, discursul pe care il auziti pe televiziunile franceze este indreptat impotriva "inegalitatilor sociale" si a "discriminarii rasiale". Degeaba au sarit in aer metrourile din Madrid, Londra si Paris, UE nu a tras invataminte. E poate prea tarziu. In fine, crestinismul, care a facut Europa, care a unit Scandinavia cu Sicilia si Irlanda cu Rusia inca din evul mediu, crestinismul care a inventat orasele, scolile, culturile europene; crestinismul, identitatea prima a Europei, astazi este aruncat la cos ca un balast istoric. Avortata constitutie europeana facea tabula rasa din credinta a câteva sute de milioane de europeni catolici, protestanti sau ortodocsi pentru care crestinismul nu e doar o superstitie inavuabila de budoar, ci coloana vertebrala a identitatii lor. In ce valori crede atunci Uniunea Europeana in care dorim sa ne integram, pe care o luam drept singura si autentica Europa ("beware of imitations")? De rasa (cuvant interzis azi), geografie (notiune vaga si interpretabila) si credinta (reflex babesc) vedem ca nu se sinchiseste.

Pe ce se bazeaza atunci?

Pe "democratie" si "drepturile omului" ni se va raspunde. Lucruri foarte bune, cine poate sa o nege? Putin importa ca aceasta democratie condamna totalitarismul nazist, dar menajeaza comunismul; putin conteaza ca in virtutea democratiei, partidul lui Le Pen, care obtine la fiecare alegere 10% din voturi, nu e reprezentat in Parlamentul francez; ca Berlusconi e pus la zid si Joschka Fischer e cel mai popular politician german; ca Austria in care Haider a luat nepermis de multe voturi era "monitorizata" ca o dictatura africana, in timp ce la Paris si Roma comunistii sunt periodic cooptati in guverne. Putin importa ca democratia se opreste la portile cancelariilor Bruxelles-ului, devenit ingrijorator de pronuntat o capitala federala. Cine i-a ales pe comisarii europeni? Ce reprezinta ei? Controleaza popoarele Europei politica acestei comisii? Ne informeaza presa despre fiecare miscare a ei, asa cum urmareste fiecare gest al guvernelor nationale? Nici vorba. Pentru politica romaneasca, macinata de coruptie, intransigenta politburoului bruxelez si a diversilor nomenclaturisti care ne dicteaza legile poate fi in acest moment un colac de salvare. Dar cand România va avea mijloacele si va dori sa-si faca propria politica in materie de imigratie, inflatie, valuta, deficit, munca, agricultura, va putea ea sa mai decida? Vom putea sa ne mai guvernam "prin noi insine", cum incearca acum curajosul, dar hulitul Tariceanu?

Orice s-ar spune, Romania, asa amarâta cum este ea, a gerat bine in ultima vreme inundatiile si inceputul de gripa aviara. Aduceti-va aminte de dezastrul de la New Orleans. Amintiti-va cata vreme a ocultat Anglia adevaratele dimensiuni ale bolii vacii nebune, din interese financiare. Amintiti-va de scandalul sangelui contaminat cu HIV din Franta. De asemenea, România a stiut sa gereze tensiunile interetnice din Ardeal, care nu au degenerat niciodata in terorism sau in persecutii politico-politienesti ca in Corsica, Tara Bascilor sau Irlanda de Nord. In fine, drepturile omului sunt marea achizitie a Europei postnaziste si postcoloniale. Dar si ele functioneaza selectiv.

Cand e vorba sa condamne comunismul, Europa se eschiveaza. A inchis ochii asupra situatiei Estului timp de patruzeci de ani, asa cum inchide azi ochii asupra regimului din China, pentru a face afaceri cu superputerea emergenta.

La fel in Azerbaidjan, la fel in Libia: dictaturi abjecte, dar daca fac comert, inchidem ochii. In numele drepturilor omului, ceea ce pana de curand era inimaginabil: casatorii homosexuale cu drept de adoptie. devine vazând cu ochii "acquis comunitar". In numele drepturilor omului, se interzice portul crucii, al ciadorului sau al kippei in institutiile publice, dar elevii au voie sa vina la scoala despuiati, latosi, gauriti in buze, cu T-shirturi purtand inscriptii obscene.

In numele drepturilor omului, justitia europeana incarcereaza intreprinzatori faliti si lasa liberi criminali in serie ca Ducroux, corupatori de minore ca guru Bivolaru sau teroristi ca Cesare Battisti. Europa este patria si destinul nostru, Europa suntem noi, românii, maghiarii, francezii, suedezii. Comunitatea europeana ca alianta economica si politica intre state suverane care vor sa evite razboiul si sa contribuie la prosperitatea comuna este o constructie admirabila. Cincizeci de ani mai tarziu, dotata cu birocratie, nomenclatura si o ideologie stângista depasita de istorie, Uniunea Europeana incepe sa semene tot mai mult cu URSS. Un dinozaur ineficient, ca Imperiul K&K, URSS, ONU sau alte structuri supranationale. Statul-natiune nu si-a spus, cred, ultimul cuvant.

Adrian Papahagi, Averea.

Furnika

Agree, excelent articol.

stefan

Disagree. Doar un român cu iţarii găuriţi poate să confunde Europa geografică cu cea politico-economică. NU suntem în Europa. Suntem în Africa, undeva lângă Nigeria, iar soluţia la extremismul de stânga nu este extremism de dreapta (two wrongs don't make it right - vezi "Affirmative Action" în SUA).
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

agree cu stefan  :shock:
cre'că, nu ştiu...

A CERB

eu agree si disagree cu stefan. agree cu afirmatia cu afrika. disgree cu aia cu rupt in kur. mi se pare firesc sa te ingrijoreze atitudinea alora din europa, multe aberatii se intampla in uniune si eu personal nu prea vad de ce am vrea sa fim acolo. nu cred ca putem fi civilizati cu forta din afara, trebuie sa vina dinauntru.
Smile! It confuses people!

von Manteuffel

QuoteAuthor Message
A CERB Posted: Fri Mar 10, 2006 1:37 pm    Post subject:   nu cred ca putem fi civilizati cu forta din afara, trebuie sa vina dinauntru
strongly disagree!!!. in 1848 sau 1866...daca venea dinauntru...eram la nivelul Etiopiei...
Romania trebuie condusa de o elita si nu e loc pentro o democratie in sensul clasic al cuvantului.
Meine Ehre heißt Treue!

stefan

Cerbule, dacă eşti adept al teoriei formelor fără fond, de ce nu ai stat aici să contribui la crearea fondului? Chiar nu-ţi aminteşti în ce căcat de aflăm la toate nivelele? Profii de la Drept iau şpagă. La fel ăia de la Poliţie sau de la Teologie, iar tu zici ca e mai nasol în UE şi că tre' să ne dezvoltăm singuri !!?!? Uite ce mişto ne-am dezvoltat în 50 de ani de comunism (ruşii l-au instalat, dar nu au bătut din palme la manifestaţii în locul nostru) şi în 16 ani de post-comunism. Vrei să continuăm pe acest drum de măreţe realizări?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

iarasi agree cu stefan. Si cu coiotes.
Cerbu, parca cand era vorba de mersul americanilor in middle east sustineai tocmai contrariul, ideea civilizariii cu forta, ca altfel nu se poate. O să spui ca nu e tot aia (duh!..), stiu, dar pana la urma tot cam aia e.
tie in europa nu tie place homosexualismul si chestii. Nu ma mai intorc la discutie veche, dar cred ca faci din ţânţar armăsar.
Nu cred ca vrea nimeni o unitate culturala in europa (aia e o utopie de fapt, nu exista unitate culturala nici macar in interiorul natiunilor bine stabilite), ci una economica, judiciala, si politica. In aia este absolut necesar sa fim implicati, daca nu vrem sa ajungem in uniunea tarilor sahariene.

Rusii nu numai ca nu au batut din palme in locul nostru, dar s-au si carat de aici prin '50.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Mie mi se pare ca ne complacem din ce in ce mai mult in "unitatea culturala". Doar daca ne uitam la topicul asta: e pe jumate in englezeste ("agree cu stefan" si alte de-astea.) Ne uitam la tv la tot felul de tâmpenii in limba engleza, ne extaziem la oscaruri, facem topicuri nesfârsite despre filmele americane, etc. Religia noastra, bleah, nu prea mai e, sau e secreta ("fiecare cu religia lui, si cu convingerile lui interioare", puah); afara de cazurile ceva mai rare in care ne facem ortodocsi de opereta, daca ne mai trebuia inca o manisfestare jalnica a disperarii si instrainarii noastre.

Noi suntem niste epigoni, niste români nedemni. Pentu noi, România e aproape pierduta. Ne mai permitem si sa-i judecam trufas pe jegosii astia cu itarii gauriti. Ce pisici mai facem in limba noastra? Injuram?

Haida. România e in alta parte. Dar unde?

Eu am un fluier de lemn de cires, ferecat in alama decorata. Mai caut prin el România, fara prea mare succes, dar si o picatura, acolo, e pretioasa.

stefan

Nu cred că se cheamă "patriotism" iubirea faţă de o Românie imaginară. România reală e cea în care salariul de rezident îţi ajunge doar de mâncare şi pentru postul de preparator îţi trebuie pile ca să dai şpagă.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

in unitatea culturala ne-am complacut demult, începând cu latina, trecând prin ce ne-au mai lasat slavii si cumanii, trecând mai târziu prin franceza afectata de generaţia "bucuresti-micul paris", si terminând cu engleza invăţată de la MTV. Ce este limba română, de fapt?? Nu se pierde nimic vlad, se creeaza. Numai un încuiat pretins intelectual ca Pruteanu susţine contrariul.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

PS mix-ul meu anglo-valah nu vine din instrainare sau infatuare, ci din habits. Imi petrec 99.99% din timp in engleza (foarte intensiv), imi vin mai usor expresiile in engleza decat in romana.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

am alta problema cu articolul lui papahagi. Zice dumnealui:
QuoteIn fine, crestinismul, care a facut Europa, care a unit Scandinavia cu Sicilia si Irlanda cu Rusia inca din evul mediu, crestinismul care a inventat orasele, scolile, culturile europene; crestinismul, identitatea prima a Europei

crestinismul a inventat orasele, scolile, etc?? Domnul Papahagi arunca la cos toate civilizatiile europene de dinainte de crestinism, cele care au inventat europa, pe scheletul carora s-a construit ceea ce numim azi europa.
crestinismul nu a facut altceva decat sa aduca un blackhole de 1000 de ani in istria europei. Curios este faptul ca crestinismul european seamana izbitor de mult cu comunismul pe care dânsul il repugna: cine nu e cu noi e impotriva noastra, scopul nostru este mântuirea (si creearea omului si societatii mai bune), o filozofie a lui "iubeste pe aproapele tau" si "toti suntem egali" care in practica se traduce prin teroare, intoleranta, crima.
cre'că, nu ştiu...

stefan

"teroare, intoleranta, crima" sunt mai des întâlnite la ateismul militant decât la creştinism. Asemănarea cu comunismul nu o înţeleg nicicum.Zicala comunistă "cine nu-i cu noi e împotriva noastră" se potriveşte islamismului, nu creştinismului care se dezvoltă paşnic pe lângă moschei şi temple mozaice. Evul mediu a avut tocmai în religie sclipirile şi sămânţa de cultură din care s-a născut civilizaţia europeană modernă.

În altă ordine de dei, cred că Europa se va vindeca în curând de religia corectitudinii politice hipertolerante şi ultrapermisive şi se va întoarce la origini.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

dawn_

romania e ceea ce ramane in suflet dupa ce te nemultumeste ca e tara ce nu te lasa sa traiesti in ea asa cum ti-ai dori, nu te lasa sa o iubesti mai mult, te limiteaza.  prieteni si locuri dragi, faptul ca auzi romaneste intr-un bar, pe langa engleza, franceza.  de ce sa nu fii mandru de un brancusi roman in esenta si nu francez? te-a definit ca roman, desi cu un mesaj universal, e mai aproape de sufletul tau pt ca stii de unde vine inspiratia lui, dorul infinit, tacerea unei mese dintr-un sat numit hobita, pasarea maiastra. ce a spus el lumii e profund romanesc. e pur si simplu un anume spirit greu de definit.

iti inveti copiii romaneste pt ca altfel ai avea senzatia ca ei vor imprumuta ceva specific tie, le vei transmite o continuitate fireasca, o identitate intima nu scrisa in hartii. chiar daca vor gandi intr-o alta limba si vor comunica asa, le lasi exprimarea interioara in acele sensibile situatii ale vietii prin ceva ce le aduce aminte de familie si, din cauza asta, de un anume tip de siguranta, apartenenta profunda.

un prieten al meu plecat la phd in us imi spune ca il enerveaza la mine ca folosesc o romano-engleza, in loc sa pastrez o romana expresiva. radem ca la mine e un fel de speech impediment  :) nu imi gasesc uneori cuvintele in romana. eu cred ca e pt ca am invatat engleza de la o varsta mica si am citit multe opere in original, plus ca asa fost si scoala. asa ca ma gandesc ca uneori cele 2 limbi interfera sau ariile lor se mai circuiteaza :). nu cred ca tine de snobism noua evolutie a exprimarii inclusiv in romana. si nici nu mi se pare grav. e un fel de functionalism in contextul asta. un postmodernism, multiculturalism, habits, u name it.
we weave bridges of whispers and grope closer on a gently swinging net

tapirul

QuoteZicala comunistă "cine nu-i cu noi e împotriva noastră" se potriveşte islamismului, nu creştinismului care se dezvoltă paşnic pe lângă moschei şi temple mozaice.
zi asta lui galilei et comp.
Crestinismul se dezvolta pasnic pe langa moschei si temple mozaice astazi, dar in cei 1000 de ani de ev mediu nu prea a fost asa. La fel si cu teroarea, intoleranta si crima.
Nu neg puterea unificatoare a crestinismului in istorie, dar nici nu cad in extrema ailalta.

Quote
În altă ordine de dei, cred că Europa se va vindeca în curând de religia corectitudinii politice hipertolerante şi ultrapermisive şi se va întoarce la origini.
se va intampla si in america pretty soon. It's just a fashion.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

de acord cu tine, dawn, ce descrii to acolo eu am denumit "romania afectiva" (to coin a term), as opposed o "romania sistemului".  Dar pe topicul asta este vorba de patriotism. In continuare sustin ca a avea o romanie afectiva in suflet nu te face in mod necesar un patriot.
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Tapiru nu traim acum 1000 de ani. In prezent definitia i se potriveste islamismului, lasa-l pe Galilei in pace; crestinismul a mai evoluat intre timp.

tapirul

a evoluat (did it? I kinda doubt that, nu a evoluat, s-a mutat in biblioteca, Dumnezeu a cam devenit un deus otiosus), da' cam tarziu. Ne-a tinut in loc 1000 de ani. Si nu vorbim numai de prezent aici, vorbim de europa cu tot cu isotria ei. Nu poti sa te detasezi de trecut.
cre'că, nu ştiu...

dawn_

o romanie afectiva  te face sa iti asumi anumite valori si sa actionezi pentru tara ta in mod concret pentru ca ele iti sunt motivatii.
we weave bridges of whispers and grope closer on a gently swinging net

tapirul

de acord, este o conditie necesara. Dar nu si suficienta.
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Quote from: tapirula evoluat (did it? I kinda doubt that, nu a evoluat, s-a mutat in biblioteca, Dumnezeu a cam devenit un deus otiosus), da' cam tarziu. Ne-a tinut in loc 1000 de ani. Si nu vorbim numai de prezent aici, vorbim de europa cu tot cu isotria ei. Nu poti sa te detasezi de trecut.
Ba eu pot sa ma detasez de trecut, ceea ce-ti doresc si tie. A evoluat, e drept dar nici mie nu imi place modul in care a evoluat. Cum adica ne-a tinut in loc 1000 de ani? :roll: Nu poti sa gandesti istoria in termenii 'daca nu ar fi fost, daca nu s-ar fi intamplat'; la timpul respectiv unele din atitudinile respective se justificau intr-un fel, nu poti judeca crestinismul de acum 1000 de ani din confortul fotoliului tau. Daca te referi la stiinta si tehnologie cand spui ca 'ne-a tinut in loc' iarasi nu poti stii "care ar fi fost cursul istoriei daca..."; cum poti sa spui ca 'ne-a tinut in loc?'; in evul mediu s-au facut o multime de descoperiri, inventii, s-a explorat etc.
Europa cu tot cu istoria ei este strans legata de crestinism si odata cu dezicerea de religia pe care a crescut se va duce dracului.

tapirul

okay, sa revenim la prezent si la uniunea europeana. In cazul asta (in prezent) crestinismul nu prea mai are mare influenta, indiferent de cat de strans legata este istoria de crestinism, therefore NU cred ca dezicerea de crestinism va trimite europa la dracu.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

that is, decide-te, ori ne legam de trecut (si istoria europei strans legata de a crestinismului), caz in care I have my doubts asupra rolului civilizator al crestinismului (chiar daca nu pot dovedi otherwise), ori NU ne mai legam de trecut si ramnem in prezent, cand rolul crestinismului in istoria europei s-a cam incheiat, therefore no worries daca lasam crestinismul in afara ecuatiei.
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Ba da, are o mare importanta pentru ca singura legatura dintre europeni este crestinismul si nu directivele comisiei europene. Pornind de la o baza comuna se poate construi o 'comunitate' si baza ar trebui sa fie crestinismul. Fara valori comune cu rasunet in constiinta cetateanului european de rand orice incercare de "uniune" va fi artificiala si doar la nivel administrativ. Conceptele ca 'drepturile omului', 'toleranta' samd nu pot suplini sentimentul religios; se va duce dracu tocmai pt ca nu exista nici un sentiment de unitate, e un imperiu care porneste deja cu 50 % eurosceptici iar restul de 50 la suta nu cred ca se simt mai intai europeni si apoi francezi sau luxemburghezi sau mai stiu eu ce. De asta spun ca fara un sentiment de uniune si numai cu cifre directive si legi nu se poate construi o uniune iar proiectul celui de-al patrulea reich in varianta stupida tolerant-jemanfisista e nascut mort.

tapirul

de acord cu tine cu o singura rezerva: eu nu cred ca acel sentiment de unitate  al europenilor este ala religios (recte crestinismul). Daca era asa nu sfârşeam cu schisme si şaptişpe creştinisme în loc de unul. Eu cred ca mai degraba e invers, crestinismul a avut asa mare succes in europa pentru ca venea pe o baza deja creeata de uniune (desi nu constientizata la acea vreme). Marele talent al crestinismului (care i-a asigurat supravietuirea) a fost de a lua whatever values and norms a gasit si a le incorpora in sistemul propriu.

Uniune artificiala la nivel administrativ exista de cand Statul si Natiunea, nu e  inventie noua. Au functionat foarte bine; acum e timpul sa evoluam si sa mutam aceasta uniune un pas mai sus. Nu trebuie sa te simti mai intai european si dupa aia luxemburghez, ci invers.

Eu am trait experienta europeana de and am venit aici. Pana acum nici nu imi trecuse prin cap asta, dar acum ma percep european (fara nici un feeling religios - america e si ea crestina, pana la urma). Ma percep intai roman si dupa aia european, of course. E in firea lucrurilor, te percepi intai ce este mai aproape de tine si dupa aia ce este mai departe si mai abstract.

vom trai si vom vedea cu proiectul nascut mort. Ortega y Gasset prezicea o europa unionista inca de prin prima jumatate a veacului 20. Si se pare ca realitatea ii da din ce in ce mai multa dreptate.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Nu. România nu e aia cu salariu de rezident. E prin alta parte. Mai incearca.

Eu am intrezarit-o doar, de câteva ori. O data, in dealurile de la poalele Fagarasului. Alta data in Moldova. Alta data in dealurile de lânga Pucioasa. In cimitirul din Serbanesti, unde dorm o parte din stramosii mei, asta pâna s-or scula sa ma traga tare de urechi.

Si nu era doar "afectiva". Nu era o stare de spirit, era de-adevaratelea.


Cât despre crestinism, poate ai dreptate, tapire. Dar Europa a fost mereu crestina, face parte din natura ei. Papahagi se referea ca state traditional catolice, ca Franta, nu au vrut sa accepte ca in constitutia europeana sa existe cuvântul "crestin". Si inca ceva. Batrânul meu vecin de deasupra bombane intruna, cam ca unii din userii de aici, ca in timp ce Europa construia catedrale, biserica noastra prasea paduchi. Eu insa i-am vazut chipul lui Platon  pe un zid la Voronet, si la Moldovita, si la Sucevita, pictat cam in vremea când Rabelais era inchis de fratii lui franciscani, fiindca se ocupa cu cititul din autorii antici greci.

Si Platon o sa mai priveasca Moldova de pe ziduri multa vreme dupa ce rezidentii cu salarii mici, saracii de ei, vor fi fost oale si ulcele.

INDIANUL

Quote from: furnikain evul mediu s-au facut o multime de descoperiri, inventii, s-a explorat etc.
da stii de ce se numeste RENASTERE :?:
Quote from: FurnikaEuropa cu tot cu istoria ei este strans legata de crestinism si odata cu dezicerea de religia pe care a crescut se va duce dracului.
Europa nu a crescut deloc pe crestinism.In imperiul roman era mithrianismul si nu se recunostea crestinismul(stii ca-i aruncau la lei).dupa ceva sfortari au obtinut crestinii recunoasterea dar nu am mai vrut sa recunoasca ei celelalte religii.
Ce spui tu e ce a zis nebunul ala:"Secolul 21 va fi sau crestin sau nu va fi deloc".America Latina este crestina pana in maduva oaselor si se zbat intr-o saracie lucie din care numai petrolul Veneulei si alte cateva resurse ii mai tin.Cat este merica Latina de catolica si nu conteaza in ochii crestinilor de la Roma daca nu au ales un papa Latino-american.asa ca daca Europa se bazeaza exclusiv pe crestinism risca sa ajunga o a doua America Latina.
Si apropo:ce naiba e asta cu introducerea in Constitutia Europeana a "elementului crestin"-pai sau esrti religios in particular sau faci din religie stat si il impui celorlalti, nerespectandu-le dreptul legitim de a avea alta religie sau deloc.
Quote from: furnikaBa da, are o mare importanta pentru ca singura legatura dintre europeni este crestinismul
esti sigur de asta :?: s-a vazut al naibii de bine legatura asta la ultimul razboi mondial cand catolicii(germanii si italienii) se bateau cu alti catolici si cu ortodocsii.i-a unit cumva religia in astfel de momente :?: raspunsul este NU apasat:daca ii unea nu mai erau 50 milioane de morti in WW II
ramas bun...

INDIANUL

Quote from: vladca in timp ce Europa construia catedrale, biserica noastra prasea paduchi
in timp ce Vest Europenii stateau pe cururile lor grase si mai faceau cate o catedrala, Estul dadea piept cu migratorii apoi cu Imperiul Otoman.

Cat despre faptul ca aia inaltau catedrale:stii vlade ce a zis Sfantul Stefan? "Atotputernicul nu se gaseste in templu".
ramas bun...

Furnika

Quote from: tapirul
Uniune artificiala la nivel administrativ exista de cand Statul si Natiunea, nu e  inventie noua. Au functionat foarte bine; acum e timpul sa evoluam si sa mutam aceasta uniune un pas mai sus.
Uniunile artificiale de care spui tu nu prea au durat. Sentimentul (sentimentele) de apartenenta la ceva (credinta, traditii, teritorii, in general valori impartasite de un grup mai mare sau mai mic) a format natiuni si nu invers, natiunile/statele au aparut spontan si ca o consecinta fireasca. Orice incercare de a impune Statul pe o simpla adunatura de indivizi a dat gres. UE pune in locul religiei Banul iar in loc de traditii toleranta si nepasarea.

INDIANUL

pai este exact modelul Statelor Unite.ia sa te uiti ca exact ce ai spus tu caracterizeaza SUA.oameni veniti din diferite locatii(fara traditii deci)care incearca sa se tolereze intre ei uniti de acelsi scop:castigul national care se reflecta in primul rand in castigul personal-banul.
ramas bun...

Furnika

In America este altceva. Cei care au plecat au avut aceleasi idealuri (sa isi realizeze visul american si o noua tara, asa cum vor ei, libertate, yada yada) si in general majoritatea sunt imigranti; psihologic cred toate astea sunt suficiente sa defineasca un puternic sentiment de "comunitate". Si daca asta nu e suficient ne facem modele (artificiale sau nu) in care sa credem toti.

stefan

Quote from: vladNu. România nu e aia cu salariu de rezident. E prin alta parte. Mai incearca.
If you repeat it long enough while smoking pot, it may become the truth.

România e aia în care dormi, mănânci, te cerţi cu vânzătoarea, lucrezi, scuipi, îţi aperi buzunarele în troleu, înjuri, te împiedici de un fier răsărit din asfalt în mijlocul trotuarului, eşti luat la rost de doctor, atacat de câini în mijlocul oraşului, obligat să asculţi tâmpeniile senililor care dictează democratic cine te fură din poziţii de conducere, unde eşti scârbit de cerşetori diformi şi împuţiţi "produşi" de cererea pieţii, unde scursurile proferează obscenităţi în public, unde superstiţia a luat locul religiei, unde defetismul e filosofie de viaţă, unde oamenii supravieţuiesc în loc să trăiască şi li se pare normal, unde nenorocirea celuilalt e singura bucurie reală, unde "l'enfer c'est les autres", unde alcoolul ţine loc de protecţie socială, unde profesorul de sport pipăie elevele şi nu-l bate nici un bărbat, unde Mercedesul a ajuns maşină de ţigani, unde ortodocşii se bat cu greco-catolicii pe biserici, unde redacţiile de ştiri încurajează amărăştenii să joace la loterie. România e mocirla în care înotăm zi de zi, nu construcţiile imaginarului menite să facă viaţa suportabilă şi înfrângerea zilnică mai puţin dureroasă.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

Furnika

Quote from: INDIANUL
s-a vazut al naibii de bine legatura asta la ultimul razboi mondial cand catolicii(germanii si italienii) se bateau cu alti catolici si cu ortodocsii.i-a unit cumva religia in astfel de momente :?: raspunsul este NU apasat:daca ii unea nu mai erau 50 milioane de morti in WW II
Poi tocmai ca amestecul de religii si rase a dus la caderea imeriului roman, lucru inevitabil dealtfel. Ca apoi s-a impus crestinismul, asta e; important e ca a fost adoptat in mai toata europa.
Nu vad legatura intre jegul din america latina si crestinism, care e ideea? Btw incearca si ei sa faca un fel de Statele Unite ale Americii de Sud dar americanii din nord le cam baga sula in coaste vorba unui clasic (inca) in viata, sau cel putin asa pretind ei.
Daca "statele civilizate" nu ar fi fost impasibili la excesele lui Hitler ("toleranta",comportamentul ezitant, si comoditatea va aduc aminte de evenimente recente?) nu se ajungea la 50 de milioane de morti.
Pt ca s-a deraiat de la credinta prin aderarea la ideile nazismului (un "sistem" ideologic ca alternativa la crestinism); ideologia asta a otravit sufletele si a spart unitatea crestinilor, de aici toate grozaviile WW2; WW2 il vad ca pe o consecinta a pierderii unor valori reprezentate de crestinism prin inlocuirea lor cu delirul nazist.
M-am saturat sa vad catedrale ascunse in spatele sinagogilor, Iisus inlocuit cu Shiva, Buddha aurit la tot pasul si cruci strambe din inox de vanzare pe tarabele arabilor. Va veni momentul cand, atunci cand vei declara ca esti crestin se va considera prozelitism, la fel ca acum, cand esti acuzat de rasism daca spui ca esti alb. Dar e pretul pe care trebuie sa il plateasca civilizatia occidentala pentru altruismul cu care ii trateaza pe ceilalti.

INDIANUL

iti explic:America Latina are cei mai credinciosi catolici din lume(de aia s-a pus si problema numirii unui papa latino-american).ca sunt ei cei mai ferventi nu ii scapa de saracie.tot niste amarati sunt.faceam o paralela intre lumea lor si dorinta ca UE sa stipuleze clar in Constitutie caracterul profund crestin.
Faza e ultra-stiuta ca americanii considera America de sud gradina proprie si fac in ea curat cand au chef.
Quote from: furnikaDaca "statele civilizate" nu ar fi fost impasibili la excesele lui Hitler ("toleranta",comportamentul ezitant, si comoditatea va aduc aminte de evenimente recente?) nu se ajungea la 50 de milioane de morti.
statele civilizate nu numai ca erau impasibili fata de Hitler, dar in perioada lui de inceput avea sustinerea americanilor care il vedeau un scut impotriva bolsevismului.a fost nevoie ca Sua sa-si insceneze Pearl Harbour(interceptasera avertismntul, nu aveau portavioane in port)pt a simula supararea si a intra in razboi, fiind singurii odihniti si cu economia in crestere de la razboi.
QuoteDar e pretul pe care trebuie sa il plateasca civilizatia occidentala pentru altruismul cu care ii trateaza pe ceilalti.
hahaha.hai mai...civilizatia occidentala isi indoapa pozanarele cu bani indiferent e la cine vin:s-a stins suspect de repede scandalul petro contra hrana in care mii de companii vestice si americane ii plateau lu' Saddam bani(chiar si "comisioane")pt petrol.
QuotePt ca s-a deraiat de la credinta prin aderarea la ideile nazismului (un "sistem" ideologic ca alternativa la crestinism)
eee nu a reusit comunismul sa scoata crestinismul din om(care a durat 50 de ani), crezi ca reusea nazismul in cativa ani sa deraize un intreg popor??si italienii?aia la ce au mai aderat?
QuotePt ca s-a deraiat de la credinta prin aderarea la ideile nazismului (un "sistem" ideologic ca alternativa la crestinism)
stii ce spui aici? ca nazismul este mai bun decat crestinismul :lol: oamenii au imbratisat ideile unei ideologii superioare(nu renunti decat la o credinta mai "proasta" pt una mai "buna"-nu cred ca renunte cineva la ceva bun ca sa imbratiseze ceva prost).pe scurt:dai ceva mai prost pe ceva mai bun, schimbul in sens invers este ilogic.
ramas bun...

Furnika

Tot nu inteleg what's your point cu am latina. Evident ca numai credinta nu tine loc de munca dar lor le place foarte mult sa danseze, cine ii poate condamna pt asta?
In Constitutie nu e vorba de caracter 'profund crestin' ci de mentionarea cuvantului 'crestin'. Oricum nu are nici o importanta deoarece Constitutia Europeana e un shit, n-are sprijin popular si ne e bagata pe gat de pedofilii din Komisie. Bolsevism my ass, le era pur si simplu lene si erau prea comozi (lasi poate?) sa se opuna.
Multumezc pentru scurtul excurs istoric in luptele WW2 pe care mi l-ai oferit dar nu era kazul.
Ce sa faca arabii aia cu petrolul? Camilele lol se hranesc cu ierburi nu cu hidrocarburi ca bloneaza.
Si mi se pare un targ corect, au nevoie de hrana. Fii tu linistit ca bani din petrol au dar daca sunt cretini si nu stiu sa investeasca banii in infrastructura cine-i de vina, occidentul? Asa sheicul sta la Londra la Ritz (se respecta creolii) si cheltuie stupid milioane de dolari pe diamante si apoi se plang ca boborul e sarac.
Da bre, a fost un delir rapid, cand s-au trezit din opiul pompat de hitler si-au dat si ei seama de greseala, a fost ca o hipnoza colectiva.
Pe cand comunismul a fost mai mult sau mai putin impus si cronic si nu au ingurgitat usor ideologia; sa fim seriosi la noi omul de rand s-a opus comunismului. Cativa semiintelectuali sau oligo buimaci au devenit activisti comunisti peste noapte, gasindu-si si ei un rost in viata spunad prostii.
Revenind la UE de ce sa nu zic si eu (ca cerbul): ia mai da-i in chizda ma-sii.

INDIANUL

cu am latina nu mai explic ca ce era am explicat.mai mult nu stiu cum.

pai nene stai:sau facem embargou sau firmele mari cumpara pe sestache petrol?adica in Romanica ii bagam la parnaie pe aia care faceau contrabanda cu petrol cu sarbii ca era embargou dar firmele vestice pot.pai nu e corect...

daca mentioneaza crestin mie mi se pare normal sa mentioneze si religia mozica.sau daca nu vrei, inseamna ca esti anti-semit :lol: vezi?cum te poti folosi de argumentul asta?poti tu sa zici ca nu-ti plac evreii si sa nu le bagi religia in constitutie? :lol:

aia cu delirul colectiv nu cred.pe bune.adica macar mai erau 1-2 treji acolo care sa-i ia la palme pe astia:"ba vedeti ca sunteti drogati, fir-ati ai dracu" :D nu se poate sa manipulezi un bobor intreg.la noi dupa zeci de ani nu numai ca nu erau hipnotizati de comunisti ci erau de americani:"vin americanii!!! striga piepturi de copii" :D

ps:auzi stii ce? parca am fi tapi cu cerbul.numai ei discuta pe o chestie pagini intregi. :lol: shhhh sa nu le spui ramane intre noi.
pps:tu care vrei sa fii:tapi sau cerbul?
ramas bun...

dustweaver

Quote from: INDIANULaia cu delirul colectiv nu cred.pe bune.adica macar mai erau 1-2 treji acolo care sa-i ia la palme pe astia:"ba vedeti ca sunteti drogati, fir-ati ai dracu" :D nu se poate sa manipulezi un bobor intreg.la noi dupa zeci de ani nu numai ca nu erau hipnotizati de comunisti ci erau de americani:"vin americanii!!! striga piepturi de copii" :D
Cred ca situatia social-economica a Germaniei in acea perioada este un factor demn de luat in calcul in privinta asta.
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

INDIANUL

pai daca erau saraci de unde bani de opiu si de sedinte de hipnoza?a? :D

acu serios:pai si ce vrei sa spui:ca s-au trezit apoi cand erau bagati in rahat pana-n gat(razboi)si deci si mai saraci?cum ar veni, mintea prostului cea de pe urma?nu cred.
ramas bun...

Furnika

Eu nu indraznesc sa ma compar nici cu cerbul nici cu tapirul. Prefer sa ma compar cu hornyskunk sau cu reaktor.

dustweaver

ce-are hipnoza cu extremismul ? :P

Nu bre, erau saraci deja. Vezi rata somajului (in bazinul Ruhrului a atins cote-shoc). Inainte. Aminteste-ti de crahul din '29 si gandeste-te ca plateau dupa WW1.
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

INDIANUL

editai in timp ce scriai tu.vezi mai sus.
hahaha furniko termina cu editarile ca-mi capiezi postul :damnfunny (scrisesem-si care dintre voi a editat de 2 ori postul)?
ramas bun...

Furnika


dustweaver

Idem. :)

Editati, editati, editati.
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

INDIANUL

:ROFL terminati capiatilor cu editarile ca nu stiu ce sa mai scriu.
edit:pt postul de mai jos al lui dust:oi vrea sa te si cred :lol:
ramas bun...

dustweaver

am editat inainte sa vaz postu' tau, scuze. :)

cred ca s-a editat si avatarul :?.
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

A CERB

mie blace la eurabia. sa nu va intre salaamul in kur, though.
Smile! It confuses people!

Furnika

Pana una alta salaamul a intrat prin mansarda la gemene. Si dupa cum scade bush in sondaje, boborul ar mai vrea cateva episoade...deci sa nu-l maniem pe Alah.

A CERB

aaa, lah? ca trina?
Smile! It confuses people!

Furnika

Te-ai dat pe brazda deci. Ai invatat ivrit.

A CERB

ce e bre aia ivrit?
Smile! It confuses people!

INDIANUL

de unde stii funico ca vb ivrit?l-ai verificat daca e "scalpat"? :D
ramas bun...