News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Anonimitate, confidentialitate, libertate de expresie: monologurile unui despot

Started by tapirul, July 11, 2006, 07:54:26 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirul

Cred ca e timpul sa avem niste discutii serioase si sa punem acest forum pe niste principii mai clare si mai sanatoase.
O sa incep intai cu niste definitii:

Anonimitate
Anonimitate inseamna, cum ii spune si numele, capacitatea de a nu putea fi identificat ca persoana sub nici o forma. In principal include date personale precum nume, adresa, numar de telefon.
Pe un forum ca asta anonimitatea are doua nivele: fata de ceilalti useri si fata de admin. Fata de ceilalti useri anonimitatea este relativ usor de obtinut (folosirea unui username neutru, ascunderea adresei de email). Fata de administrator diferenta este ca adminul, prin natura tehnica a functiei lui, are acces la mai multe informatii despre useri decat userul obisnuit, si anume adresa de email cu care s-a inregistrat si adresa de IP. Tot din punct de vedere tehnic, ca administrator am acces la intrega baza de date a forumului, care contine toate datele legate de acest forum, inclusiv mesajele private schimbate de useri si stocate in baza de date. Tehnic, si acest fapt poate reprezenta un risc la adresa anonimitatii-fata-de-administrator (daca userul x trimite un private message userului y cu datele personale, tehnic eu am acces la acest mesaj).
Anonimitatea poate fi periclitate din neatentie (postarea publica a unei adrese de email ce contine numele real) sau PRIN ABUZ.

Confidentialitate
Confidentialitate inseamna a nu impartasi cu altcineva informatii referitoare la o anumita persoana. Confidentialitatea difera de anonimitate prin faptul ca datele personale sunt cunoscute de altcineva, dar nu sunt impartasite tertilor.

Pe acest forum eu promit confidentialitate (nu voi dezvalui altcuiva informatii despre un user) si incerc sa asigur anonimitatea.
Incerc sa asigur anonimitatea informand userii despre posibilele scapari (de exemplu faptul ca o adresa de email lasata public reprezinta un factor de risc) si luptand cu abuzurile.
Asigurarea anonimitatii de catre mine include si respectarea confidentialitatii: nu voi publica sau impartasi cu nimeni datele personale (identitatea adevarata) a unui user. Aceasta se refera in primul rand la datele personale de identificare (nume, adresa, etc) sau orice combinatie care poate duce la dezvaluirea identitatii reale a unui user.
Al treilea lucru pe care il promit este discretia (privacy), si anume faptul ca nu voi accesa si folosi informatiile la care am acces.

DAR:

Dreptul la anonimitate prevaleaza oricaror altor drepturi si anume prevaleaza dreptului la libera exprimare (posturile ce contin datele reale a unui user ce se vrea anonim vor fi editate sau sterse fara discutie) si prevaleaza dreptului la privacy (atentie, nu dreptului la confidentialitate): ca administrator voi monitoriza mesajele private dintre useri, in caz ca banuiesc ca cineva va folosi mesajele private pentru a disemina informatiile personale ale altui user. Dreptul la confidentialitate va fi respectat in continuare (nu voi impartasi cu nimeni informatiile aflate in urma monitorizarii private messages; aceasta monitorizare va fi minima, oricum: voi monitoriza activitatea mesagistica a "banuitului" (daca trimitete PMs si mai ales câte) si, in caz extrem, mesajul in sine.

Daca situatia o impune, va trebui sa iau masuri mai drastice; am instalat recent o modification (Visual Warning Mod) care imi permite sa aplic un numar de avertizari organizate hierarhic:
QuoteThis mod lets you to give visual warnings to your users in four stages:
  1) First warning - instant message and a green warning mark next to user name.
  2) Post moderation - the user's posts must be approved before they are seen.
  3) Mute - instant message and the inability to post polls or messages.
  4) Ban - user is gone.
Cred ca este o metoda mai eficienta decat aplicarea nesfarsita de worldcensors si monitorizarea continua a forumului.

Ar fi mai multe de spus, dar deocamdata atat.
O singura nota de final:
faptul ca datele personale ale unui user pot fi aflate si pe alte cai NU reprezinta motiv suficient de acceptare a incalcarii dreptului la anonimitate pe acest forum.
cre'că, nu ştiu...

stefan

Acum trebuie să inventezi şi o limbă de lemn, ca orice dictator care se respectă.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

exact

That is, o situatie de lemn necesita un limbaj de lemn. I don't enjoy it either.
cre'că, nu ştiu...