News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Demonizarea Romaniei si apologia emigrarii

Started by INDIANUL, June 30, 2006, 02:28:40 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lucisandor

Quote from: tapirul on July 01, 2006, 11:35:33 PM
acu pricep. Europenii 's mai rai ca nu recunosc diploma si ar trebui sa fac iar facultatea la ei, platitnd din buzunar, pe cand americanii...
hai ca murea nemtzii burgheji de banii tai, societatea lor e bazata pe incasarile pe care le fac ei cu Erasmusu' mamii lor de europeni.. in ce tzara faceai tu asa, pe banii tai, facultatea?  Polonia, Cipru?

tapirul

pi atunci intelegi de ce m-am dus in america, care nu ma mai pune sa fac facultatea?
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

Quote from: tapirultu ai platit INTREG dreptul de folosinta al asfaltului in INTREAGA tara?
l-am platit in intreaga tara prin taxa de drum inclusa in benzina si rovigneta. iti atrag atentia ca m-ai intrebat
Quote from: tapirulasfalt
respectiv drum, sosea, strada deoarece trotuarul nu este facut din asfalt.
ti-am dat exemple de taxe SPECIALE PENTRU ASFALT. tu mie mi-ai dat exemple de taxe pe tigari si cola ori tu nu ai invatat la facultate cola si tigari.
astept calculul tau.
ramas bun...

tapirul

asta nu e calcul, e declaratie. vino cu suma fix cat ai platiti si cu demonstrtia ca acopera dreptul tau astfalticesc. De declarat am declarat si io la fel "am platit din taxe si impozite"
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

nu o mai da cotita ti-am zis ca din taxa de drum din pretul benzinei si din rovigneta am platit asfaltul in intreaga tara! taxa de drum(din benzina) si rovigneta sunt taxe speaciale pentru drumuri.
ia zii tu din ce taxe speciale ti-ai platit facultatea ca te tot intreb de la inceputul topicului? enumera-mi taxele speciale prin care ti-ai platit facultatea. si apoi trecem la calcule.
Hai Dorele zii si apoi bem un coniac Unirea.
ramas bun...

tapirul

Quotenu o mai da cotita ti-am zis ca din taxa de drum din pretul benzinei si din rovigneta am platit asfaltul in intreaga tara!
dovada! vorba lu' leana. Vreau SUMA, ca tu ma fuţi la icre cu SUMA (1000 de căcaţi pe lună).
zi-le loredana

io facultatea nu am platit-o din taxe speciale ci din taxe generale

Nu e nici o diferenta, tot bani platiti la stat sunt (aia ai tai speciali sunt pentru intretinere si nu pentru constructie de asfalt nou). La inceput de an (financiar) guvernul vine cu o declaratie de buget extrem de detaliata in care sa spune cât din banii primiţi de la popor vor fi in educatie, câţi in colonelul Puţuleanu ăla al matale et cetera..


PS modificat de tapirul ca sa vada si indianul
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

s-a facut, Dorele!!! maine o ai.
ai timp sa te gandesti ce taxe speciale ai platit tu ca sa faci facutatea.
ramas bun...

INDIANUL

alo, baiatu' am platit: rovigneta, care este anuala si am dat pe ea un milion de lei. platibila in 4 transe am achitat-o integral o data.
:laugh3: :laugh3: :laugh3: :laugh3: :laugh3:
astept calculul taxelor tale. vezi daca te bagi la taxe care s-au introdus anul asta in ianuarie? ;D
http://www.posta-romana.ro/index.jsp?page=roviniete
Quoteeliberare a rovinietelor anuale, in numele Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A, printr-un numar de 663 oficii postale abilitate.
Pentru a veni in intampinarea clientilor sai, pentru care se poate incasa integral sau esalonat, tariful de utilizare aplicabil cu 1 ianuarie 2006 (conform comunicatului de presa din data de 07.12.2005), incepand cu data de 12 decembrie 2005 numarul de oficii postale abilitate, a fost extins de la 615 la 663, ceea ce a condus la cresterea punctelor de incasare a tarifului de utilizare cu 51 subunitati.
astept enumerarea taxelor platite de tine prin care ti-ai platit facultatea.
ramas bun...

tapirul

deci ai platit un milion. Acopera asta dreptul de folosire al tuturor strazilor, podurilor, etc din romania??? Nu prea as crede.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

Quoteai timp sa te gandesti ce taxe speciale ai platit tu ca sa faci facutatea.
io zic sa iei niste Ritalin. Am zis deja ca nu am platit taxe speciale. Hai sa modific mai sus poate vezi si tu (de aia intrebi de lentile de contact??)
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

Dorele hai sa nu zicem taxe speciale, sa zicem taxe normale: astept enumerarea lor si cat a insemnat fiecare si care e suma totala.
ramas bun...

tapirul

pai raspunde tu primul, cat ai platit si cat acopera. Vad ca stii ca facultatea e 1000$ pe luna (astept de fapt un calcul precis, cum se face ca e 1000$ pe luna si nu 100$ - io am facut facultatea intre 1992 si 1998, nu ma lua cu sumele de acum), arata-mi ca stii si cat costa dreptul tau de folosinre de poduri si drumuri. Si vedem daca ai acoperit cu milionul ala lousy al tau

PS râzi tu da' râzi degeaba, nu o sa stau cu nici o foaie in mana sa calculez. I'm just playing with you, pentru ca rationamentul aasta este ABSOLUT TÂMPIT. Sper ca nu ai crezut ca iau in serios toate calculele astea. Voiam doar sa arat lumii cat de stupid e un rationament ca al tau.
Ia sfatul meu si inscrie-te la niste cursuri de macroeconomie inainte de a te mai face da râs pe forum.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

QuoteHai sa modific mai sus poate vezi si tu (de aia intrebi de lentile de contact??)
tapirule nu fii marlan te rog!
ramas bun...

tapirul

sunt marlan cu cine e marlan cu mine
Io nu mi-am pernis "baiatu", "dorele" si alte cretineli
Pentru acel "hai siktir" scapat la nervi (si alte exemple nu prea mai ai) imi cer scuze. La tine insa, odata ce iti dai drumul la limba mai greu sa o opresti. Ti-ai luat-o si de la altii pe tema asta.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

Quoteindiene, iti raspund dupa ce imi raspunzi la intrebarea: tu ai platit INTREG dreptul de folosinta al asfaltului in INTREAGA tara? Sau nu? (pen' ca daca te duci oriunde in romania nu o sa iti ceara nimeni taxa de trotuar, o sa folosesti asfaltul moka).
Vino cu un calcul precis si exact (atatea tigari, atat TVA, atat impozit din venitul alor mei = this much, din care portiunea pentru asfalt e this much, care acopera integral cheltuielile pentru ca cheltuielile sunt this much)
Promit a dupa ce vii cu calculul detaliat, vin si io cu al meu cu facultatea. Deal?
Quotedeci ai platit un milion. Acopera asta dreptul de folosire al tuturor strazilor, podurilor, etc din romania??? Nu prea as crede.
ete ca atata este. mai informeaza-te.
sper ca nu crezi ca as fi stat eu cu foaia in mana sa-ti fac tie calculul. pur si simplu a fost mult prea superb tu sa-mi ceri o taxa de drum atat de insistent si ea sa fie in mod absolut stupid o taxa platibila 1 data pe an. ai trecut intai prin fazele de negare
Quotedeci ai platit un milion. Acopera asta dreptul de folosire al tuturor strazilor, podurilor, etc din romania??? Nu prea as crede.
de abatere a atentiei:
QuoteAm zis deja ca nu am platit taxe speciale. Hai sa modific mai sus poate vezi si tu (de aia intrebi de lentile de contact??)
pentru ca in final sa motiveze gluma:
QuotePS râzi tu da' râzi degeaba, nu o sa stau cu nici o foaie in mana sa calculez. I'm just playing with you, pentru ca rationamentul aasta este ABSOLUT TÂMPIT.
absolut jenant. ce e mai hilar e ca tot nu mi-a trecut rasul cu rovigneta anuala. bine mai sa fie aia taxa anuala si tu sa mi-o ceri tocmai pe aia cand puteai sa ceri altele? cand tu intentionai sa faci misto de mine si s-o dai in bara sa nimeresti o taxa anuala? cam scurta "gluma" :laugh3: :laugh3: :laugh3:
ramas bun...

INDIANUL

auzi da acum pe bune, argumente pentru ce sustii ai sau doar sustii ceva fara argumente?
ca imi cerusi taxa pe drumuri si ti-o dadui. vezi? ai aflat de Rovigneta
ramas bun...

tapirul

indiene, io ti-am cerut sa imi demonstrezi ORICE taxa prin care tu acoperi drumul si podul (inclusiv portiunea din impozite si TVA care se duce la drumuri, ca doar nu crezi ca numai robinetul tau plateste constructie de drumuri si poduri). Ca tu vrei sa dai exemplu NUMAI robinetul tau, e treaba ta.
Si mai e o diferent subtila (vad ca nu o sesizezi), eu nu am intrebat cat ai platit numai, ci si daca cat ai platit acopera.
Zi-mi, acopera sau nu? daca da, cum? cât? cum calculezi? pe numar de pasi per metru patrat de asfalt?

Ideea la care vreau sa ajung este ca nu poti sa calculezi cat acopera ceva din buget si taxe si impozite si TVA si cat nu. STATUL declara ca robinetul tau acopera cheltuielile si deci esti free sa folosesti drumul. In cazul facultatii mele a fost exact la fel: STATUL a declarat (implicit, pentru ca nu mi+a cerut bani) ca partea care se duce la educatie din taxele si impozitele platite de mine si ai mei acopera cheltuielile de facultate. Pricepi sau nu?? STATUL a zis "da domne, AI PLATIT!"
Prin urmare si asa deci nu datorez nimic nimanui, datoriile sunt platite. Au fost platitie in avans de fapt, ca ai mei au platiti impozite si ICM mult inainte sa incep io facultatea.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

Quote from: INDIANUL on July 02, 2006, 12:51:03 AM
auzi da acum pe bune, argumente pentru ce sustii ai sau doar sustii ceva fara argumente?
ca imi cerusi taxa pe drumuri si ti-o dadui. vezi? ai aflat de Rovigneta


pai agumente tot prezint de la inceputul discutiei. Cat de simplu vrei sa argumentez? Intr-o propozitie scurta? Uite:
facultatea este platitia de la buget, buget la care au contribuit parintii mei si cu mine prin taxe, impozite, TVA, etc; statul nu a cerut alti bani pentru ca a considerat e suficient cat s-a platit.

(nu e asa scurta dar orisicat)

.. continuare: daca statul decide ca NU mai e suficient, okay, dar asta nu inseamna ca RETROACTIV eu ar fi trebuit sa platesc (expresia ta, nu ti-o pun eu in gura) la data respectiva.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

Quote from: tapirulPentru acel "hai siktir" scapat la nervi (si alte exemple nu prea mai ai) imi cer scuze.
ia uite altul:
Quote from: Indianulinseamna ca nu sunt numai eu aerian: mai e si Prigoana si altii ca el din mediul politic care vor sa faca facultatile CU PLATA, dear!
Quote from: tapiruMa cac pe Prigoana si pe ideile lui, NU DEMONSTREAZA DELOC CA EU NU AM PLATIT FACULTATEA.
deci avem ce am zis eu:"baiatu'" si "Dorele" si avem ce ai zis tu:"hai siktir" si "ma cac pe ..." dupa ce eu il folosisem ca argumentatie in ideea mea. pe scurt te caci pe argumentatiile mele. ideea lui o folosisem si eu de-a lungul topicului: ca ar fi bine sa se faca si atunci ai aparut tu care te otarai ca nu se aplica retroactiv.
ramas bun...

INDIANUL

Quotepai agumente tot prezint de la inceputul discutiei. Cat de simplu vrei sa argumentez? Intr-o propozitie scurta? Uite:
facultatea este platitia de la buget, buget la care au contribuit parintii mei si cu mine prin taxe, impozite, TVA, etc; statul nu a cerut alti bani pentru ca a considerat e suficient cat s-a platit.
1:cati ani ai platit tu taxe catre statul roman?
2:taxele platite de tine acopera INTEGRAL costurile ca sa faci tu facultatea fara sa mai platesti taxe suplimentare pt acest lucur?
ps: cand zic tu ma refer la cine zici tu ca ti-a platit taxele resp parintii si tu.
pps:esti fenomenal cum editezi. m-am uitat mai sus si au aparut idei noi si din alea vechi... macar la makephpbb iti apare "edited". aici nu apare tot timpul.
ramas bun...

tapirul

1.  - pai ai mei au platit de cand au inceput sa lucreze, deci de prin '66 (impozit pe salariu)
    - ai mei si cu mine am platit o viata intreaga TVA (de la scutece si biberoane la tigari si cola)

-- ps: sper ca esti de acord ca taxele platite de parinti acopera educatia copiilor... asa e in orice tara civilizata


2. taxele respective acopera intergral cheltuielile nu pentru ca ar fi o matematica fixa care spune asta ci pentru ca statul a fost de acord ca acopera.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

pai si aici apare la edit, numai ca timpul de "curtoazie" e mai mare (cred ca 10 minute).
cer scuze pentru confuzii, cred ca e mai bine daca citim de la inceput amandoi
cre'că, nu ştiu...

tapirul

condescendenta lui "dear" a aparut inaintea lui "ma cac pe prigoana" al meu. M-a enervat teribil si de aia am zis "ma cac" si nu alta expresie.
Eu nu am folosit NICIODATA un limbaj dinăsta NEPROVOCAT. In discutiile cu tine mai ales (cu cerbu imi mai permit pentru ca suntem prieteni vechi si ne intelegem unul altuia limbajul). Daca ma provoci si incepi sa abordezi limbaj dinăsta cu mine, okay, pot si eu. Dar eu nu incep.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

Quote2. taxele respective acopera intergral cheltuielile nu pentru ca ar fi o matematica fixa care spune asta ci pentru ca statul a fost de acord ca acopera.

-tu spui:am platit niste taxe(nu neg, oricine plateste), apoi am facut o facultate pentru care statul nu mi-a mai cerut alte taxe, asta inseamna ca facultatea a fost platita din taxele platite pana acum.

-eu iti continui ideea: in mod logic oricine plateste taxe poate sa faca o facultate pentru ca i se asigura un loc in facultate, fara examen de admitere. examenul de admitere limiteza urmarea unei facultati de catre un numar de studenti peste cel scos la concurs ceea ce nu este corect deoarece toti cei care candideaza si-au platit facultatea prin plata anterioara de taxe.

-intrebarea mea:de ce se introduce examen de admitere la facultate intrucat toti pretendentii la facultate si-au platit taxele?
ramas bun...

tapirul

nu-i asa, celor care nu ajung la facultate li se platesc alte servicii de care eu nu beneficiez. E un acord mutual.

Examenul se introduce ca sa filtreze pe aia capabili de facultate. Ca sa redirectioneze banii, de fapt. E cam asa: mai, esti in stare sa faci facultate? okay, din banii platiti de tine pana acum te tinem in facultate. NU? Iar okay, din banii aia iti platim alte servicii. Acum sau mai tarziu.
Eset acelasi sistem de redistribuire ca si in asigurarile medicale: unii folosesc mai multe servicii, altii nu.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

sa zicem ca sunt 600 de candidati si doar 300 de locuri la medicina. de ce statul nu permite intrarea in facultate a celui de-al 301 lea? si-a platit taxele cuminte merita sa faca facultatea. ai?
ramas bun...

INDIANUL

Quotenu-i asa, celor care nu ajung la facultate li se platesc alte servicii de care eu nu beneficiez. E un acord mutual.
adica tu stai in facultate si studiezi fara sa fii platit si aia care-s pe dinafara sunt platiti? pai la ce ai mai dat la medicina? strangeai bani si acum erai bogat in loc sa inveti. ai?
ramas bun...

INDIANUL

QuoteExamenul se introduce ca sa filtreze pe aia capabili de facultate.
pai asta se vede la prima sesiune unde vor pica daca nu-s capabili de facultate. de ce nu face statul asa? de ce prefera sa nu chelltuie banii cu ei pe un semestru ca sa li se respecte drepturile de platitori de taxe.
ramas bun...

INDIANUL

te rog fa ca mine si posteaza in loc sa editezi. editezi in draci. prefer un post nou ca sa stiu pe ce vb. asa in orie moment se poate schimba ceva in text.
ramas bun...

INDIANUL

au ramas posturi neraspunse abordez si facultatea gratis stai linistit.

Quote from: tapirulcondescendenta lui "dear" a aparut inaintea lui "ma cac pe prigoana" al meu. M-a enervat teribil si de aia am zis "ma cac" si nu alta expresie.
Eu nu am folosit NICIODATA un limbaj dinăsta NEPROVOCAT.
deci provocare este "dear" si raspunsul este "ma cac pe ideile lui Prigoana pe care le folosesti si tu".

ce ziceai tu despre mine?
Quote from: tapirulLa tine insa, odata ce iti dai drumul la limba mai greu sa o opresti. Ti-ai luat-o si de la altii pe tema asta.

mda, ai dreptate "imi cam dau drumul la limba":
provocarea mea=dear raspuns tau=Ma cac
provocarea mea=Dorele raspuns tau=nu vezi bine de aia ai intrebi de lentile de contact?(banc fizic)
provocarea mea=baiatu'(folosita la siktirul tau) raspuns tau= nu vezi bine de aia ai intrebi de lentile de contact?(banc fizic)

"hai siktir" la ce a mai fost raspunsul?
Quote from: tapirulPentru acel "hai siktir" scapat la nervi
scapat la nervi inseamna "dat drumul la limba"?

ramas bun...

INDIANUL

QuoteExamenul se introduce ca sa filtreze pe aia capabili de facultate. Ca sa redirectioneze banii, de fapt. E cam asa: mai, esti in stare sa faci facultate? okay, din banii platiti de tine pana acum te tinem in facultate. NU? Iar okay, din banii aia iti platim alte servicii. Acum sau mai tarziu.
Eset acelasi sistem de redistribuire ca si in asigurarile medicale: unii folosesc mai multe servicii, altii nu.
esti in profunda eroare:sistemul de admitere la facultate este: examen pe loc. este un examen de concurs nu este un examen de testare a cunostintelor.

daca ar fi cum zici tu i-ar lua, i-ar testa la admitere:ati luat peste 5 sunteti buni de facultate sunteti admisi, restul ati luat sub 5 nu sunteti buni, pa. e acu intrebarea e ce te faci daca sunt 300 de locuri si peste 5(sau cat considera ei ca reprezinta nota care arata ca stii), deci peste 5 sunt sa zicem 400 cu 100 mai multi decat locurile.

sau ce zici tu de exemplul asta: cu nota 8.21 sunt 10 candidati care au obtinut-o. pe locurile scoase la concurs intra cu 8.21 doar 4, pe ultimele locuri. aia 6 care nu intra nu si-au platit taxele? aia 6 nu stiu cat aia care au luat cu 8.21?
nu vorbesc teoretic, tii minte ca au fost astfel de cazuri nu la cota asta dar 2 luau si 3 picau cu aceeasi medie.
ramas bun...

lucisandor

Quote from: INDIANUL on July 02, 2006, 12:35:17 AM
tapirule nu fii marlan te rog!
"Sa fii", "fii", dar "nu fi", cu un singur i. Nu imi place sa fiu "grammar nazi", dar asta e o "greseala sistematica", dimpreuna cu pers. 2 pl. cu cratima. Parca cei doi-trei romani pe care ii mai citesc si-au pus in cap sa imi spele creierul cu "agramaticalitati".

INDIANUL

si o sa mai gasesti:litere in plus. litere mancate, litere inversate ca loc. tastez repede. mai ating taste din greseala. asta e. primeaza argumentele. am incercat sa le mai corectez prin editare, dar mai scapa.
ramas bun...

tapirul

auzi, da' la tine la roman cum se zice?
"a şi au a nu şi, aiasta'i tărăşenia"
cum 'ce si indianul, ne mai scapa. ca si tie si tuturora.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

M-ai spart, m-ai atins la fluierul piciorului, acest calcii al lui Ahile moldovenesc. Una, ca Bz nu e chiar asa in afara Md. A doua, ca eu ma consider, ma scuzati, bucurestean, fiindca nu am locuit nicaieri mai mult decit acolo si nici in timpul facultatii nu stateam mai mult la Roman decit la mare. A treia ca nu ma cac pe mine, dar astea cu "nu fii" si cu "scrie-ti" s-au impus ca scrieri alternative si cred ca or sa intre in viitorul Indreptar... dar pina atunci, mai va.

A CERB

suntem produsul unei fakultati de kkt, dar stim cu totii ca este in mare parte studiu individual.eu nu-mi aduc aminte de multe lucruri invatate in facultate care sa ma fi ajutat la stepuri macar( mare exceptie biochimia), ce sa mai vorbim dupa. vezi pe imed dishkutziile despre mentori.
Smile! It confuses people!

tapirul

Quote from: lucisandor on July 02, 2006, 03:03:49 AM
M-ai spart, m-ai atins la fluierul piciorului, acest calcii al lui Ahile moldovenesc. Una, ca Bz nu e chiar asa in afara Md. A doua, ca eu ma consider, ma scuzati, bucurestean, fiindca nu am locuit nicaieri mai mult decit acolo si nici in timpul facultatii nu stateam mai mult la Roman decit la mare. A treia ca nu ma cac pe mine, dar astea cu "nu fii" si cu "scrie-ti" s-au impus ca scrieri alternative si cred ca or sa intre in viitorul Indreptar... dar pina atunci, mai va.
da. Si?
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

daca raspund la "da. si?" o sa intrebi "tu cu cine vorbesti?" sau o sa afirmi ritos ca subiectul nu e asta.... o, nu, nu mai pun botul asa usor
(acu' zi "tu cu cine vorbesti?") :)

tapirul

nu ţineee. Io am dat quote.
si indeed subiectul nu e asta, iar te-ai bagat ca musca tot acolo cu gramatica ta (nitam nisam) in mijlocul discutiei noastre. Io intreb "da' cu cine vorbesti" (si intreb sincer) cand postezi o replica la ceva ce s-a postat acu' un an, fara sa precizezi la ce te referi.
Mai bine recunoaste ca la postul ala al lui patratel nu te prinsesesi ca postul e de anul trecut... Ai vazut post nou si l-ai citit si p'ala de dinainte crezand ca a fost postat tot atunci
Tactici, tactici, nu pun botu'.
cre'că, nu ştiu...


tapirul

cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Quote from: tapirul on July 02, 2006, 12:52:53 AM
Prin urmare si asa deci nu datorez nimic nimanui, datoriile sunt platite. Au fost platitie in avans de fapt, ca ai mei au platiti impozite si ICM mult inainte sa incep io facultatea.

Dom' Doctor in macroeconomie, lucrurile se bazeaza pe un acord de principiu foarte simplu pe care il ignori cu obstinatie si preferi sa-l eludezi: societatea investeste in educatia dumitale presupunind ca isi va recupera investitia prin aportul in servicii precum si prin taxe si impozite pe care il vei aduce pina vei iesi la pensie.
Tu daca ai plecat de aici societatea respectiva ramine cu buza umflata.

Oricare dintre noi avem bineinteles dreptul de a dori si de a si ajunge sa traim mai bine in alte sociaetati si/sau zone ale globului. Daca iti recunosc si imi recunosc acest drept, asta nu inseamna ca datele problemei de mai sus se schimba, educatia fiecaruia dintre noi reprezinta o investitie pe care altii au facut-o in persoanele noastre.

Si apropo, atit pentru tine cit si pentru Indianul, cred ca ar trebui sa va ginditi fiecare ca asta-i viata, astea sunt regulile ei si cu asta defilam. Fiecare aveti dreptate, unul spunind ca are dreptate sa incerce sa o duca mai bine ca doar o viata are omul, iar celalalt afirmind ca la urma urmei cei care au platit pentru ceva sunt indrituiti sa-si doareasca sa obtina rezultate pe urma a ceea ce au platit.
In viata insa nu inseamna ca daca scoti bani din buzunar ca sa platesti, vei beneficia cu siguranta de rezultatul platii tale, iar daca cineva a platit pentru tine nu inseamna ca nu-i poti fi dator, chit ca pe tine nu te-a intrebat nimeni daca esti sau nu de acord ca altcineva sa-ti plateasca tie facilitatile.

In teorie fraieri sunt aia care dau stipendii fara sa puna pe beneficiari sa semneze ca-si asuma obligatii in schimbul stipendiilor, numai ca daca asta la nivel de relatie individ-individ se poate face, la nivel de relatie societate-individ probabil ar birocratiza atit de mult lucrurile incit ar bloca intreg sistemul, ca sa nu mai vorbim de posibilitatea de optiune legala de exemplu la doi ani cind intri la cresa.......

Quote from: tapirul on July 02, 2006, 01:06:15 AM
2. taxele respective acopera intergral cheltuielile nu pentru ca ar fi o matematica fixa care spune asta ci pentru ca statul a fost de acord ca acopera.

Vax, daca tu afirmi asa ceva nu inseamna ca afirmatia ta se substituie unui adevar, ci este doar o presupunerea de-a ta (in cel mai bun caz)

tapirul

Nu eludez nimic dom' doctor, pur si simplu nu sunt de acord cu tine si cu ideea de "societate care a investit in mine". Suna teribil de pompos si atractiv (si de fapt cam marxist-leninist), dar ECONOMIC nu e adevarat. MORAL da, putem discuta, dar eu discut principiul pur economic cu Indianul.
Repet si o sa repet, societatea NU investeste in mine, ci EU investesc in societate. Pentru ca societatea nu mai e asa simpla incat sa imi permita plata directa pentru servicii, eu investesc bani (care alminteri ar sta in buzunarul meu), prin taxe si impozite, intr-un sistem (bugetul de stat) care imi ofera, in schimb, garantia unor servicii potenţiale (asta e cuvantul-cheie, indianul, servicii potenţiale). Daca voi avea nevoie de acele servicii (sau, pe baza unor reguli si legităţi, daca sunt eligibil pentru acele servicii), le voi primi.
Unele servicii sunt primite in mod automat si fara nevoia de eligibilitate (podurile si asfaltul de care vorbeam de exemplu), alte servicii sunt primite in caz de nevoie (servicii medicale de exemplu sau pompierii care vin sa-ti stinga focul), iar altele pe baza unor criterii de eligibilitate. De exemplu primesti pensie daca ai o anumita varsta si o anumita vechime in campul muncii; somaj daca indeplinesti niste conditii. IAR educatie superioara daca esti eligibil; de aia nu primesc toti, automat, educatie superioara. Criteriile de eligibilitate pentru invatamant superior sunt testate prin acel examen de admitere (discutia ta indianule cu teste si medii si restul sunt detalii tehnice, ideea de baza este ca un examen de admitere reprezinta un criteriu de eligibilitate).

Acesta este un sistem complex si destul de ambiguu (ca orice sistem complex), de aceea se bazeaza pe un contract social si nu pe matematica pura (cum vor indianul si mada). Contractul este, repet: eu, ca individ, investesc niste bani in sistem, iar sistemul se obliga ca imi va oferi in schimb niste servicii. Bazat pe anumite criterii. Sistemul nu promite (nici nu poate) ca voi primi inapoi EXACT si matematic ce am investit (aici voiam sa te aduc cu discutia cu podurile si drumurile indiene); poate voi primi mai mult, poate mai putin, ca individ. - la nivel de societate, insa, lucrurile se balanseaza reciproc; ganditi-va la cazul unui platitor de asigurari de sanatate care in viata lui nu are nevoie de servicii medicale comparat cu diabeticul care e internat si primeste servicii lunar, si la un pensionar care moare la doi ani dupe iesirea la pensie comparat cu alt pensionar care, dupa 30 ani de munca in sistem, supravietuieste inca 40 dupa, primid pensie lunar.
Ce spun eu nu e vax, deci, patratule, pentru ca nu o spun eu ci a spus-o sistemul care a creeat criteriile. La data la care am facut eu facultatea sistemul, prin contract, s-a obligat ca din banii platiti de mine imi voi putea plati facultatea, DACA MA CALIFIC. Sistemul poate schimba termenii contractuali si sa zica "de acum incolo banii de la tine NU se mai duc in educatie superioara, se vor redirectiona in alte potentiale servicii, asa ca daca vrei sa faci o facultate esti on your own)". Daca termenii sunt schimbati in sensul asta, atunci ce zice indianul se aplica. Trebuie sa platesc din buzunar. DAR, cand am semnat eu contractul cu sistemul, termenii contractuali spuneau clar ca educatia superioara este inclusa in afacere.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

ma scuzati ca nu am mai postat azi nimic aici, ceva argumente, dar nu prea am timp liber pt forum si aici trebuie sa stai mai mult ca sa devina inteligibila discutia. ma gratarii toata ziua, pe o racoare super. am mancat visine din pom pana am simtit ca fac "poc". Wlad, am mancat si pt tine si ti-am pastrat si tie. cand ajung acasa ma intampina varu-meu cu un vas imens de caise ca si-a cules caisul care in fiecare an e plin de fructe de i se rup din crengi. imi cam bate el apropouri sa il ajut sa-l culeaga...
ramas bun...

A CERB

am gratarit si eu in pre 4th.

m-am pliktisit de gratarul cu propan( arde sau usuca mancarea si nu are gust grozav nici cu woochips) si am cumparat cel mai proletar gratar( tabletop-7.95), un arzator de carbune( 10 dolari, face toti banii, arde uniform fara sa ai nevoie sa adaugi gaz) un sac de carbuni( 2.5 -sale) pana am ajuns la hamburgheri ne-am saturat din karnatzii likuristi.

mult mai meserie cu carbune, pastrez propanul pentru vinete etc.

Smile! It confuses people!

tapirul

you finally came to your senses
Recomand carbunii Kingsford. Cei mai brava carbuni licuristi.
io am facut si io vineri iarasi gratare. Nu am avut carnati tura asta, am facut friptane de porc si salata de vinete (eu) si somn la gratar (toshiko).
Mama mama
abia astept pozele sa le trimit lu sandor (io mi-am uitat aparatu acasa, au facut altii poze)
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

  :laugh3: stai sa-si faca efectul pozele cerbului.
ma uit la cerbu acolo si ma mir cata tehnologie: ca in Star Wars. nu-mi place sa fac nici cu carbuni desi am si nici in gratar special desi am si de ala. pe pamant din lemne asezate strategic, cele mici la interior si cele mai groase la exterior, in forma de cort indian ;D
cand am fost de Paste prin munti cateva zile mi se acrise de gratare. puneam berea si sucul la rece in Lotru si mai apoi in izvoare reci care curgeau din munte. :indian_chief:
ramas bun...

nevasta

Quote from: INDIANUL on July 02, 2006, 10:01:15 PM
  :laugh3: stai sa-si faca efectul pozele cerbului.
ma uit la cerbu acolo si ma mir cata tehnologie: ca in Star Wars.

    Ala mic  negru(din poza) de respira greu era tac-su mah......
Nu toti baietzii buni are noroc, dar nici femeile nu e oameni...

INDIANUL

nu bei nu e asa, ii explodase cerbului in fata butelia de la gratar pe cand incerca sa faca focul. ii inegrise fata si nu mai avea aer de aia respira greu.
ramas bun...

vlad

Quote from: A CERB on July 02, 2006, 03:15:02 AM
suntem produsul unei fakultati de kkt, dar stim cu totii ca este in mare parte studiu individual.eu nu-mi aduc aminte de multe lucruri invatate in facultate care sa ma fi ajutat la stepuri macar( mare exceptie biochimia), ce sa mai vorbim dupa. vezi pe imed dishkutziile despre mentori.

Oi fi avut eu un noroc fenomenal, dar eu in facultate am intâlnit cam 3 mentori care m-au ajutat enorm, si care si-au lasat o marca adânca.

A CERB

cred ca este vorba de un sef de serie orientat, nu de noroc.
Smile! It confuses people!

vlad

Hm, nu. El era in alta grupa, nu a beneficiat.

Furnika

Facui si io gratar; mici bulgaresti (?!), carnatz unguresti si pui londonezi cu curry indian si usturoi turcesc.

INDIANUL

QuoteContractul este, repet: eu, ca individ, investesc niste bani in sistem, iar sistemul se obliga ca imi va oferi in schimb niste servicii.
tu nu-ti platesti singur serviciile obtinute de la stat. asta e rostul statului, care este o "adunatura", pt ca daca ai incerca sa-ti platesti singur, nu ai reusii. nu neg ca ti-oi fi platit sa zicem, un semestru din facultate(maxim) dar tu nu pricepi ca statul isi recupereaza banii investiti in tine din munca+salariul impozitat dupa facultate cand incepi sa lucrezi efectiv. ti-am mai explicat: ce taxe platesti tu reprezinta o bucata din ce primesti apoi. restul, este acoperit dpdv al cheltuielilor de ceilalti adica de stat. daca facultatea ar reprezenta 100%, tu-ti
platesti un anumit procent, restul pana la 100% este platit de stat. singur nu ai putea acopri cei 100%.

tu mai spui ca platesti alte servicii de care nu beneficiezi(desi ti-am demonstrat ca beneficiezi de ele). sugerezi ca daca platesti acele servicii de care nu beneficiezi(spui tu) e normal ca statul sa investeasca echivalentul banilor platiti de tine prin taxe, in studiul facultatii(adica intr-un serviciu de care beneficiezi). indiferent ce servicii platesti tu de care nu beneficiezi(acum merg pe reducerea la absurd, presupun ca e cum zici tu), costul acelor servicii reinvestit de stat in finantarea facultatii tale, el nu acopera integral costul facultatii.
QuoteCriteriile de eligibilitate pentru invatamant superior sunt testate prin acel examen de admitere (discutia ta indianule cu teste si medii si restul sunt detalii tehnice, ideea de baza este ca un examen de admitere reprezinta un criteriu de eligibilitate).
ti-am mai explicat:NU ESTE ADEVARAT. daca ar fi asa, oricine ar indeplini un anumit barem, ar intra la facultate si statul ar asigura pt toti acestia locuri platite de stat. ori NU este asa, statul asigura doar un anumit numar de locuri, numarul lor este limitat de bugetul alocat de stat studentilor de anul 1. ei nu pot plati un numar nelimitat de studenti care dovedesc ca-s buni de facultate. pentru ca NU exista bani pt toti desi toti si-au platit taxele.
din aia toti care-si platesc taxele, statul nu le acorda tuturor drept de studiu in urma unui examen de admitere, de verificare a cunostintelor, ci unui numar limitat de buget de studenti. nu e clar nici acum?
QuoteSistemul nu promite (nici nu poate) ca voi primi inapoi EXACT si matematic ce am investit
adica daca tu investesti 100 lei ti se pare normal ca statul sa investeasca 200 de lei in facultatea ta? da, investeste, dar 100 lei diferenta o recupereaza apoi de la tine cand intri in "productie" in "campul muncii"(ce expresii  ;D, oricum reflecta corect). ori daca tu pleci, statul ramane fraierit de tine cu 100 aia de lei.
Quotela nivel de societate, insa,
Quotelucrurile se balanseaza reciproc
; ganditi-va la cazul unui platitor de asigurari de sanatate care in viata lui nu are nevoie de servicii medicale comparat cu diabeticul care e internat si primeste servicii lunar, si la un pensionar care moare la doi ani dupe iesirea la pensie comparat cu alt pensionar care, dupa 30 ani de munca in sistem, supravietuieste inca 40 dupa, primid pensie lunar.
adica EXACT ce am spus eu mai sus: se balanseaza, se ia de la altii ca sa ti se plateasca tie facultatea, apoi tu prin munca in stat dupa facultate, platesti ce au acoprit altii tie. ce vorbesti tu acolo si pensionarii si bolnavii, aia muncesc la stat sau au muncit, au contribuit la fondul de pensii si la fondul de sanatate in timpul muncii. daca nu ai fost salariat, poti sa beneficiezi de somaj? daca nu ai fost salariat poti primi pensie? daca nu ai indeplinit un anumit numar de ani? daca nu esti salariat, cate servicii medicale ti se asigura? astia toti au platit prin salariu, deci munca serviciile pe care le primesc.
QuoteDAR, cand am semnat eu contractul cu sistemul, termenii contractuali spuneau clar ca educatia superioara este inclusa in afacere.
da, perfect de acord, cum de asemenea era normal ca surplusul de bani investiti de stat in tine sa fie recuperati dupa instruirea ta prin munca. acest sistem nu a fost creat luand in calcul ca dupa terminarea facultatii omul pleaca cu diploma neachitand diferenta de bani bagata de stat in el(diferenta dintre suma totala pentru finantarea facultatii-cat pretinzi tu ca ai platit prin taxe si mai stiu eu ce).
de ce se plang astia ca "ne pleaca creierele"?(bine nu toti care pleaca sunt "creiere"). pentru ca se asteapta ca ei, sa mareasca economia tarii prin munca ta:achitarea restului de bani bagati in tine in facultate+profit(ca altfel nu ar baga bani sa finanteze facultatile daca nu ar scoate profit).
ramas bun...

tapirul

bottom line indianule, ideea ta este ca plata se face retroactiv (eu trebuie sa platesc DUPA ce termin facultate), ideea mea este ca se face in anticipatie (eu am platit deja cheltuielile in avans), de aici toate diferentele de idei. In cadrul fiecarei argumentatii fiecare dintre noi are dreptate, si nu are rost sa argumentam mai departe. Intrebarea este: plata este in avans sau retroactiva? Daca rezolvam intrebarea asta, toate argumentele (mele sau ale tale, depinde cine are dreptate) fall into place. Cum rezolvam dilema asta? Eu cred puternic ca am platit in avans, tu ca plata se face retroactiv. Nu e usor de rezolvat dar, din cate ma pricep io la macroeconomie, in sistemul bugetului de stat platile se fac in general IN AVANS (asigurari de sanatate, pensii, etc).
Ce mi se pare mai interesant de fapt (si in favoarea mea) este ca si tu insuti sustii acelasi lucru, plata se face IN AVANS:
Quote
daca nu ai fost salariat, poti sa beneficiezi de somaj? daca nu ai fost salariat poti primi pensie? daca nu ai indeplinit un anumit numar de ani? daca nu esti salariat, cate servicii medicale ti se asigura? astia toti au platit prin salariu, deci munca serviciile pe care le primesc.O singura nota, limita de numar de locuri la facultate nu e data neaparat de limita de buget ci de CERERE pe piata. Guvernul anticipeaza (gresit sau nu) ca in 10 ani va fi nevoie de 300 medii noi, in cazul asta va oferi 300 locuri la facultatea de medicina.

tu zici
Quoteti-am mai explicat:NU ESTE ADEVARAT. daca ar fi asa, oricine ar indeplini un anumit barem, ar intra la facultate si statul ar asigura pt toti acestia locuri platite de stat. ori NU este asa, statul asigura doar un anumit numar de locuri,
- pai asta zic si eu. Criteriul ala de eligibilitate de care vorbesc este exact asta, sa te incadrezi in acel barem.


inca ceva:
Quotetu mai spui ca platesti alte servicii de care nu beneficiezi(desi ti-am demonstrat ca beneficiezi de ele)
NU e adevarat, nu mi-ai demonstrat asta pentru ca nu puteai. Sunt o gramada de servicii de care nu beneficiez, sau de care nu am beneficiat inca.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

Quote from: tapiO singura nota, limita de numar de locuri la facultate nu e data neaparat de limita de buget ci de CERERE pe piata. Guvernul anticipeaza (gresit sau nu) ca in 10 ani va fi nevoie de 300 medii noi, in cazul asta va oferi 300 locuri la facultatea de medicina.
Hopa, pai de ce sa limiteze guvernul niste locuri pentru care ai platit in anticipatie? nu cumva pt ca platesti dupa facultate si guvernul vrea sa fie sigur ca-si recupereaza banii bagati in tine prin angajarea ta pe un loc de munca?
adica:
Quote from: tapici de CERERE pe piata
e optiunea fiecaruia daca vrea sa faca sau nu medicina, dar guvernul se asigura ca pt aia 300 exista cerere pe piata(cum spui tu).altfel daca tu ai platit in anticipatie, e dreptul tau, o faci si apoi treaba ta daca iti gasesti sau nu loc de munca. oare de ce scoate guvernul medici cat cererea de pe piata? -sar scolariza ei singuri pe banii platiti de ei in anticipatie, ar fi mai multi deci ar avea de nde alege, dar ar ramane si someri.

Quote from: tu zici ca zic eudaca nu ai fost salariat, poti sa beneficiezi de somaj? daca nu ai fost salariat poti primi pensie? daca nu ai indeplinit un anumit numar de ani? daca nu esti salariat, cate servicii medicale ti se asigura? astia toti au platit prin salariu, deci munca serviciile pe care le primesc.
pai si tu cand ai luat bre salariu inainte de facultate? daca asta e rostul facultatii sa-ti dea salariu?
Quote from: tapisa te incadrezi in acel barem.
exact, sa te incadrezi in barem dar si in limita de locuri care limita de locuri este data de finantarea limitata.
ramas bun...

tapirul

mai, cum am zis, sistmeul e complex. Eu nu am platit in anticipatie pentru anumite servicii specifice, ci pentru anumite servicii pe care s-ar putea sa le cer SAU NU. Plata anticipata nu e specifica, repet, dar asta nu o face mai putin plata in avans. Tot in avans este, dar pentru servicii potentiale, cum am spus si in posturile anterioare. Eu am platit si politia si pompierii, ce fac, dau foc la ceva ca sa primesc specific serviciile pentru care am platit? NU, voi primi serviciile alea IN CAZ CA AM NEVOIE. Sau in caz ca ma calific, ca sunt eligibil (precum pensia si facultatea)

Daca guvernul ar vrea sa recupereze banii dupa, de ce ar mai limita numarul de locuri? Faceti-va tata toti doctori, ca o sa recuperam banii. Nu e asa, este estimata o cerinta de medici, recte se ofera un numar de locuri. Cand am zis "barem" m-am referit la ce zici tu, hai sa nu depsicam firul in patru, am explicat ca sistemul de examen de admitere (cu numar de locuri, barem, nota, etc) reprezinta acel criteriu ca esti eligibil pentru un serviciu.

Ideea cu platitul dupa este ilogica si neeconomica. Multe se pot intampla dupa: schimbare de cariera (hai sa zic ca nu plec da' ma las de medicina si ma apuc de altceva), dizabilitati/moarte (ce se face guvernul ca a "investit" bani in mine si pe mine ma calca masina la doi ani dupa facultate?), plecatul in strainatate, etc etc etc.

Salariu inainte de facultate au luat parintii mei, care sunt indrituiti sa plateasca pentru educatia mea (din contributia lor la bugetul statului)
cre'că, nu ştiu...

tapirul

... ca sa nu mai zic ca daca ar fi cum zici tu, guvernul mi-ar asigura in mod absolut loc de munca dupa facultate, ca sa fie sigur ca isi recupereaza banii. Ceea ce nu e asa, drept dovada ca pe guvro il doare la basca, el si-a luat banii
cre'că, nu ştiu...

tapirul

si de fapt discutia nici nu se discuta asa.. Iar am cazut in capcana matematicii....
este vorba pur si simplu de un contract social: atata timp cat iti platesti dările la stat, ai asigurate anumite servicii, inclusiv educatie superioara, atat timp cat indeplinesti niste criterii (pentru anumite servicii). Exact ca si in cazul tau cu rovigneta: odata ce ai platit suma aia esti considerat okay, poti folosi drumurile publice fara sa mai vina nimeni sa calculeze daca folosesti exact cat ai platit, sau ca o sa platesti tu m ai incolo daca nu ai platit. E un contract social, o intelegere.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

QuoteEu nu am platit in anticipatie pentru anumite servicii specifice, ci pentru anumite servicii pe care s-ar putea sa le cer SAU NU.
dar banii au mers acolo unde tu i-ai platit. ca in exemplul tau cu focul. tu ai platit pompierii, banii tai se duc la pompieri impreuna cu ai altuia caruia ii ia foc casa si ii foloseste si pe ai tai. tu platesti putin la pompieri prin taxa, stinsul unui incendiu costa mult mai mult decat ai platit tu. asa si la facultate(urmand logica cu mai multe servicii platite de care beneficiezi sau nu). eu vreau sa accentuez ca in plata facuiltatii tale sunt implicati si banii altor oameni, preluati de stat nu numai ai tai.
QuoteIdeea cu platitul dupa este ilogica si neeconomica. Multe se pot intampla dupa: schimbare de cariera (hai sa zic ca nu plec da' ma las de medicina si ma apuc de altceva), dizabilitati/moarte (ce se face guvernul ca a "investit" bani in mine si pe mine ma calca masina la doi ani dupa facultate?), plecatul in strainatate, etc etc etc.
nu este ilogica, este doar prost facut sistemul. el e setat sa nu ia in calcul plecarile in strainatate, prin care pierde respectivii bani(este vechiul sistem, fara plecari in strainatate). tu cand ai facut facultatea nu era la moda plecatul in strainatate asa mult.
QuoteSalariu inainte de facultate au luat parintii mei, care sunt indrituiti sa plateasca pentru educatia mea (din contributia lor la bugetul statului)
ar fi trebuit sa plateasca taxe prea mari la stat pentru facultatea pe care o urma sa faci tu, daca nu ar fi fost implicati si altii in finantarea "facultatizarii" tale.
ramas bun...

INDIANUL

Quoteeste vorba pur si simplu de un contract social: atata timp cat iti platesti dările la stat, ai asigurate anumite servicii, inclusiv educatie superioara, atat timp cat indeplinesti niste criterii (pentru anumite servicii).
da, iti platesti darile pentru servicii ca sa beneficiezi de ele, dar platesti o particica, asa cum ceilalti platesc o particica si nu beneficiaza de ea, banii merg la tine. particelele se aduna si dau suma necesara finantarii facultatii tale.
incendiul de care nu beneficiezi:banii tai cu ai altora merg la unu de i-a luat foc casa. apoi peste ani banii altora ar fi mers la tine daca aveai un astfel de necaz. ori tu banii de facultate i-ai folosit deja si apoi ai plecat.
ramas bun...

dustweaver

Interesant ceva aici : http://www.umfiasi.ro/scrisoaredeschisa.htm
QuoteDupa cum se stie, fiecare universitate de stat, este finantata din doua surse: de la buget, la care se adauga banii din resurse proprii. Pe de alta parte, fiecare universitate îsi ordoneaza singura cheltuielile. Veniturile de la buget (finantarea de baza) asigurate de Ministerul Educatiei si Cercetarii sunt sume fixe, hotarâte de guvern în baza unor criterii stabilite de lege si în functie de prestatiile universitatii (numar de studenti, performante didactice si în cercetare, etc). Este de la sine înteles ca esenta acestui mecanism obliga universitatile la cresterea veniturilor proprii si limitarea cheltuielilor.
... si la cresterea performantelor didactice si in cercetare, un alt motiv pentru a face totusi o selectie a studentilor si, de ce nu, a cadrelor didactice ... ;D

Am mai cercetat si pe aici : http://legal.dntis.ro/constitutia/4.html , am mai nimerit si aici : http://www.actrus.ro/biblioteca/cursuri/management/stanciu/c18.html , dar tot ce am reusit sa aflu este :
QuoteIn practica bugetara, cerintele universalitatii bugetului se respecta doar partial, deoarece in locul bugetelor brute (care include pe total veniturile si cheltuielile) s-a trecut la elaborarea unor bugete mixte, in care veniturile si cheltuielile unor institutii publice figureaza cu sumele lor totale in buget, iar altele numai cu soldurile.
    In bugetul statului se inscriu numai cu soldul: (...) subventiile primite in completarea resurselor financiare proprii a unor institutii publice (universitati, unitati de cercetare stiintifica, scoli, spitale etc.).
(ce-o mai fi insemnand si asta...)
Pe la http://idd.euro.ubbcluj.ro/interactiv/cursuri/FlorinDuma/finante-publice/5.htm scrie ca :
QuoteDefinitia clasica a impozitului spune ca acesta este o contributie obligatorie, neconditionata si fara contraprestatie la suportarea sarcinii publice.

   1. In legatura cu impozitul sunt de remarcat urmatoarele lucruri:
   2. impozitul nu este un scop in sine ci urmareste asigurarea satisfacerii sarcinii publice, adica participarea tuturor cetatenilor la cheltuielile publice;
   3. prin impozite se realizeaza si o redistribuire a veniturilor cetatenilor intre diferitele paturi ale populatiei;
   4. scopul initial al impozitului il reprezinta procurarea de resurse pentru autoritatea publica, dar de regula, lui i se asociaza si unul aflat dincolo de sfera financiara, anume faptul ca este folosit de stat pentru a-si asigura interventia in viata social-economica;
   5. ca regula generala, impozitul este o contributie obligatorie , neconditionata � adica, contribuabilul nu poate pretinde prestarea unui serviciu de catre autoritatea publica;
   6. impozitul nu are o destinatie speciala.

Asociat impozitelor exista si categoria de taxe. Si taxele sunt instituite prin lege si au un caracter obligatoriu, dar au obiective precizate colectandu-se in anumite scopuri precise.

In cadrul taxelor exista si taxe care sunt obligatorii numai daca populatia solicita un serviciu si presupun o contraprestatie, adica sunt conditionate. Putem exemplifica in acest sens cu unele taxe administrative de genul taxelor notariale sau a taxelor de pasaport.
QuoteEchitatea fiscala ar trebui sa semnifice dreptate sociala in materie de impozite. In acest scop impunerea trebuie sa asigure egalitate fiscala in fata legii si acesta inseamna ca impunerea trebuie sa se realizeze diferentiat, in functie de marimea averii si de venitul fiecarui contribuabil. Practica a pus insa in evidenta o contradictie intre egalitatea fiscala in fata legii si randamentul impozitelor. Astfel, din punct de vedere al randamentului, impozitele ar trebui sa produca maximum de venituri pentru stat, iar din punct de vedere al echitatii fiscale repartizarea sarcinii publice intre contribuabili ar trebui sa tina seama de situatia personala a fiecaruia, numai ca, ceea ce este echitabil are randament mic si, de multe ori, ceea ce are randament ridicat nu este echitabil.
QuoteIn domeniul social-cultural cheltuielile pozitive sunt cele care, intr-un fel sau in altul, influenteaza cresterea economica viitoare , chiar daca efectele lor nu imbraca o forma materiala in viitorul imediat: cheltuielile pentru invatamant sau cele din domeniul sanatatii.
Aha, deci banii bagati in invatamant nu sunt o pierdere pe care ma astept sa mi-o aduc la 0 eu, ca stat, ci niste bani care exista, au fost procurati din impozite si ar trebui sa imi aduca mai multi in viitor ???...
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

INDIANUL

Quote from: from dustcheltuielile pozitive sunt cele care, intr-un fel sau in altul, influenteaza cresterea economica viitoare , chiar daca efectele lor nu imbraca o forma materiala in viitorul imediat: cheltuielile pentru invatamant sau cele din domeniul sanatatii.
exact ce am explicat si eu.

dust ce facusi tu e o aiureala: cand sunt facute legile astea? si cand a facut tapi facultatea(nu spun ca trebuie sa dea banii inapoi ci ca el pretinde ca si-a "platit singur integral" facultatea si nu are nici o datorie fata de statul roman-dupa normele actuale nu are, dar a plecat cu banii bagati in el).
ramas bun...

dustweaver

Din ce am citit acu, nu mi se pare ca asta ai explicat, ba chiar din contra.
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

INDIANUL

Quotetaxele sunt instituite prin lege si au un caracter obligatoriu, dar au obiective precizate colectandu-se in anumite scopuri precise.
uite alt text ca am avut dreptate: banii pt invatamant se iau pt invatamant, cei pt incendii la incendii. nu cum spune tapi ca se amesteca.
ps:de fapt asta se refera la taxe ori el tot nu a raspuns din ce si-a platit facultatea? mi-a zis taxe si impozite. ori ce am citat eu sunt taxe.
ramas bun...

manolo

indiene, aici te inseli. nu confunda taxa de drum (din benzina) cu procentul din PIB acordat educatiei. nicaieri, nici o taxa platita de tine sau de firma ta nu se duce tintit la educatie.
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

dustweaver

Nu mi se pare relevanta chestiunea "cand a facut tapi facultatea" .
A plecat, poate, cu posibilitatea unui "plus" in sistem, nu lasand in urma un deficit, io asta zic.

Din cate am vazut, impozitele sunt alta chestiune. In privinta surselor de finantare, n-am gasit nici o referire cum ca banii scosi din incendii :P merg la incendii, poate gasesti tu specificatiile clare, cum cere Constitutia :
Quote1. Bugetul public national cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat si bugetele locale ale comunelor, ale oraselor si ale judetelor.
2. Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat si pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.
3. Dacă legea bugetului de stat si legea bugetului asigurărilor sociale de stat nu au fost adoptate cu cel putin 3 zile înainte de expirarea exercitiului bugetar, se aplică în continuare bugetul de stat si bugetul asigurărilor sociale de stat ale anului precedent, pâna la adoptarea noilor bugete.
4. Bugetele locale se elaborează, se aprobă si se execută în conditiile legii.
5. Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finantare.
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

INDIANUL

da manolo, am spus mai sus in ps. ceteste. pai nu confund eu ci tapirul ca spune ca s-a platit din taxe si impozite.
ps:moaaamaaa altul.pai si ce-mi sari mie dust in cap cand el a zis ca si-a platit din taxe si impozite(amestecat) facultatea. daca nu ma insel a dat si exemplul cu tva-ul. o sa caut.
ramas bun...

manolo

tocmai, ca din impozitele pe salarii si din TVA-ul din produse si servicii se strange bugetul mare, din care se da si ptr educatie. deci...
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

dustweaver

Ai descoperit si tu acum, ca si mine, ca taxa e altceva decat impozitul, stricto sensu, si acu' te legi de semantica financiara ;D.
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

INDIANUL

pai daca pornim cu alcatuirea bugetului imi creste barba alba pana ajung la finantarea facultatii lui tapi... ;D
pai eu nu stiam bei asta? da' daca tapi o zas "taxe si impozite"? eu ce cucu meu sa lamuresc?
ramas bun...

manolo

da, taxe si impozite. nu toate sunt taxe speciale, cu destinatie fixata. asa ca omul aici e acoperit.

eu cred ca ati dus discutia pana la punctul de maxim si ca ar trebui sa o lasati asa, ca e destul de clar ca nu veti ceda niciunul.

reiau doar ce cred ca s-a mai spus: degeaba invat ca chiorul toate tehnicile si investigatiile si medicamentele noi si revolutionare, daca in imensa majoritate a spitalor din Ro, unde ar trebui sa lucrez daca raman si sa recupereze statul ce vrea indianul, nu se gasesc de nici unele. ba chiar, daca ar fi un stat acatarii, as da in judecata statul pentru cruzime si tortura.
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

tapirul

indiene, pai tu nu vezi ca citatele lui dustweaver suporta argumentele mele si nu ale tale? Tu esti cel cu matematica exacta, ce-si-cat, nu eu. Eu am zis exact ce spun si citatele alea, bugetul de stat este o chestie complexa, un contract social si nu un contract clasic atat-platesc-atat-primesc (cum il prezinti tu cu calcuelele tale). Ba chiar am zis, ce platesc la stat nu are scop tintit ("pompieri" "educatie", etc), ci se duce intr-un buget general de unde sunt platite alea si alea. Pentru faptul ca platesc la stat sunt indreptatit sa folosesc anumite servicii FARA SA MAI CALCULEZ DACA CE AM PLATIT ACOPERA SAU NU. Ecuatia este extrem de simpla, repet again:
Pe baza contractului social dintre mine si stat (reprezentat, din partea mea, de plata impozitelor si a taxelor), eu sunt indreptatit sa primesc un numar de servicii. Aceste servicii sunt primite pe baza unor criterii (nevoie, calificare), si nu pe baza "bai, am platit, dati-mi." La data la care am facut eu facultatea acest contract spunea ca sunt indreptatit sa fac facultatea fara sa platesc din buzunar, daca ma calific.
Ce e asa complicat?

Argumentele tale cu pompierii din contra, tot argumentele mele le suporta: ne-am facut toti datoria, eu fac facultate, tu folosesti pompierii. Nu vine nimeni cu facturi la tine dupa aia.

Si tocmai pentru ca plata catre bugetul de stat este general si nu tintit, contest si argumentul lui patratel cum ca societatea a investit in mine. Singurul lucru clar si necontestabil este ca eu am platiti bani, statul ofera servicii, deci, economic, EU am investit.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

QuoteEu am zis exact ce spun si citatele alea, bugetul de stat este o chestie complexa, un contract social si nu un contract clasic atat-platesc-atat-primesc (cum il prezinti tu cu calcuelele tale).
nu, nu, tu ai spus ca "mi-am platit integral" costul facultatii. a disparut in neant afirmatia ta, desi stiu ca ai zis-o cel putin o data. ai zis ca bugetul se amesteca si de acolo ti-a fost platita probabil facultatea pt ca statul nu ti-a mai cerut nici un ban. ai zis mai sus.
QuoteTu esti cel cu matematica exacta, ce-si-cat, nu eu.
matematica aia era exacta pt a-ti demonstra ce a disparut acum: nu puteai sa-ti acoperi singur toate cheltuielile.

Tapirule in primul rand ai zis asta:
Quotepai si aici apare la edit, numai ca timpul de "curtoazie" e mai mare (cred ca 10 minute).
stau de o jumatate de ora si-ti periez posturile in speranta ca voi gasi afirmatia spusa clar:" eu mi-am platit integral facultatea". pur si simplu nu mai este nici urma de ea. am trecut de 2 ori prin toate posturile tale. a disparut in neant. ai zis ca faci ceva cu editul ala. nici pana acum dupa atatea zile de la 1 iulie de cand ai zis ca va aparea "edit" la posturile editate nu a aparut deloc. am remarcat ca si-n alte posturi au aparut chestii noi. daca adopti o tactica de asta, aceasta discutie se incheie aici. nu pot sa te quotez in totalitate ca sa nu editezi apoi si sa nu apara "edit". Am observat si ca-n citatele lui dust au aparut sublinieri cu rosu. cand dust le-a postat erau cu negru toate. ti-ai bagat tu mana in postul lui sa le inrosesti sau el a revenit dupa un timp si le-a inrosit? iarasi chiar daca ai facut-o tu chiar daca a facut-o el nu apare edit si astfel la fiecare post se poate umbla la text.

Periind posturile  tale in cautarea expresiei folosite de tine " mi-am platit integral facultatea" am dat de una din marlaniile tale de care tot vorbeam si care in mod cert nu a fost provocata la care-ti raspund acum:
QuoteSi vedem daca ai acoperit cu milionul ala lousy al tau
Am demonstrat ca esti marlan:in conditiile in care traiesti tu sa-ti dai cu parerea de milionul meu este marlanie curata.
ps:nu pot purta o discutie in care textul se modifica pe parcurs fara a exista vreo urma ca s-a umblat la el.
ramas bun...

tapirul

#174
am zis "lousy" nu referitor la conditiile tale sau mele, ci referitor la faptul ca un milion NU POATE acoperi toate drepturile de folosire ale drumurilor si podurilor (daca ar fi sa aplicam matematica ta). Therefore is "lousy". Scuze daca a putut fi interpretata in alt fel.
Apropo de "mi-am platit integral facultatea", folosisem o expresie nefericita (cara lasa loc altor interpretari, si anume alora matematice) cand voiam de fapt sa vorbesc pe un plan mai simbolic, in sensul "mi-am platit datoriile catre buget, recte am dreptul sa fac facultatea fara sa platesc". Scuze pentru confuzie (BTW, am instalat "search topic")

discutia cu edit-ul nu duce nicaieri. Sunt niste setari in forum PENTRU TOATA LUMEA (INCLUSIV TU). Exista (default) o perioada de "curtoazie" in care, daca editezi within a specified time (e setat, cred, la 10 minute), NU mai apare informatia EDIT. O sa resetez si aduc la zero daca vrei. Nu ma mai acuza de manipulari CA MI S-A LUAT PUR SI SIMPLU. Te rog.

Intorcandu-ne la discutie si la milionul "lousy" (sper ca e clar acum ce am inteles eu cu el), tot nu mi-ai raspuns, conform logicii tale, daca milionul ala pe an (plus ce mai platesti) acopera INTEGRAL partea ta de cheltuieli cu drumurile si podurile (si dreptul de a le folosi nelimitat).
cre'că, nu ştiu...

tapirul

#175
uite, am setat "courtesy edit time" la 0, which means
QuoteNumber of seconds allowed for a post to be edited before logging the last edit date.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

QuoteApropo de "mi-am platit integral facultatea", folosisem o expresie nefericita (cara lasa loc altor interpretari, si anume alora matematice) cand voiam de fapt sa vorbesc pe un plan mai simbolic, in sensul "mi-am platit datoriile catre buget, recte am dreptul sa fac facultatea fara sa platesc". Scuze pentru confuzie (BTW, am instalat "search topic"
adica ai editat expresia? pt ca am folosit "search topic", expresia ta nu am gasit-o in schimb am gasit referiri la ea in textele mele(logic ca stiam de ele) si la vlad si mada aproape identice cu referirile mele:sau expresia a existat sau si ei au inteles la fel ca mine ce ai zis tu"
Quote from: vladon: 01-07-2006, 04:56:16
Started by INDIANUL, Message by vlad
Relevance: 7.4%
Mda, recitind, chiar ramasesem rau in urma Smiley Desi n-am inteles nici eu cum si-a platit tapirul integral facultatea. Sunt si eu simplist.

Oricum, nu cred ca datoria financiara, materiala, e cea mai importanta. Si poate ca "datorie" nu e un cuvânt bun.
Quote from: madaAsa este. Dar tu poti sa demonstrezi ca ti-ai platit integral facultatea (si liceul si 1-8), asa cum ai afirmat ?
Sint curioasa cum demonstrezi tu logic ca ai platit integral instruirea ta.
deci nu-s eu ala care intelege altfel decat restul userilor.
ramas bun...

INDIANUL

observa ca mada spune "ai afirmat", eu spun asta si la vlad se observa tot o referire la replica aia. atunci unde e ea? am dat search si nu o gasesc nici in ruptul capului. sa fi folosit toti 3 o expresie identica atribuita tie, pentru a inlocui o exprimare simbolica?
ramas bun...

tapirul

#178
omule, NU am afirmat ca nu am folosit expresia ci doar ca am folosit o frazare nefericita care a dus la o interpretare nefericita. recte am schimbat ulterior propozitia. In viteza cu care s-a postat e usor de confuzat. Oricum, am schimbat expresia within 54000 seconds (cinspe minute) la cat era setat edit courtesy ala.
Dupa cum am incercat sa explic in toate posturile de aici, eu nu consider ca relatia cetatean-buget este o relatie pur matematica. De ce te legi de o expresie cand ai restul posturilor care iti transmit ideile mele????????????????
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

simbolic, vrea cu sufletul in rai, dar practic e cam cu .. in ....

chestia pe care voi nu o intzelegetzi va este ascunsa de mentalitatea comunista..

eu, sau marx, sau CTP, credem ca suma banilor pe lume creste incet si numai daca punem mina pe lopata si ciocan

in capitalism, si mai ales in america, se crede ca banii pot proveni, contrar ideilor lui Lavoisier, din eter... astfel, avind acest perpetuum capital, putem avea afacerea reciproc-avantajoasa, in care ambele partzi cistiga...
astfel, alde Tapiru puteau sa plateasca acele taxe exorbitante din Romania si sa faca facultatea la Yale sau la UMF CD, fara sa se simta nici o diferentza pentru bugetul Romaniei, pentru ca pactul dintre romanul obisnuit si stat este unul bilateral-avantajos, adica, sintetizind, "statul face cinste, ca are de unde si face placere"
sa va fie clar: statul nu investeste in invatamint, noi astia plecati am platit TVA inca dinainte de infiintzarea TVA, am platit taxe din fasha, deci ne-am platit facultatea, si daca statul a adaugat ceva, a fost placerea lui (ce vorba de curva)
ca pleci sau ramii, e doar o chestie de "menatlitate", de "civilizatie", dar statul face o afacere care il satisfae, indiferent daca eu ramin sa practic medicina sau nu

aceasta poveste e foarte evidenta chiar aici.... intrebat mai sus de ce se baga la afacerile astea reciproc avantajoase, tapiru stie: "nu m-am nascut cu gene de maica tereza", recunoscind implicit ca iese in cistig.
ei bine, desi exista un cistig in diferentza intre scenariul pe care il traieste si scenariul in care se duce pediatru la tzara, pierderea nu exista, nimeni nu pierde, pentru ca el traieste in lumea iluzorie a "afacerii reciproc avantajoase", iar cistigul lui este provenit din atmosfera, din curbarea gravitatiei, din orice vreti voi, mai putin din bugetul Romaniei

stiti ce este interesant in capitalistii astia sofisti?
cind ii intrebi de ce baga ei la ghiozdan, de unde facultati gratuite, imediat o dau cu "nu se vede o legatura clara intre banii primiti de UMF pentru mine de la buget si tva-ul platit de familia Indianu sau familia Sandor in aceeasi perioada"... in genere un nor foarte negru si gros se intinde intre contributiile restului comunitatii si beneficiile lor.. se pare ca doar tva-ul pe ciunga lor ajunge inapoi la ei
cind ii intrebi de deficit bugetar stiu imediat sa arate cu degetul, ba pe colonelul putzulescu, ba (absurditatea absurditatilor) pe Uniunea Europeana.. ei stiu foarte clar ca banii cheltuiti de la buget de stat pentru invatzamintul lor fusesera platiti din avans de tva pe ciunga de-au mestecat-o

si va miratzi ca boii ca Romania are deficit bugetar... ia intrebati-l pe Tapiru sa va puna el punctul pe I.. nu e cu emigratie, fraierilor, e de la parlamentarii corupti si numai de la ei... pai ati vazut ce burtzi au?

lucisandor

bai, oamenii astia se stiu nevinovatzi, le stricatzi cirnatzii daca ii bagatzi la idei.. pai asa, cu sentimentalisme si culpabilizari, nici gulagul sau shoah nu ar fi fost exemplare

lucisandor

ia baga una tare, una cu "tu te crezi pe blog!", sa ne ridem si noi :)

tapirul

cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Quote from: tapirul on July 04, 2006, 05:04:01 AM
te crezi pe blog?
stii ce-i bine? ca macar de data asta te-ai simtit si nu mai poti s-o bagi pe aia cu "tu cu cine vorbesti"..
ei, si ce? :)

tapirul

ai s-o luam pe rand:

cu comunsimsul si capitalismul e exact inverrs. Capitalistul e perfect constient de unde si unde vin/se duc banii, pe cand comunistul e cam in ceata.

Yale si UMF Davila - pai tocmai ca nu. NU am facut (si nu am avut pretentia sa fac) facultatea la Yale pe "banii statului", pentru ca sunt constient de diferente. In plus io nu am platit dări la statul american, ci la ala roman. Imi cunosc limitele drepturilor.

"Statul" e o notiune abstracta. Statul nu "investeste" pentru ca statul nu are bani per se (nu e crescator de curci sa scoata profit). Statul e suma banilor (si altea alea) de la contribuabilii cetateni. Sau, ca sa parafrazez, "statul sunt (si) eu". Cand zici "statul investeste" zici, de fapt "(si) tapirul investeste". Ceea ce e fix asa. Statul asta, insa, e controlat de niste oameni (unii mai mult altii mai putin, io controlez mai putin de exemplu, Băşilă mai mult) care fac niste reguli (normal). Io, contribuabil-investitor, defilez conform. C'est la vie, nu ma plnag (prea tare).

Cu genele - pai nu am gene de altruist. Nici tu nu ai. So what? Daca ai gasi blugi cu nasturi la magazinul ics cu 35$ si la magazinul igrec cu 10$ (fix aceiasi blugi), de unde ai cumpara? Asa si io: america e magazinul ala de 10$, europa ala de 25$. Ghici ciuperca ce aleg. Asat nu inseamna implicit ca ies in castig, ci ca cheltui mai putin (e o diferenta subtila). castigul 9sau necastigul) se va vedea mai incolo (e o vorba, ;enesul mai mult alearga si scumpul mai mult pagubeste - poate ca o sa ies in paguba pe termen lung. Cine stie? sau poate ca nu, il ajung pe cerbu din urma, imi iau o casa langa a lui si mancam carnatzi zilnic...).


ce mai era?.. asa, capitalistii sofisti. Pai aici faci o eroare de generalizare/ particularizare (o confuzie mai degraba). Cand zic "nu se vede o legatura clara intre banii primiti de UMF pentru mine de la buget si tva-ul platit de familia Indianu sau familia Sandor in aceeasi perioada" ma refer la cazul particularizat. Al meu propriu si personal. Si repet, da, la nivel individual nu se poate trage o linie intre contributia mea si cat consum io de la stat. E un contract social cum ziceam. Cand vorbesc de deficitul bugetar si dau vina pe colonelul ics sau uniunea europeana (alt semn de ADHD, io vorbeam de ministerul romanesc de integrare, care nu prea stiu ce rost are si de ce mananca bani, nu vorbeam de UE per se) vorbesc la modul general: deficit bugetar in invatamant (care se poate cuantifica), armata cheltuie mai mult decat se cuvine, iar sanatatea primeste mai putin, etc. Credeam ca ca fizician ce te lauzi stii si ceva statistica. Therefore, ambele afirmatii ale mele sunt legitime. Eu nu am zis ca stiu io foarte clar ca banii mei din ciunga imi platesc mie facultatea (tocmai ca asta incerc sa ii scot din cap lui indianul, ideea ca io fac matematici dinastea), ci faptul ca daca partea mea de contract a fost indeplinita (si a fost, nici eu si nici ai mei nu am fcaut evaziune fiscala, mai putin cafeaua vanduta de mine in E vro 3 saptamani, pentru care nu am platit impozit pe profit), ma astept ca statul (reprezentantii lui, carevasazica) sa isi respecte partea lui de contract. Ca statul (reprezentantii lui carevasazica, Băşilă şi compania) nu sunt buni manageri si nu redistribuie banii unde trebuie, well, mon cher, NU MAI E VINA MEA. ca in sanatate cu ciubucurile: argumentul "domne, io am platit aia 7% pentru sanatate, de ce tre' sa mai dau si ciubuc?" este perfect valid.

Si da, deficitul bugetar in Romaniaca nu e de la emigratie, ca asta abia a inceput de ceva ani... e de la sisteme cretine comuniste (de ce nu te duci in coreea de nord daca esti asa sustinator? Ia-l si pe boul de CTP cu tine), de la sisteme cretine post-comuniste, parlamentari tembeli si Băşineşti plini de vervă dealtminteri.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

Quote from: lucisandor on July 04, 2006, 05:10:48 AM
Quote from: tapirul on July 04, 2006, 05:04:01 AM
te crezi pe blog?
stii ce-i bine? ca macar de data asta te-ai simtit si nu mai poti s-o bagi pe aia cu "tu cu cine vorbesti"..
ei, si ce? :)
:)
muey, tu ti-ai pierdut alte argumente de te tot legi de episodul ala? Esti cam autist la faza asta. vonmikimaus mai facea asa, te futea la cap cu o gluma cinsi luni pana il luai la pumni.
cre'că, nu ştiu...

stefan

De ce oare sigurul regim comunist cu o economie funcţională e China? Or fi dat-o pe capitalism fără să le spună supuşilor?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

Ondina

#187
 Teoretic vorbind suntem cu totii datori vanduti statului din momentul in care ne nastem, sau chiar de la luare in evidenta a mamelor noastre ca gravide  ;D si acumulam datorii fata de societate pe parcursul vietii pana incepem sa producem(muncim).
  Cu toate acestea societatea romaneasca in momentul de fata are mari carente in ceea ce priveste exploatarea fortei de munca. Aici intervine problema. Degeaba "creste" statul creiere si specialisti in anumite domenii daca acestia nu au unde profesa. E o risipa de resurse sa creezi un specialist si dupa aceea sa incerci o reconversie profesionala.
Mai intervin si drepturile omului de a-si alege profesia si locul unde o face. Eu as fi de acord sa nu permita plecarea din tara dar sa ai unde munci iar castigul sa fie indeajuns pentru un trai decent, proportional cu pregatirea. Daca ar fi asa, s-ar incalca drepturile omului, cumva...
Pe de alta parte nu opreste nimeni societatea romaneasca sa accepte specialisti formati in alte tari, insa acest lucru e aproape cu neputiinta, deoarece acceptarea "strainilor" e mult mai dificila in romania decat in multe alte state cu un nivel de trai mai ridicat.
Problema mare a emigratiei nu cred ca e la nivelul oamenilor cu scoala care pleaca (asa zisele 'creiere') ci la nivelul de capsunari, constructori, bone, etc. Marea majoritatea a emigrantilor pleaca pe locuri de munca care sunt sub pregatirea lor dar mai bine platite. Acei oameni sunt ferm convinsa ca ar putea face acelasi lucru, la fel de bine in romania, dar veniturile ii impiedica. O fi oare de vina birocratia pentru deschiderea unor ferme/firme , sau spaga care se impune pentru mentinerea lor, sau oare politica proasta a romaniei in ceea ce priveste exporturile, nu am cunostinte exacte care sa-mi permita o asemenea analiza.

Cert e  ca as accepta sa-mi platesc datoria fata de stat lucrand in alta tara, sub forma unui 'tribut' lunar, dar acest lucru nu e posibil. Orice roman care lucreaza peste hotare si-ar permite sa plateasca echivalentul unui salariu pentru aceeasi munca in tara, sau taxele aferente unui salariu in tara, dar statul roman nu-ti impune asa ceva.
Daca privesti din punctul de vedere al globalizarii, ai putea spune ca indiferent unde lucrezi, o faci pentru omenire, si te absolvi de orice datorie fata de tara ta. Sa nu uitam ca Romania primeste ajutoare internationale, sponsorizari, fonduri externe. Poate acestea echilibreaza cumva balanta pierderii fortei de munca.
Bineinteles ca Romania  per ansamblu are de pierdut din plecarea oamenilor, insa nu actioneaza nicicum pentru a-i pastra, insa nici nu incearca compensarea pierderilor prin acceptarea altora. E o chestie pe care nu o inteleg nici in ruptul capului, poate celor aflati la conducerea tarii le convine situatia dintr-un motiv pe care numai ei il pot intelege.

  Taxele si impozitele care le platesc parintii nostri sau noi sunt venituri foarte mici la bugetul de stat fata de cele care ar fi daca am munci. Da munca munca, nu impins vantul cum se intampla acum prin romania in marea majoritatea a locurilor.
   Nu stiu in ce masura scoala facuta in Romania ma indatoreaza asa de mult. Serviciile care se presteaza in scoli si universitati sunt din ce in ce mai proaste: Noi ne facem ca predam, voi va faceti ca-nvatati, n-avem de aia, da o sa cititi din carte sa vedeti cum e...Poi la asa servicii, asa plata. Marea majoritatea dintre noi am putea spune ca am fost un soi de autodidacti in scoli.
Chiar asa, voi cam cat estimati costul scolarizarii pe un an la scoala care ati facut-o? E greu de zis, dar cu mult sub nivelul taxei. Nicicum nu se ridica la nivelul unor scoli din strainatate. Diferenta o facem fiecare, muncim in plus pentru a ne acoperi golurile de cunostinta si a ne ridica la nivel international..cei care o fac...

 


Ondina

Quote from: tapirul on July 04, 2006, 05:29:45 AM
Ca statul (reprezentantii lui carevasazica, Băşilă şi compania) nu sunt buni manageri si nu redistribuie banii unde trebuie, well, mon cher, NU MAI E VINA MEA. ca in sanatate cu ciubucurile: argumentul "domne, io am platit aia 7% pentru sanatate, de ce tre' sa mai dau si ciubuc?" este perfect valid.

Argumentul ala e valid pe naiba...aia 7% acopera poate numai spitalizarea , nu si medicamentele, consumabilele, iar in salariul doctorului nu intra mai nika, de aia tre sa dea spaga. Si de obicei aia care platesc mai mult la asigurari au grija de viata lor si nu-si f** sanatatea si nu ajung asa  la doctor  cu o problema cat casa ca ala de sta in crasma toata ziua si doarme prin santuri (restul is in spania sau italia).
Io le-as impune la toti un fel de " inspectie tehnica periodica " cu amenda daca nu si-o fac, si asigurare de sanatate diferentiata in functie de stilul de viata. Asa mi s-ar pare corect!

A CERB

Quote from: lucisandor on July 04, 2006, 04:26:06 AM
simbolic, vrea cu sufletul in rai, dar practic e cam cu .. in ....

chestia pe care voi nu o intzelegetzi va este ascunsa de mentalitatea comunista..

eu, sau marx, sau CTP, credem ca suma banilor pe lume creste incet si numai daca punem mina pe lopata si ciocan

in capitalism, si mai ales in america, se crede ca banii pot proveni, contrar ideilor lui Lavoisier, din eter...


de aici pana la " noi muncim, nu gandim" si " huo, telectualu" nu e decat juma de pas.

" money multiplier " este un principiu oleaca abstract, dar exista indiferent de faptul ca iti place tie sau nu.

in ceea ce priveste deficitul bugetar... lasand la o parte comunisme si capitalisme, este aritmetica    pura. cata vreme exista evaziune fiscala desantata si subventii comuniste( oamenii aia cu ciocanul care nu produc, fizic, mare lucru), nu prea vad cum echilibrezi bugetul .

evaziunea fiscala este, cred, marea problema la noi, si aici nu ma refer la caministul care nu-si plateste taxa( stupida) pe tembelizor. ma refer( ai ghicit) la putzulescu si ai lui.
Smile! It confuses people!

lucisandor

stefan, China este capitalista, ba chiar e in "liberalism salbatic"... nu exista organisme de control pentru majoritatea chestiilor pe care le fac, pentru publicitatea falsa, pentru drepturile angajatilor, pentru nimic
colac peste pupaza, fac marfa aia de cacat si o trimit la concurentza cu cea facuta in frantza, unde nu ai voie sa exploatezi sclavul, nu ai voie sa poluezi etc.. si se mira de ce sint taxe vamale, de ce e protectionism

ondina, cei 7% sint de cacat, eu dau 12% aici, plus cit da princeton, si am si copay o gramada, si deductibile, si am si un venit ceva mai mare
cind te referi la costul scolarizarii, probabil te gindesti la "costul de productie".. dar in capitalism nu taxezi cit cit te costa pe tine, ci cit ar da clientul.. de ex, microsoft ofice nu costa mai mult de 50 de dolari ca sa fie facut, dar e vindut cu 350.. deci, cit ai percepe in capitalism de la jmekerii astia care isi iau diploma romeasca de medic, buna-rea, dar care se duc sa practice in america? experientza arata ca 1000 de dolari pe ani e putin si multi copii de bani gata o platesc

cerbu, tu esti un afacerist.. (sau un salvator de vieti? :) ), ar fi cam nasol sa te uiti in oglinda si sa zici "mama, ce mi-am batut joc de ala, era sanatos, i-am luat suta doar pentru ca mi-a zis buna ziua", asa ca ne tragi brasoave cu bilateral-satisfacatoarea si cu inmultirea banilor... asta e vreo minune pe care o face isus pe fox

tapiru, nu prea am intzeles.... ai iesit in cistig, dar nimeni nu a iesit in pierdere... "armata cheltuie prea mult".. parerea mea e ca singura cheltuiala in plus ca asemenea specimene e ca nu v-au incercuit cu un gard in judetzul botoshani de ex, sa nu platiti taxe si sa va imunizati cu praful de pe drum, si sa va educati cu ce gaseati prin gunoaie.
toti intelectualii sint niste intretinuti, in virtutea unui contract, si voi nu v-ati facut partea de contract.

iar chestia cu loialitatea e mai complexa
"Daca ai gasi blugi cu nasturi la magazinul ics cu 35$ si la magazinul igrec cu 10$ (fix aceiasi blugi), de unde ai cumpara?".. personal, as prefera sa platesc cit face, indiferent daca e vorba de 10 sau 35, si, la raport calitate/pretz similar, as avea o tendintza nejustificata catre cei de 35

de aia unii faceau catedrale si acum fac doar foamea - fiindca nu se tund acasa, nu si iau blugi de 10, si au o oarecare loialitate fatza de ai lor

pe cind voi astazi o sa mincati cirnatzu' lu' 4 iulie.. avind caracterul asta migratoriu, poate ar trebui sa va ginditi in persectiva ca ai vostri copii sau chiar voi veti pleca in china si veti sarbatori ziua partidului.. si nu se vor construi multe catedrale de pe urma voastra, dar veti putea oricind sa va scuzati "noi, care am purtat valorile cu noi, care cu moralitatea, cu doamne-doamne blablabla"

A CERB

Quote from: lucisandor on July 04, 2006, 04:52:37 PM


cerbu, tu esti un afacerist.. (sau un salvator de vieti? :) ), ar fi cam nasol sa te uiti in oglinda si sa zici "mama, ce mi-am batut joc de ala, era sanatos, i-am luat suta doar pentru ca mi-a zis buna ziua", asa ca ne tragi brasoave cu bilateral-satisfacatoarea si cu inmultirea banilor... asta e vreo minune pe care o face isus pe fox


dai cu nuca in perete. mai bine faci un google la money multiplier. e o notiune economica elementara.

mai bine stai in cercetare daca crezi ca omul sanatos nu are de ce sa vada medicul( vezi ca se mira un dentist de o treaba similara la sectiune de dinti). chestia cu salvatorul de vietii... e parte din package deal, daca o faci, bine( nu esti erou si nu le faci o favoare) daca nu, intrebarea e de ce? ori pentru ca nu esti asa de competent cum ai fi crezut, ori pentru ca nu poti lprelungi moartea. dar aici intram in filozofii, si nu cred ca e cazu.
Smile! It confuses people!

tapirul

#192
Quote"Daca ai gasi blugi cu nasturi la magazinul ics cu 35$ si la magazinul igrec cu 10$ (fix aceiasi blugi), de unde ai cumpara?".. personal, as prefera sa platesc cit face, indiferent daca e vorba de 10 sau 35, si, la raport calitate/pretz similar, as avea o tendintza nejustificata catre cei de 35
de ce nu i-o spui lu' mutu? Fromos iti sta. Tu vrei sa platesti cat face (mama ce inima ai), da' esti cu DC++-ul 24/7. Haide.
Am zis ca cheltuiesc mai putin, nu ca ies in castig, nu e tot aia. Iar macroeconomic legitatile nu mai sunt asa de simpla ca la "daca iti fur io tie bomboanele, tu esti in pierdere, eu in castig"

ondina, o absurditate mai mare ca aia cu "teoretic vorbind suntem cu totii datori vanduti statului din momentul in care ne nastem" nu am mai vazut. Scuza-ma.


QuoteTaxele si impozitele care le platesc parintii nostri sau noi sunt venituri foarte mici la bugetul de stat fata de cele care ar fi daca am munci.
po' sa explici mai pe larg? Fara marxisme?
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Quote from: tapirul on July 04, 2006, 06:42:19 PM
Quote"Daca ai gasi blugi cu nasturi la magazinul ics cu 35$ si la magazinul igrec cu 10$ (fix aceiasi blugi), de unde ai cumpara?".. personal, as prefera sa platesc cit face, indiferent daca e vorba de 10 sau 35, si, la raport calitate/pretz similar, as avea o tendintza nejustificata catre cei de 35
de ce nu i-o spui lu' mutu? Fromos iti sta. Tu vrei sa platesti cat face (mama ce inima ai), da' esti cu DC++-ul 24/7. Haide.
Aici gresesti, macar si pentru faptul ca nu ai auzit de Gramofonul si de ce greu mai gasesti ceva pe dc in ziua de azi. Despre emule, ti-am explicat ca nu iau muzica de la artisti celebri, nici macar mixuri de la dj celebri. Tu ce iti imaginezi, ca as putea macar cumpara in America sau Romania muzica pe care am luat-o de pe net?
...dar caracterul tau latin nu te lasa. Orice discutie logica cu tine este limitata de argumente pe care ti le gasesti cu google. Zic eu ceva, pac, da-i ureleu' si data unde eu am scris ca cacatul poate fi verde, ceea ce in mintea ta e o dovada ca imi place culoarea verde. Etc etc etc.

.. si dupa aia mai ai si tupeul unor replici de genul "si ce legatura are asta"

Ce e asa impenetrabil in ideea ca eu am nevoie de relativ putzine lucuri si imi place sa cheltuiesc pe acele lucruri mai mult decit pretzul minim, cind si daca pot? mentalitatea americanschi nu pricepe? Ti-au facut cursuri la facultate? Zgircenie 101? Ignobility 103?

Cit despre money multiplier, pai aia e o poveste fara nici o legatura cu situatia de fatza. Discutam despre contractul intre noi si statul roman. Sa zicem ca Tapiru a fericit statul cu minunatul impozit pe venit si cu minunata munca de citeva luni pe care a depus-o. Sa zicem ca eu am fericit statul fiindca am binevoit sa iau abonament la tramvai. Dar astia micii, care cum prind ocazia cum o capshunesc literalmente in America, ei cu ce au fericit pina intr-atita statul de s-au inmultit banii sub fundul lor?


Ondina

Quote from: tapirul on July 04, 2006, 06:42:19 PM


ondina, o absurditate mai mare ca aia cu "teoretic vorbind suntem cu totii datori vanduti statului din momentul in care ne nastem" nu am mai vazut. Scuza-ma.
Da ce, asistenta de la nastere nu intra in contul muncii tale viitoare? Sau sa fie oare pe factura parintilor? Nu stiu exact, stiu ca statul comunitatea priveste un nou nascut cumva ca pe unul din contribuabilii la pensia lor viitoare, si la altele...De ce o vezi tu ca o absurditate, nu stiu. Asta e , copii de azi, muncitorii de maine!
Quote from: tapirul on July 04, 2006, 06:42:19 PM
QuoteTaxele si impozitele care le platesc parintii nostri sau noi sunt venituri foarte mici la bugetul de stat fata de cele care ar fi daca am munci.
po' sa explici mai pe larg? Fara marxisme?
Defineste marxismele, ca-mi scapa termenul.. :alien:
Mai pe larg... Un om care munceste aduce mai mare profit statului , (hai sa nu zic stat ca suna comunist, sa zic comunitate ) decat daca freaca menta acasa si platesc parintii impozite, sau daca munceste pe salariul minim din care plateste impozite. E vorba de ce suma se impoziteaza. 16% din nimik e nimik ,insa 16% din 10 mii euro e mult mai mult decat nimik.
Daca muncesti in perioada cat astepti sa-ti vina randul sa intri la rezidentiat (spre exemplu) aduci mai mult profit comunitatii decat daca mergi lunar sa iei somajul. Si acel profit nu e numai in  banii dati la impozite si taxe, ci si in munca in sine, produsul finit.
S-a inteles ce-am vrut sa zic, sau  iar considera tapirul ca e o absurditate? :tongue3:

A CERB

ok, deci vorbeam de chestii diferite.

revenind la zgarcenie, este in firea umana sa vrei acelasi produs mai ieftin. nu e ok, sa mergi 20 mile   pentru ceva cu 2 dolari mai ieftin. daca tu alegi sa iei ceva de la pravalia de la coltul strazii in loc de walmart o faci din placerea de a i-o trage lui walmart, nu pentru ca nu ai fi tentat sa cumperi mai ieftin( ce-ai face daca ar fi 2 pravalii). in cazul asta, tu platesti in plus pentru placerea de a plati in plus, deci esti si tu castigat, pentru placerea pe care o obtii. care placere banuiesc eu ca e cu atat mai mare cu cat in realitate nu-ti prea poti permite chestia asta. exista tot felul de luxuries si asta e una din ele. doar ca e mai ieftina. si atunci, te intreb zambind serafic: cine e cheap?
Smile! It confuses people!

lucisandor

o, nu, eu iau de la shoprite fiindca nu avem walmart... am inteles ca americanii sint mari contribuitori la walmart si alte prostii dintr-astea, dar walmart este ilegal in NYC si nici pe la noi pe aici nu e undeva undesa poti ajunge cu metroul sau cu trenul sau macar cu autobuzul.. al dracu' magazin de oameni saraci, trebuie sa ai mashina pentru a ajunge la el

povestea asta cu trasul la walmart presupune ca mie imi pasa de mizeriile care se petrec prin america... personal, am mai zis, cred, boicotez mass media americana si tot ceea ce se refera la america.. stiu f bine ce se intimpla in Romania, Anglia, Frantza, am inceput acum saascult podcasturi din Italia si Germania (deh, naveta lunga).. nu ma intereseaza ce se intimpla cu walmart, daca trece la tortura angajatilor si nu mi-ar pasa, cum nici restului lumii nu i-a pasat de mine cind eram in aprox aceeasi situatie cu "muncitorii" de acolo

dar de ce nu as arunca cu bani daca i-as avea? exista o tipologie pe care cel mai bine o reprezinta arabii acum, in care banul poate si trebuie sa fie aruncat... de ce mi-as lua rolex cind pot sa imi iau ceas chinezesc la fel de precis, nu?

A CERB

pai de fapt tu aici confirmi ce spun eu in mesajul precedent.
Smile! It confuses people!

lucisandor

#198
bre, eu una stiu, ca nu sint zgircit, si ca merg cit ma tzine debit cardul...
e drept ca as putea merge cit ma tzine si creditul, ca dupa aia sa ma vaicaresc ca "nu imi place ziua cind trebuie sa platesc ratele" si sa ma tund acasa... poate ca tragind linie sint mai zgircit cu viitorul
(da, am o obsesie cu tunsul, am inceput sa arat ca begbie, dar nu ma indur sa ma tund ca e par frumos)

tapirul

#199
la dracu, am scris doua pagini si iar a luat-o monitorul razna...


lucisandor, da, imi imaginez ca ai putea gasi muzica aia in america. Ai cautat tu cu adevarat si nu ai gasit? Nu ai avut chef sa o cauti, e mai usor cu emule. Io nu cred ca ti-ai lua blugii cu 35$ daca ai gasi aceisai blugi (ca io de aia vorbeam) la 10$. Da' e mai usor sa o faci pe proletarul revolutionar si boicotator, cu hainele de schimb in rucsac da' cu prinţipii, vezi-doamne, inalte. Si zi-mi windows-ul sau ce folosesti tu le-ai luat din magazin de pe raft? Si alte soafte de folosesti? (iote ca iar imi aduc aminte de o discutie in care ziceai ceva de serialele si keygen pe care le cauti pe net si dai de alte alea). Hai scuteste-ma cu principiile tale inalte ca pur si simplu nu cred in ele.

Si, sandore, cum PUII mei vrei sa discut cu cineva daca nu prin prisma replicilor acelui cineva? Nu asta e definitia dialogului?? Aici iar cazi in bloggism. Pai daca discut cu tine NORMAL ca ma refer la ce replici mi-ai dat. Esti cam autist la faza asta.
(si sa ne intelegem, sunt latin sau licurici?)

Ondina, am zis "marxist" pentru ca ideea de "suntem datori statului" mi se pare scoasa direct din dialectica marxista. Iar ideea ca m-am nascut "dator vandut" este cu atat mai marxista. NU, nu m-am nascut dator vandut (si asta ii raspunde si lui luci cu fericitul statului de catre mine in alea cateva luni de munca). Parintii mei au platiti dări catre stat o viata intreaga, si asta include, in return, si anumite servicii oferite copilului. Printre ele sanatatea (nursa de care vorbesti si pediatrul de mai tarziu) si educatia. La educatie (ca aici e discutia, whether or not eu "mi-am" platit facultatea) raspunsul se afla in acel contract social de care vorbeam: parintii mei au platiti dări la stat iar statul i-a asigurat ca in schimb eu voi primi educatie. La data respectiva statul a declarat ca facultatea e inclusa. Daca statul schimba regula mai tarziu si zice "nu mai acopera facultatea, ci doar 1-8", in cazul asta da, trebuie platiti din buzunar, de acord. In plus ondina, eu, toata copilaria mea, am contribuit si direct la bugetul de stat prin simplul fapt ca din momentul nasterii am fost un consumator. Consumator de produse pentru care parintii mei au platit o taxa, de la scutece si tetine la tigarile din liceu ("banii de covrigi" de fapt....). Daca eu nu ma nasteam toate aceste produse nu ar fi fost "consumate," recte statul nu ar fi incasat acele taxe. Ca taxa se numeste ICM sau TVA, e tot aia, e o suma de bani platita PESTE valoarea produselor cumparate de/pentru mine ("cât face"), care merge direct la bugetul de stat.
Ondina, sa fim clari, eu nu discut de altceva, discut de educatie (si, prin extensie, ca aia dus vorba, de servicii de sanatate). Educatia si sanatatea copiilor sunt acoperite plin platile catre stat ale parintilor mei, si prin taxele percepute in urma faptului ca eu insumi sunt un consumator. Daca as fi fost orfan crescut de catre stat, as fi discutat altfel.

cre'că, nu ştiu...