News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Medicamentele-forma comerciala:surprize placute sau nu

Started by Qvadratus, November 22, 2004, 11:13:48 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Qvadratus

Intentia acestui topic este sa ne furnizezam reciproc cei care facem clinica relatii despre diversele preparate medicamentoase aflate in uz, din punct de vedere al calitatii. Ca sa dau exemplu despre ceea ce intentionez, o sa afisez eu primele notiuni. Nu am intentia de a face nimanui reclama pozitiva sau negativa, dar cred ca ne-ar fi util sa aflam anumite lucruri REALE din punct de vedere calitativ in privinta medicamentelor cu care lucram. Daca Tapirul risca sa aiba probleme, atunci sterg cele scrise si declar ca sunt de acord sa stearga topicul, dar eu cred ca ar fi foarte util. Cred ca daca isi pune in regulament afirmatia cum ca el nu-si asuma responsabilitatea pentru cele postate pe Forum, treaba e in regula.
1.   Presupun ca un amanunt de genul ca Enalaprilul romanesc este extrem de slab si ca Renitecul este
cea mai buna varianta de enalapril aflata pe piata din Ro, este foarte cunoscut. Stie cineva vreo alta DC  inafara de Renitec, care sa fie cit de cit rezonabila calitativ dar mai rezonabila ca pret ?
2.   Nu va recomand sub nici un chip produsele medicamentoase marca Europharm, sunt prin
excelenta subdozate sau prost preparate si eu unul am avut cu ele experiente foarte neplacute in practica.
3.   Ce parere aveti de Monopril ? Mie personal mi se pare un antihipertensiv nu prea potent,
avantajele pe care le are fiind doar uniformitatea efectului pe parcursul zilei si reactiile adverse mai reduse in raport cu alte preparate, basca posibilitatea de a putea fi administrat in mod rezonabil la renali.
4.   Nu vi se pare ca Trinitrosanul actual este apa de ploaie ca forma de Nitroglicerina administrabila
iv. ? Mult mai bun mi se pare Lenitralul, forma aceea de 15 mg/ fiola. Cel putin in ultimele 8 – 10 luni cel putin Trinitrosanul a devenit absolut execrabil. Stiti vreo alta DC care sa fie calitativ mai buna?
5.   Ce parere aveti de Lokren, aveti experienta cu el? Eu unul am fost placut surprins.
6.   Pentru formele de metoprolol, mie mi se pare ca Betalok Zok > Egylok > Metoprolol made Ro.
7.   Ketoprofenul scos acum recent de Sicomed, am auzit de la altii (birfa), ca ar fi mult mai prost decit Ketonalul propriuzis.
8.             Mie Norvascul mi se pare un medicament excelent. Alte pareri ?

A CERB

1.   
QuotePresupun ca un amanunt de genul ca Enalaprilul romanesc este extrem de slab si ca Renitecul este
cea mai buna varianta de enalapril aflata pe piata din Ro, este foarte cunoscut. Stie cineva vreo alta DC  inafara de Renitec, care sa fie cit de cit rezonabila calitativ dar mai rezonabila ca pret ?

vasotec facut de merk. trebuie dozat BID ca sa ai 24 h coverage

3.
QuoteCe parere aveti de Monopril ? Mie personal mi se pare un antihipertensiv nu prea potent,
avantajele pe care le are fiind doar uniformitatea efectului pe parcursul zilei si reactiile adverse mai reduse in raport cu alte preparate, basca posibilitatea de a putea fi administrat in mod rezonabil la renali.

de acord ca nu-i grozav in HTN

Quote6.   Pentru formele de metoprolol, mie mi se pare ca Betalok Zok > Egylok > Metoprolol made Ro.

voi aveti Toprol XL?( e o data pe zi, intr-un matrix care se poate rupe)

Quote8.             Mie Norvascul mi se pare un medicament excelent. Alte pareri ?
[/quote]

excelent pentru ce? nu ai efect protector renal( cum ar avea diltiazemul), ai o gramada de edem si ceva tahicardie cu el iar scaderile in tensiune sunt modeste, 20 mm at best in systolic BP la 10 mg.

ca referinta, noile ARB olmesartan, irbesartan, au 24 h coverage si sunt excelente, in special in combinatie cu tiazide doza mica( olmesartan 20 plus HCTZ 12.5 iti scade sistolica si 40 puncte fara efecte secundare)
Smile! It confuses people!

Qvadratus

Mai, la Amlodipina poate la mine concureaza o deformatie. Mie imi place s-o dau in Sindromul Raynoud, in locul Nifedipinei  retard care cica e de prima intentie. Majoritatea celor cu Raynoud sunt fie gagici tinere care au tensiuni destul de mici si nu poti sa te joci cu nifedipina retard (care in plus are variatii mari de concentratie), fie sunt persoane mai in virsta care asociaza si diverse forme de coronarita ori ateroscleroza ori angina pe vasospasmul din Raynoud. O mai aleg la coronarieni care au si Poliartrite Reumatoide sau Artrite psoriazice, unde concentratia plasmatica de Metotrexat este crescuta indirect datorita deplasarii de pe proteinele plasmatice si astfel evit sa cresc eu dozele in mod direct. Imi mai place sa o folosesc la pacientii cu Lupus. Diltiazemul inhiba metabolismul pe cit. P 450 mult mai mult decit Amlodipina (la ea sunt raportari mai mult anecdotice), ceea ce la medicamente de genul imunosupresoarelor conteaza, idem atunci cind nu vrei sa scazi prea mult tensiunea. De multe ori pe linga betablocant poti sa introduci elegant Amlodipina fara sa mai fie astfel nevoie de nitrat sau poati sa te limitezi sa dai nitrat o singura data pe zi in perioada de solicitare maxima, sau dai betablocant plus nitrat dimineata si blocant de calciu seara. Asa ca chestie anecdotica, am vazut o chestie absolut senzationala la una cu calcinoza focala extensiva dermohipodermica, avea niste calcificari de cind ii era lumea mai draga se necrozau tesuturile si facea niste supuratii infioratoare. E, inchipue-ti ca asociind amlodipina la acenocumarol (tipa avea un Sindrom antifosfolipidic + Sindrom Raynoud + Diabet steroidic insulinonecesitant + Boala cardiaca ischemica + o mie si una de alte chestii), calcificarile alea ale ei au inceput sa se topeasca vizibil, de exemplu in citeva luni o formatiune lenticulara din peretele abdominal de vreo 12 pe 8 cm se redusese la 6 pe 4 cm si se segmentase in 3 subformatiuni. (Acenocumarolul e citat in literatura ca mai dizolva din calcificarile tesuturilor moi, de blocantii de calciu idem)
    In plus, sa stii, ca mie amlodipina, spre diferenta de Nifedipina, nu mi s-a parut tahicardizanta cine stie ce. Eu unul sa-ti spun drept nici nu am remarcat.
    Nimic de zis despre sartani, intradevar sunt excelenti, cel putin la lupici sunt foarte utili, numai ca in Romania pretul lor este extrem de prohibitiv.
    Din pacate nu am auzit pe nimeni care sa recomande beta-blocante cu eliberare lenta sau retard pe aici.

A CERB

Qvadratus

Aha, deci m-ai ginit cum ca am preputul taiat....

A CERB

Furnika

Mie tuica de prune tinuta in butoi de dud mi se pare de electie.

A CERB

Quote from: FurnikaMie tuica de prune tinuta in butoi de dud mi se pare de electie.

te scuzam pentru typo.

Furnika

A CERB

Furnika

Vorbesti din experienta proprie sau faci pe doctorul?:lol:
Incearca Vodca+Sildenafil. Sa vezi ce iese.

A CERB

both

nu poate sa iasa ceva rau, in afara de cefalee.

Qvadratus

Am auzit de la vreo 2 nefrologi de Rowatinex, cum ca ar conduce luat timp indelungat la caderea parului si, in plus nici dantura nu s-ar simti prea bine dupa o vreme (chiar daca se apeleaza la capsule).
In plus, eu la citiva pacienti cind l-am dat intr-o doza ceva mai mare, mi-au zis ca s-au simtit rau, unii au si dat la boboci.
Si ca fapt divers, mie Mydocalmul (TOLPERISONE) de acum mi se pare o porcarie in raport cu cel de acum 10 ani, de exemplu. Eu daca luam cind eram in anul 2 o pastila de 150 mg, ma facea fleasca, acum pot sa iau si 3 pe zi si nu simt cine stie ce (e drept, mi-am crescut si masa corporala cu vreo 10 kile de grasime, dar lipsa de efect se vadea deja inca din momentul cind nu incepusem sa cresc in gabarit). Pe pielea pacientilor vad aceeasi lipsa de efect, culme, clorzoxazona fiind in acest caz o alternativa cu mult mai atractiva sub raportul cost-eficienta.

A CERB

4, ai kam luat-o pe ulei. on the other hand, faptul ca luai mydokalm in fak esplika o gramada de nedumeriri de-ale mele.

Qvadratus

Luam pentru cite un lumbago nenorocit bey.....
Pentru "senzatii" apelez la crack si femei mey, nu la Tolperisone hydrocloricum !

A CERB

aia era, lumbago. ca atunci cand te-ai [refakut ka ai litiaza renala si te-ai internat la sf ioan numai sa skapi de nu-sh ce stadiu( btw, petrishor mai e pe akolo? mare imbecil...)

Qvadratus

Nu bey, m-am internat la Sf. Ioan fiindca vroiam sa scap de tapiru, care imi propunea (din nou) sa-mi faca el injectiile cu antispastice si, de  Filimon care cind il trimeteam sa-mi cumpere supozitoare imi cumpara pastile motivind ca dupa parerea lui supozitoarele nu-s bune (de parca eu vroiam sa nu mai fiu constipat la cap), asa ca nu aveam nici o sansa sa se absoarba vreo substanta din moment ce dadeam la boboci non stop.
chestia distractiva e ca toata treaba era inainte de un examen si, medicul de salon printre cocteiluri litice imi strecura si cite un diazepam in fund pe zi (nu stiu nici acum de ce), asa ca odata cu piatra din rinichiul drept a iesit afara si (aproape) toata stiinta mea.

P.S. nu-ti askund ka petrisor tot imbecil a ramas. distractia mare e ka se sparge in figuri cu cite interventii invazive instrumentale are, in timp ce vin diversi pe la sistentele mele sa le tot puna perfuzii cu antibiotice pentru pioceanic.

tapirul

ce bre, vrai sa spui ca nu ti-a placut cum ti-am facut injectiunile? (vorbind de plurale). Am si inventat cu tine metoda "in three steps"..
cre'că, nu ştiu...

A CERB

tapirul

a, putem aprofunda, a fost simplu:
step 1, faci gaura in fund cu acul
step 2 umpli seringa cu ce-trebuie (asta are substepuri, te speli pe maini, cauti fiola, o spargi de tot in maini, cauti alta fiola, etc, timp in care pacientul sta cu curul in sus)
step 3 incerci sa nimeresti cu seringa gaura facuta la step 1; Step 3 poate fi repetat de maxim trei ori, daca nu merge o iei de la capat.
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

De fapt stepurile au fost cam asa:
1) Se incurajeaza si se fortifica optimismul celui care face injectia de catre cel injectat.
2) Se pun bucile la bataie in timp ce toti amicii se string ca la circ pentru a vedea daca respectivii implicati nu lesina amindoi
3) Se fac zgomotos comentarii punind pariuri daca si in ce mod cel cu siringa va nimeri macar buca in cauza.
5) Personajul cu siringa incepe sa faca eforturi pentru a inghiti nodul din git si a nu se remarca faptul ca miinile ii tremura.
6) Se introduce acul in buca condamnatului, dupa care prietenii reamintesc binevoitor celui cu siringa ca nu a deschis fiola cu Moldamin
7) Se deschide fiola cu Moldamin, timp in care unul dintre asistenti scapa pe jos serul fiziologic si il face praf si pulbere.
8) Se extrage acul din fesa , dupa care pacientul se duce la dulap pentru a aduce un alt ser, pe care din prevedere il avea suplimentar.
9) Se realizeaza cocteilul, se trage in siringa si, cu o miscare gratioasa de primadona se mai da o gaura.
10) La 1 secunda si 16 miimi dupa anclansarea cursei pisonului, acesta se blocheaza brusc, instantaneu, deodata.
11) Plin de bune intentii, tartorul desface siringa din ac, repozitioneaza pistonul si mai injecteaza presind din toate puterile 1 milimetru cub de medicament, dupa care pistolnul se blocheaza definitiv.
12) Eroic, se monteaza un nou ac si se mai da o gaura in buca contralaterala.
13) La circa 1 secunda si 240 de miimi de la ultima gaura pistonul se blocheaza din nou.
14) Descurajat de complexitatea tratamentului, Tapirul este gata sa renunte, afirmind ca nu mai exista nici o sansa de succes.
15) Din tribune tisneste o remarca cum ca de fapt acul ar fi prea subtire si, amestecul fiind de fapt o suspensie trebuie injectat printr-un ac cit mai gros.
16) Victima se contrazice cu Tapirul, indemnindu-l calm pe acesta sa ia un ac mai gros, deoarece injectia nu doare nici un pic, facuta de o asa mina sigura.
17) Transpirat tot, in pragul lesinului, Tapirul ia un ac cit se poate de gros si dintr-o singura miscare il implinta cit mai adinc in singurul loc in care nu era o gaura.
18) In timp ce tribunele sunt in delir, amestecul terapeutic se scurge pe ac, in timp ce victima incearca sa nu zboare pe fereastra.
19) Asudat tot si ud complet tapirul finalizeaza operatia.
20) Victima isi revine si incepe sa se intrebe ce s-ar fi intimplat daca in camera i-ar fi intrat de exemplu un cunoscut din familie si, l-ar fi vazut gol pusca, cu bucile in sus, intre 5 tineri care mai de care cu aspect mai viril, care se uitau cu interes la fundul bombat si tinar al pacientului.
21) Ultima etapa: toata lumea pleaca la bere la "A los parasitos".

tapirul

atunci am invatat io ca la Moldamin nu faci miscarea aia de "scos aerul" (care a devenit oricum un soi de gest-ritual) cu acul pus pen'ca o sa se cristalizeze repede pe ac. Si ca Moldaminul il injectezi intr-o miscar, fara pauza, din acelasi motiv.
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Asa-i cum spui tu, nu-ti ascund. Si acum imi vine sa rid cind imi amintesc de moldaminele alea.

P.S. Esenta problemei este totusi sa folosesti un ac cit mai gros posibil.

Furnika

Quote from: Qvadratus
P.S. nu-ti askund ka petrisor tot imbecil a ramas. distractia mare e ka se sparge in figuri cu cite interventii invazive instrumentale are, in timp ce vin diversi pe la sistentele mele sa le tot puna perfuzii cu antibiotice pentru pioceanic.
Petrisor ca petrisor dar mai era unu arabagiu care facea un show de pomina (o replica celebra data unui puscarias cu varicocel: 'hai iepurash, trage de putza'- nu putea sa ii faca ecografie respectivului, din cauza spatiului restrans). Mai era unul de palpa toate protuberantele posibile fara manusi si apoi isi aranja cu grija freza. Evident, fara sa se spele pe maini in prealabil. Imi aduc aminte ca toata grupa il urmarea sa vada ce face: se spala sau nu se spala?

Qvadratus

Revenind la diversele forme comerciale de preparate, folosesc de ceva vreme preparate ale firme Hexal din Germania, in speta Amlohexal, Simvahexal, Lisihexal, Nifehexal si incep sa am senzatia ca sunt cam apa de ploaie, cel putin efectele antihipertensive ale Amlodipinei, Lisinoprilului si Nifedipinului retard din aceste preparate sunt slabe, in comparatie cu altele. Medicamentele vin pe o filiera destul de nebuloasa pentru mine, sub forma unor donatii si stau si imi pun problema daca aceste asazise donatii nu sunt cumva sarje rebut. Pacientii ii trimit acasa cu scheme facut in spital si dupa un timp reusesc sa obtina cu antihipertensivele altor firme valori tensionale comparabile la doze uneori chiar mult mai mici.
Eu stiu ca efectului antihipertensiv, pentru a fi plenar ii trebuie timp sa se manifeste, dar totusi.....

Alta parere despre produsele Hexal ?

P.S. Despre simvastatina firmei respective nu am nici o parere, nici de bine, nici de rau.

clebs

Toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni

Qvadratus

Eu in general de ceva vreme nu-l mai folosesc, fara a avea un motiv foarte clar pentru asta (probabil ca in zona in care profesez actualmente reprezentantii de vinzari respectivi nu prea calca), dar tin minte totusi ca nu era considerat prea grozav ca biodisponibilitate, fiind totusi superior citorva dintre preparatele romanesti. Oi tine minte bine, n-oi tine, asta e. Oricum, despre el nu am o parere formata, opinia mea fiind una de imprumut.

Qvadratus

Asa, in trecere:

As lauda dintre formele de Lisinopril din Romania Tonolisynul.

vlad

Sunt frecvente si in psihiatrie. Pâna acum am constatat ca Zoloft > Stimuloton > Asentra > Serlift> sertralina lu' Ozone. Aia cu Zoloftul au repplicat cu Zoloft solutie orala, buna ca un original si eftina ca un generic. La fluoxetina ezista atâtea ca nu le stiu pe toate. Cea mai proasta e Fluoxetina româneasca. Au aparut si la mirtazapina (Remeron), nu-mi dau seama inca care-i mai buna, Esprital sau Mirzaten. Par sa mearga amândoua. Eu dau Mirzaten ca-i mai eftin.
Au aparut si la antipsihoticele noi. Clozapina avea de mult generice, acum are si riperidona, ii zice Rispen si e cam diluat.
Desigur, generice notabile sunt si cele ale valproatului: Depakine>Orfiril>Convulex, pasamite. Cel mai bun pare a fi Depakine Chrono.

Mai scriu când imi mai amintesc.

vlad

Quote from: Qvadratus on March 21, 2005, 08:37:50 PM
chestia distractiva e ca toata treaba era inainte de un examen si, medicul de salon printre cocteiluri litice imi strecura si cite un diazepam in fund pe zi (nu stiu nici acum de ce)

Acu am citit si eu pe-aici si m-am râs rau :D Presupun ca-ti dadea diazepamul ca miorelaxant, prin acest mecanism ajuta in durerile de sale. Acu' se da neuriplege din ala, da' zau daca nu se simte ca un neuroleptic tipic, maica-mea a facut un fel de distonie acuta la el...

Aa, sa nu uit. Cerbule, iti dai seama ca in România, NU EXISTA LITIU???? Pur si simplu nu-l fabrica nimeni.  Si e golden-standard in bipo. Presupun ca motivul e ca ar fi prea ieftin, n-ar renta. Pacientii care mergeau bine pe litiu trebuie sa se strofoace sa si-l procure din Ungaria...

A CERB

Quote from: vlad on October 01, 2006, 09:45:23 PM
Quote from: Qvadratus on March 21, 2005, 08:37:50 PM
chestia distractiva e ca toata treaba era inainte de un examen si, medicul de salon printre cocteiluri litice imi strecura si cite un diazepam in fund pe zi (nu stiu nici acum de ce)

Acu am citit si eu pe-aici si m-am râs rau :D Presupun ca-ti dadea diazepamul ca miorelaxant, prin acest mecanism ajuta in durerile de sale. Acu' se da neuriplege din ala, da' zau daca nu se simte ca un neuroleptic tipic, maica-mea a facut un fel de distonie acuta la el...

Aa, sa nu uit. Cerbule, iti dai seama ca in România, NU EXISTA LITIU???? Pur si simplu nu-l fabrica nimeni.  Si e golden-standard in bipo. Presupun ca motivul e ca ar fi prea ieftin, n-ar renta. Pacientii care mergeau bine pe litiu trebuie sa se strofoace sa si-l procure din Ungaria...

ce e bre neuriplege? si cum a fost distonia?  ce i-ati dat pentru ea? aici dam diphenhydramina pentru distonie acuta la prochlorperazina. pentru tardive dyskinezia, God help you.

nu stiam ca nu avetez litiu in ro, dar aducandu-mi aminte cum se rugau doctorii unul de altul pentru o fiola de epi imprumut in timp ce rula codul( la ATI Fundeni in anul de gratie 1995), nu ma mira nika.

vlad

Neuriplege asta e o chestie care se numeste clorproetazina. Nu cauta, se pare ca  se foloseste doar in spatiul balcanic...Acu, eu am exagerat cu distonia, am zis "aproape", era o contractie a muschilor maseteri cu ingreunarea vorbirii.
Noi n-avem difenhidramina la spital, avem diazepam.

Qvadratus

Clorproetazina asta e un vax. Buşeşte tensiunea la 3 administrări/ zi (media tensiunilor sistolice coboară spre 90 mmHg) şi este cu eficienţă scăzută la 2. Poţi încerca varianta 2 administrări clorproetazină combinate cu o benzodiazepină seara (în caz că urmăreşti efect miorelaxant), dar cînd intri în salon rişti să-i vezi pe pacienţi stînd prea cuminţi, ceea ce nu e în avantajul lor. Daca mai trebuie să facă şi ceva kinetoterapie, cam trebuie să renunţi.

P.S. Benzodiazepinele relaxează în special musculatura striată şi eu eram cu colică renală, dacă nu te superi. În caz că mi-l dădea pentru potenţarea analgeziei din start putea să-mi dea un tranchilizant minor, nu era nevoie de diazepam. Între noi fie vorba un diclofenac de 75 mg sau un ketoprofen de 100 mg făcute în fund pe lîngă cocteilurile litice, fac mai mult decît orice diazepam păcătos, în colica renală. (dacă e s-o spun p'a dreaptă am folosit totuşi odată neshte diazepam cu tzuica pentru a rade o colică renală, de frica durerilor, dar aiasta-i o altă poveste....)

vlad

Haaaaa, n-am citit cu atentie (multe posturi), credeam ca era lumbago. Scuzele mele.
Oricum, ideea e ca trebuia sa te-ntrebe mai intâi. Noi suntem obligati cu pusca la ceafa sa facem asta la psihiatrie, sa esplicam ce face fiecare medicament, bine si rau, si sa cerem permisiunea (ne ameninta nu's ce comitet impotriva torturii de la UE), cred ca ar fi normal sa fie asa la toate specialitatile. Va dati seama? Ar fi o adevarata revolutie.

A CERB

vlad, e normal sa trebuiasca sa explici de ce ii dai medicamentul. este si in interesul tau, creste complianta si reduce confuzia.