News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

USA - interviuri si calatorii

Started by originaltup, November 22, 2004, 05:26:21 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

originaltup

Dupa cum o parte stiu, acum sunt in US mergand la interviuri pt programe de rezidentiat, ocazie cu care mai si vad o parte din tara din perspectiva unui roman la prima iesire peste hotare.

Despre cum a fost in Miami am mai scris pe forumul vechi, poate o sa o fac si aici, dar mai incolo.

BOSTON
Din Miami am luat avionul catre Boston, cu escala in Atlanta (ghiciti compania  :D ): socul a fost in special de natura termica, am plecat din Miami unde stateam in echipament de vara si am ajuns in Boston unde era zapada.  Recunosc ca am ajuns un pic biased in Boston, mi se par cam snobi, asa ca am tot cartit la mai multe chestii.
Prima a fost metroul: cel facut mai pe la inceputuri era de fapt un tramvai cu traseu mixt, subteran si aerian, amarat ca vai de el; iar statiile erau cu peretii crapati, unele coloane stand sa cada. Unora le pare romantic, mie nu. Aceeasi impresie am avut-o cu niste case dintr-o zona centrala a Bostonului, care erau neingrijite, si aveau niste chirii de ziceai ca nu e adevarat. Un apartament one bedroom (cu indulgenta) si care arata destul de nasol, era 1200$. Celor care stateau in el le convenea, ca acasa doar dormeau si era f aproape de servici, dar totusi.
In downtown in schimb a fost misto, majoritatea caselor sau blocurilor acoperite cu caramida rosie, cu cladiri care aveau prestanta. Frumos, ce sa mai. Populatia (din descrierile altora) dadea impresia ca e mai conservatoare si puritana, dar poate fi doar o impresie gresita. Cel mai mult mi-au placut veveritele din Common Park parca, grase si gri, multe ca si soparlele in Miami (cu o minima exagerare). Si cu un tupeu pe ele, veneau si iti mancau din mana. Noroc ca-mi ramasesera biscuiti din cei pe care ti-i dau in avion, si se pare ca ii apreciau destul de mult.
In concluzie, am facut vreo 7 poze in Boston, si alte 10 cu veverite  :lol:

PROVIDENCE - PAWTUCKET, RI
Din Boston am luat Greyhound-ul pana in Providence, si am stat la un motel la sud, spre aeroport (detaliile astea le dau pt cei care s-ar putea sa ajunga pe acolo). Aveam un interviu in Pawtucket, la un spital de acolo afiliat cu Brown Univ. Ne-au scos rezidentii in oras, pe langa campusul universitatii (probabil era partea cea mai vie de pe acolo), mancarea buna, etc. La interviu a fost bine, f draguti si politicosi cu noi, desi se chinuiau cam tare sa para mai buni decat erau. Anyway, spitalul era decent.
In centrul Providence mi-a placut chiar mai mult decat in Boston, aceeasi arhitectura plina de caramida rosie, dar casele mult mai ingrijite. Zona detul de cocheta, mai linistita. mi-a placut.

NEW YORK
Din Providence am luat Greyhound pana in NY. Initial vroiam sa-l luam la 3.30 am, dar la 8.00 pm se inchidea gara si era un frig afara, ca l-am luat pe cel de 8.00pm. Am ajuns in NY pe la 1 noaptea, si am petrecut o noapte ca-n povestile cu aurolaci in gara respectiva. Am mai mancat si beut printr-un barulet, pe la 4 dimineata ne-au dat afara sa faca curat, am revenit pe la 5 si tot asa.
Am ajuns prin zona in care stam acum, f aproape de St John's Episcopal Hospital unde a facut Marchidan rezidentiatul. Zona saraca (si implicit cu multi negri, si ceva hispano) dar nu pare deloc periculoasa nici pe la 8-9 seara. Interesant e ca sunt multi rusi in zona, i-am auzit vorbind rusa in autobuz dar engleza era varza.
Am mai fost la un interviu la Interfaith Hospital, so so.  Cam nepoliticosi, populatia cam monocolora. Desi comparativ cu un spital din Romania cred ca stateau f bine.
Eee, si dupa asta am fost in Manhattan. Am iesit din metrou chiar in Times Square, zona cu reclamele alea imense de la televizor, pe monitoare de 20m/20m, a fost primul moment de cand sunt in state cand mi-a picat fata. Mi-am recuperat-o destul de repede dar memoria a ramas. In rest ce sa mai zic, cred ca ati vazut pe la televizor cum arata. Suvoaie de oameni pe trotuare. Am mai fost si pe Empire State, dar ploua si era frig, banii aia ar fi putut sa astepte  un moment mai bun.

TO BE CONTINUED
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

laurad

Nu ne mai povestesti nimic?
Eu, una astept, sa stii...
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

adrian

Salve tuturor!!!

 Subscriu la ce spune laurad...si eu sunt curios pe unde ai mai fost.Cam cate interviuri ai avut,si la cate programe ai aplicat?Tot aud pe diverse forumuri ca daca nu ai experienta in US,si scrisori de recomandare de la medici americani sansele sunt mici :( Astept sa ma contrazici( mai ales ca ai scoruri foarte bune).
 Ai primit vreo oferta de prematch cu scorurile tale?

Mersi pt raspunsuri.

p.s:apropo de Manhattan si Times Square si eu am ramas masca vara asta cand am fost acolo,mai ales ca a fost prima mea iesire din tara;trecerea a fost foarte brusca- plecand din Romania  dupa o zi jumate ma plimbam prin Manhattan...fara cuvinte ce sa mai...
Benvenuto nella squadra nerazzurra!!!

originaltup

cu asteptarea rezultatelor la step 2 CS mi-a cam scazut cheful literar, dar sa mai fac un rezumat la ce am mai vazut.

In New York, am batut la picior partea centrala si sudica din Manhattan. Am fost si in Empire State, pe o vreme de 2 bani, ploua si era frig de am coborat de acolo in 5 min plangand dupa cei 12$ dati. Perspectiva asa cum am vazut-o era destul de frumoasa.
Am reusit sa fac la picior Central Park, care desi la prima vedere parea cam mic (vedeam blocurile de la celalalt capat), am mers si am mers si iar am mers de m-a prins noaptea (am pornit si destul de tarziu totusi). Cred ca mi-a luat vreo 3 ore, timp in care am trecut si pe langa o manifestatie pt drepturile animalelor. Frumos parcul, nu pot sa-mi dau seama daca e mai mare sau nu decat Herastrau.
In midtown, sunt destul de multe cladiri impresionante, cateva catedrale in stil gotic de zici ca au fost luate din Alien, cladiri imense pt birouri mai ales. A fost frumos si Rockefeller tree, destul de maricel, cu o mare de oameni pe langa el. Agitatie mare, lume de peste tot. Era placut sa te mai amesteci in multime si sa pari ca esti de acolo, sa nu se uite nimeni la tine si sa umbli brambura fara griji. Dar, caci exista si un dar, acolo am hotarat ca nu mi-ar placea sa traiesc in Mahattan. Prea mare agitatia, si destul de poluat. Se simtea aerul mai greu cand ajungeam acolo.
Apoi am fost prin zona sudica cu Financial Centre. Am fost intai la gaurile de dupa WTC. Destul de impresionant. Cand te uiti la poze, blocurile din jurul WTC parea micute comparativ cu WTC, dar cand am ajuns acolo erau de fapt niste monstri. Nici nu pot sa ma gandesc cat de mari erau turnurile.
De prin zona se vede si New Jersey, dragut de la distanta, si Statue of Liberty, care nu pare asa impresionanta de la distanta, desi am inteles ca alta e situatia cand stai in fsta celor 90m pe care ii are.
Am cautat Wall Street dar efortul a fost cam mare si cand am gasit capatul, nu parea deloc impresionat asa ca am renuntat. Zona claustrofobizanta: strazi de 10-15m, unde esti intre niste ziduri imense, vezi cerul doar deasupra. Mai sunt si niste cladiri interesante pe acolo, cum ar fi primaria; de asemenea si o cladire sinistra: un monstru de 20-30 etaje FARA GEAMURI! Creepy!
Tot pe acolo ajunge si Brooklyn Bridge, frumusel, l-am facut la pas. Mergi pe niste scanduri subtirele pe deasupra masinilor sau mai rau a apei. Cica ar avea bare de metal pe dedesubt totusi.
Am ajuns prin Chinatown, unde e o nebunie de magazinase, mai ales cu mancare, zeci de metri cu chestii uscate; 20% banuiam ce sunt (fructe, pesti) dar restul erau niste SF-uri. O experienta interesanta. Tot pe acolo ar fi trebuit sa fie si Little Italy, dar nu mai erau decat cateva magazine, restul fusese ocupat de chinezi.
[Noroc ca vazusem cu cateva zile inainte Little Italy din Bronx, care este f misto. Strazi doar cu magazine italiene, 3 sferturi din oamenii de pe strada vorbesc italiana, magazine cu sute de feluri de salamuri si branzeturi, o atmosfera deosebita. Am fost f incantat]
Apoi am ajuns prin SOHO, un cartier de locuinte, cu lume care se vedea ca apartine upper class (si financiar si cultural), cu alaturari de magazine f chic si expensive cred si magazinase la demisol cu chestii de anticariat, cu albume si carti de colectie, cu baruri dragute. Acolo mi-am schimbat parerea despre locuitul in Manhattan. Doar ca trebuie sa ai ceva bani.
Am fost la un interviu la St-Luke's-Roosevelt, care e format din 2 spitale din Mahattan (unul dintre ele e langa Harlem, care arata destul de nasol, nu m-as aventura pe acolo). Spitalul e mare, impreuna au vreo 1000 si ceva de paturi, programul e imens, vreo 45 de rezidenti, te muncesc dar inveti, dau H1 dar nu dau prematch.

Am mai fost la interviuri prin Ohio, in Youngstown, la un program care mi-a placut mult, zona linistita, fara veleitati culturale dar Cleveland si Pittsburg sunt la 1,5 ore distanta.
De asemenea am fost la interviuri in Rochester, NY. Orasul e dragut, friguros iarna, noros rau (al doilea in state dupa Seattle), programul dragut dar nu din cale-afara, si au inceput-o cu stangul invitandu-ne la dinner-ul de dinaintea interviului la un restaurant indian, unde ma uitam ca prostu la meniuri dar candidatii si rezidentii indieni erau in largul lor.

Am mai fost in Connecticut, la Norwalk, spitalul e misto (probabil cel mai tare spital din ce am vazut), programul de rezidentiat pare rezonabil, dar au pretentii cam mari. Zona din jur e bestiala, cum ar fi la munte la noi (doar ca altitudinea e mult mai mica), cu stanci, amestec superb de conifere cu foioase (coloristica in prag de iarna era incredibila), cu multe raulete si o puzderie de lacuri, si cu case f dragute. Am aflat ulterior ca e zona de vacanta pt oameni cu bani, iar in Norwalk, care e un pic mai ieftin decat ce e in jurul lui, un one bedroom este 1200/luna.

Acum sunt in Miami, unde am mai fost la un interviu la un spital de 1530 paturi, daca puteti sa va imaginati cat de mare e, si astept rezultatul la step 2 CS de la nesimtitii de NBME/ECFMG.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

A CERB

Quote from: originaltupO experienta interesanta. Tot pe acolo ar fi trebuit sa fie si Little Italy, dar nu mai erau decat cateva magazine, restul fusese ocupat de chinezi.


Quote
si au inceput-o cu stangul invitandu-ne la dinner-ul de dinaintea interviului la un restaurant indian, unde ma uitam ca prostu la meniuri dar candidatii si rezidentii indieni erau in largul lor.


[/quote]

uite asha ii trece omului kefu de multikulturalism. mai sunt sperante cu tine, o-tup, nu esht pierdut :lol:  :lol:  :lol:
Smile! It confuses people!

originaltup

nu kiar, imi place multikulturalismul, doar sa nu domine o natie, cel putin nu una f diferita.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

laurad

Dar de la interviuri ce ne povestesti? Cum te prinzi ca programul e misto?
Ce intrebari incurcatoare pun?
Cum raspunzi la "de ce ai preferat sa-ti parasesti tara?"
Sau spune tu ce crezi ca merita si ce ti s-a parut mai deosebit.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

A CERB

Quote from: originaltupnu kiar, imi place multikulturalismul, doar sa nu domine o natie, cel putin nu una f diferita.

vad la tine inceputurile unui rasism sanatos si creste coarnele pe mine de bukurie. tot asha!
Smile! It confuses people!

originaltup

la interviuri te duci cu lectia facuta, mai exact se gasesc pe net o gramada de intrebari care se pun si iti pregatesti raspunsurile de acasa.
Ca sa iti dai seama daca programul e bun pt tine, trebuie sa iti stabilesti chestiile care te intereseaza. Ce vrei tu de la un program? Sa ai un fellowship bun dupa, sa nu te munceasca in detrimentul educatiei, sa fie atmosfera placuta, etc. Depinde de la om la om.
Chestiile generale ar fi sa aiba cat mai putin scutwork (gen plimbat bolnavul cu targa), sa aiba populatie diversa, sa aiba grija de tine, etc.

Eu am ales un program in Ohio, care avea o amosfera f placuta si pare un program cu educatie solida, chiar daca nu are renumele altora.

Intrebari grele, hmmm. Depinde iar de om. Poate cea mai incomoda mi se pare: "Tell me about yourself". De unde sa incep, ce sa-i spun? "Which are your weaknesess, or your strengths?".
La intrebarea de ce prefer in state raspunsul meu a fost simplu:"because I believe that I can have a better education here".
Mai complicat e cand te intreaba ce vrei sa faci dupa ce termini rezidentiatul, sau unde te vezi peste 5-10 ani.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

plure

Permite-mi sa te felicit desi nu stiu exact ce e un program. Banuiesc insa ca o sa incepi sa lucrezi si deci si sa castigi bani (nemaivorbind de faptul ca poti sa si inveti o gramada acolo). Ma bucur si ca ai avut de unde sa alegi (reiese din mesajul tau).

Chiar, ce e un program si cand incepi?
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

elfstone

Stati, mai, o secunda, ca m-ati confuzat... .  Va sa zica, originaltup, tu ai terminat interviurile? Daca da, cam pe ce perioada s-au intins? Cate au fost in total? Si din cate application-uri pe care le-ai platit? Spui ca ai ales un program... ce inseamna asta? Ca te-ai hotarat tu sa il pui primul, sau ca ti-au dat si ei o indicatie, ceva? Sau ai prematch?

Cum a fost, pana la urma, treaba cu programele care ofera H1 -- inteleg ca te-au chemat la interviu fara Step 3... daca da, ti-au pus vreo conditie in acest sens? Din cate inteleg, trebuie sa ai rezultatul de la CS pentru a te inscrie la Step 3, nu?!... (Spuneai tu mai demult ca daca esti deja inscris la Step 3, chiar daca nu l-ai dat inca, e un punct bun).

Scuza multimea de intrebari, dar na... banuiesc ca intelegi... .

Ah, inca ceva: ai idee in ce masura te-au ajutat LOR-urile? Ce m-ar interesa este daca specialitatea celor care ti le dau conteaza.
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

adrian

Banuiesc ca la prematch se refera o-tup si daca asa e felicitarile mele!!!
Daca ai primit prematch pe ce tip de viza intri in rezidentiat?

Din cate stiu ca sa te poti inscrie la Step 3 trebuie sa fi certificat(ceea ce presupune sa ai si CS luat); de asemenea dupa ce dai Step 3 mai dureaza cca 4 saptamani pana primesti rezultatul...

Si eu sunt putin confuz, in sensul ca daca aia din Ohio iti dau H1 inseamna ca te asteapta pana incepi rezidentiatul sa le dai scorul?! Pana la match cred ca e cam dificil sa ai si rezultatul la Step 3...
Benvenuto nella squadra nerazzurra!!!

adrian

Banuiesc ca la prematch se refera o-tup si daca asa e felicitarile mele!!!
Daca ai primit prematch pe ce tip de viza intri in rezidentiat?

Din cate stiu ca sa te poti inscrie la Step 3 trebuie sa fi certificat(ceea ce presupune sa ai si CS luat); de asemenea dupa ce dai Step 3 mai dureaza cca 4 saptamani pana primesti rezultatul...

Si eu sunt putin confuz, in sensul ca daca aia din Ohio iti dau H1 inseamna ca te asteapta pana incepi rezidentiatul sa le dai scorul?! Pana la match cred ca e cam dificil sa ai si rezultatul la Step 3...
Benvenuto nella squadra nerazzurra!!!

originaltup

da, ma referam la pre-match. Acum am primit in mana si rezultatul la Step 2 CS, adica PASS. Asa ca mai ramane sa dau step 3.
Programul ma asteapta destul, caci eu sunt dispus sa intru si cu J1, deci daca pic step 3 o sa intru cu J1. O sa primesc in curand si certificatul ECFMG, deci o sa am rezultatul la step 3 in jur de 15 martie, ceea ce inseamna ca daca il pic am chiar timp sa-l mai dau inca o data si sa fie suficient timp pt procesarea vizei H1 (cu 1000$ platiti in plus) ca sa incep rezi pe 1 iulie.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

elfstone

Yes! Super! Felicitari multiple! Sper sa iti mearga toate cel putin la fel de bine ca pana acum. Vreau sa iti multumesc inca o data pentru scrierile tale! Sunt sigur ca multi trec prin ce ai trecut tu dar stau pe burta si tac chitic. Pentru mine, cel putin, vestile de la tine sunt extrem de importante, nu doar prin informatiile efective, dar, poate mai cu seama, din punct de vedere afectiv. Bafta, luciditate, putere de munca si tot ce iti mai trebuie in continuare!
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

adrian

Bravo man!!!Esti tare si sa ai multa bafta la Step 3.Cum a zis si elfstone multam' pt informatii si nu uita sa ne mai ti la curent cu ce mai e pe acolo.
 Succes in continuare.
Benvenuto nella squadra nerazzurra!!!

originaltup

multumesc pt urari! mai am un hop major de trecut inainte sa ma bucur pe deplin.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

A CERB

bey, hopu' mare era csa. nu cred sa ai probleme cu 3-ul asa ca relax, bea o margarita.

congrats!
Smile! It confuses people!

originaltup

multumesc. de relaxat sunt mai mult decat ar trebui avand in vedere ca probabil o sa dau step 3 in vreo luna si constat ca am uitat la greu.
Si imi mentin parerea ca step 3 e cel mai greu.

Step 2 CS e cel mai usor, desi recunosc ca fost examenul de care mi-a fost cel mai frica, pt ca nu stii exact ce vor de la tine. Si partea medicala reprezinta maxim o treime din examen, trebui sa te porti frumos si explici tot ce faci pacientilor simulati, si mai trebuie sa vorbesti si o engleza buna. Si la capitolul de engleza mi-a fost teama cea mare, mai ales ca m-au pus sa repet de cateva ori. Am mai facut si o gluma proasta cu una de nu mai stiam pe unde sa scot maneca, am dat si in Atlanta care cica e mai rea pt IMGs, ... dar pana a urma a fost bine  :D
Daca cititi First Aid pt step 2 CS si repetati cazurile de acolo cu un partener, in max 2 saptamani sunteti buni de examen. Cu conditia sa vorbiti o engleza inteligibila.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

victor

nu am stiut unde sa pun asta - dar mi-a placut ...


Furnika

Hm. Ce ciudat sunt prezentate datele, te pot insela. Credeam ca vin anual mai multi imigranti decat copii care se nasc ceea ce era o tampenie.

elfstone

Si deportati, expulzati, repatriati?...
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

laurad

Rogu-va, mai draga colegi americani deja, sau cei de aici mai bine informati, lamuriti-ma si pe mine care este ierarhia pe linie universitara si neuniversitara pentru doctori. Adica, in caz ca nu exista echivalente cu pozitiile romanesti, care este ordinea?   intern, rezident, attending, fellow...faculty....hai ca le-am facut varza deja....si nici n-am pomenit profesorii.  Sper macar ca se poate intelege ce vreau.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

doina

Pe "training":

*intern= toti din anul I rezidentiat (PGY I= postgrad year I);
*resident= toti rezidentii (in sens "larg" aici sint inclusi si "internii" de fapt; dar de obicei se refera la PGY II, III, IV, si mai sus, in unele cazuri);
*chief resident= pozitie/functie administrativ/politica ocupata de unul din rezidentii din ultimul an de rezidentiat; se alege de obicei prin vot de catre rezidenti dintre candidatii "propusi" de program director si de fostul chief resident din anul precedent;
*fellow= training de "subspecializare" post-rezidentiat; de ex. dupa Medicina Interna, exista fellowships in Hematology-Oncology, in Gastroenterology, etc.; dupa Psychiatry, exista fellowships in Child& Adolescent Psych, Geriatric Psych., etc.

Dupa completarea rezidentiatului, toti sint eligibili de a da examenul de "certificare" ca medic Specialist (Board Certification exam). Daca ai si fellowship, dai si alt examen de certificare in subspecialitate, dar nu poti da examenul de subspecialitate daca nu esti deja certificat in "bransa" principala deja. Odata certificat ca medic specialist, aceasta certificare dureaza un anumit nr. de ani, intre 7 si 10 ani, dupa care, trebuie date examenele de "re-certificare" ca sa-si mentina cineva titlul de Board Certified.

In domeniul medicinii academice, faculty are urmatoarea "ierarhie":

*clinical instructor (cel mai "mic" grad;nu prea exista peste tot, numai in anumite spitale si specialitati, mai ales pe coasta de Est);
*clinical assistant professor (majoritatea attendings'ilor sint la acest "grad" si majoritatea il cam mentin timp de lunga durata);
*professor (cei mai cu "mot", de obicei conduc divizii, departamente, deci majoritatea au si functii deja preponderent administrative).

In faculty, majoritatea, dar nu neaparat toti, sint MD; unii sint PhD, unii pot fi PharmD, unii pot avea mai multe degrees, gen MD/PhD.

Pe "administrativ": exista si "residency program director" (de obicei are "grad" de "professor", si subalternul lui, assistant program director, care poate fi ori, in maj. cazurilor, cu grad de "assistant professor" ori, uneori "professor"; tot pe administrativ, exista si "seful programului", care este seful intregului departament al specialitatii respective in cadrul universitatii, si are in subordine si pe directorul de residency si pe toata faculty, toti attendings'ii, etc.

Faculty in marea majoritate a cazurilor, in Academic Medicine, NU este "tenured" (adica nu are "post pe viata"). Exista turn-over foarte mare la "attendings"/assistant professors. In mod "teoretic", pe hirtie, toti faculty trebuie sa se implice si in research, insa marea majoritate a clinical assistant professors nu sint pe "research track" ci pe "clinical teaching" track si nu prea au oportunitati/timp de a se implica in cercetare, deci, din acest punct de vedere, cariera "academica" le poate fi cumva "plafonata"; nu prea poti ajunge "professor" daca nu ai publicatii. Exista bineinteles si programe de "faculty development", in ultimii ani, se mai pune "emphasis" pe "development" al categoriilor subreprezentate in academia catre gradele mai "avansate"(femei, minoritati, etc.), deci exista un oarecare progres si in academia re. oportunitati de "avansare" pt. cei foarte motivati sau interesati de cariera academica. Exista, bineinteles, diferente cu "specific" aparte intre diversele specialitati. Nu trebuie neaparat sa ai un PhD asociat ca sa te implici in "cercetare"/research clinica, dar MD's care sint implicati in cercetarea de baza, fundamentala, sau pre-clinica, multi sint PhD deja, la baza, inca dinaintea fac. de medicina, sau in paralel cu fac. de medicina.

Sper ca am prezentat destul de inteligibil si echilibrat, pe ansamblu. Eu nu ma prea pricep la mediul academic. In general, impresia mea, este ca, pt. IMG, daca sinteti f. motivati de o eventuala cariera academica de oarecare succes, trebuie sa va cautati mentori din timp si sa va tineti strins cu "dintii" de ei, sa cautati oportunitati de research clinic/publicatii, etc., trebuie efort motivat/sustinut pt. acest lucru. Pozitii de attending/assistant profesor pe clinical teaching, dupa rezidentiat sint peste tot, insa, daca doriti sa progresati in mod util/eficient pe "ierarhie" (atit catre profesorat, cit si poate catre ierarhia administrativa), trebuie avut la baza ceva cercetare, publicatii; eventual e buna si o precedenta candidatura pe functia de "chief resident" in ultimul an de rezidentiat (asta mai mult pe bransa politic/administrativ).

----

Re. "echivalarea" cu sistemul din RO, sau chiar cu sistemele din alte tari UE...eu personal am renuntat de mult sa incerc sa gasesc puncte comune...nu prea exista. Este cu totul altfel! Chiar, in mod si mai complicat, exista inca diferente destul de mari si intre diversele tari UE la rindul lor, in ciuda eforturilor mai recente de "armonizare" (vezi diferentele intre UK si Franta sau Germania.)

laurad

Si chief resident ramane in aceasta pozitie doar un an,nu? Toate programele au structura asta ? Dupa aceea ce face? Sa inteleg ca se poate face attending?
Nu mi-e prea clar de unde iese attending-ul asta si cu ce se ocupa el...
Or mai fi si alte lucruri neclare, dar te mai intreb pe parcurs, daca ma suporti. Merci!
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

A CERB

bre, chief rezident este numai pentru un an. in programul meu era numit, nu ales, si era in anul 4, adika in general aia care nu gaseau job.

attending este orice doctor( in private practice sau angajat de spital) care are privilegii sa interneze la spitalul respectiv. nu toti attendingii sunt teaching. cand vine pacientul attendingului kutaresku in camera de garda, se interneaza pe serviciul lui kutaresku si, daka kutaresku e " teaching" , pacientul va fi urmat de rezidenti, care fac foaia de internare, scriu notele zilnice, discuta cazu' ku dom' attending( traitzi), etc. sunt si de treaba, si ass-holes, and it makes a world of difference( aici am dezvoltat eu sentimente filo-indiene.


in general rezidentii fac munca de jos. responsabilitatea revine attendingului, totusi. un rezident lucreaza cu mai multi attendings, evident.

in spitalul unde lucrez eu nu sunt rezidenti, eu se cheama ca sunt attending physician pentru pacientul respectiv si eu sunt ala care interneaza, vede pacientul zilnic, externeaza si cheama consultantii, daca e nevoie.  nu lucrez pentru spital, ci la spital.
Smile! It confuses people!

laurad

Da bre, pana aici am priceput, merci. Dar sunt la varsta intrebarilor, asa ca as mai vrea sa stiu daca un attending poate ramane asa pana la adanci batraneti, recertificat, cum a explicat Doina sau ce se mai poate face el "cand o sa fie mare"? Ce perspective are? Acelea de cariera universitara sau administrativa, de mai sus? Sau si altceva?
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

doina

Cred ca am uitat sa pun un grad "ierarhic" pe teaching: mai sus de assistant professor si mai jos de professor: associate professor.

(Mi-am dat seama citind despre un mic scandal recent de aici despre Medicul Sportiv al echipei Jets care vorbeste in Congres despre "abuzul de steroizi" in sport. Se pare ca s-a laudat pe C-V ca a fost associate professor, si de fapt ziaristii au aflat ca de fapt era doar assistant professor!)

Cerbu are dreptate, in sens larg, attending este orice medic specialist care are privilegii de a lucra in spital. In sens restrins, cind este vorba de "teaching faculty" in programe de residency training, in spitalele cu programe de rezidentiat, attendings-ii care "predau" si "supervizeaza" pe rezidenti, sint afiliati cu universitatea de care apartine programul de rezidentiat, si de obicei au grad "academic" de "assistant professor", si de obicei au salariul principal de la "universitate", desi unii pot avea si un mic "private practice on the side", altii pot fi salariati de spitalul respectiv si nu de universitate, si unii pot fi total in private practice.  (In programele de rezidentiat din spitale comunitare, attendings'ii sint ori salariati de spital ori au practica privata a lor.) Eu vorbeam mai mult de "attendings'ul" academic (faculty), in sens mai restrins, si incercam sa il afiliez si gradului din ierarhia universitara respectiva.

Re. medici din comunitate (fara nici o tangenta cu academia): unii pot fi salariati, altii pot fi in practica privata, unii au combinatii de venituri. In unele state, ex. CA si TX, spitalele private sau non-profit "nu au voie" sa aiba medici "salariati" angajati direct de spital (decit daca sint spitale guvernamentale gen Veterans Affairs), si medicii trebuie sa functioneze in sistem privat. Daca este un spital judetean (county), medicii pot fi angajati si "salarizati" de la "judet" (county). In alte state, spitalele pot avea si medici salarizati/angajati de spital. Majoritatea medicilor, mai ales in trecut, in mod traditional, "prefera" practica privata. In momentul actual, in realitate, din ce in ce mai multi medici sint de fapt "employed", pe salariu, ori de la un spital, ori de la judet, ori de la corporatii gen Kaiser in California, ori in alte cazuri chiar de catre alti colegi medici care au un grup de practica privata, dar in acest ultim caz, ei asteapta sa devina la un moment dat poate "partner" in grupul privat respectiv (desi pot astepta mult si bine in unele cazuri si mai ales in unele specialitati!). Sau sint simplu in "solo" private practice, mic business, unii chiar cu sotia pe post de "medical assistant", etc. Dar iarasi, in mod realist, micul business este cam strimtorat si in medicina, in ultimii ani, mai ales daca se bazeaza pe multe companii de asigurari cu multa "managed care"; unii incerca cash only practice, sau boutique practice, fara asigurari, dar e un fenomen inca sporadic. Cind este vorba de practica privata, mai ales "solo", fiecare se "descurca" cam cum poate. Bineinteles, practica privata asigura un grad de autonomie mai mare si este inca "modul ideal preferat" de maj. medicilor. Uneori, unele spitale pot atrage medici in comunitatea respectiva, oferindu-le un "income guarantee" in primii ani, pina isi dezvolta ei practica privata in comunitatea respectiva, dar in schimb, medicul trebuie sa lucreze si in spital, in plus de oficiu/clinica, sa faca si garzi uneori. Multi medici in primary care (Interne, FP, Peds), in ultimii ani se cam indeparteaza de munca de spital, si prefera sa lucreze doar in outpatient (mai multi bolnavi, venit mai mare, autonomie mai mare fata de spital, plus nu mai au hassle de garzi). Si atunci spitalele au nevoie de "hospitalisti" care sa acopere bolnavii spitalizati. Hospitalistii pot fi angajati fie de spital,fie de o corporatie, fie de un grup privat. Unele grupuri private mai mari au medici parteneri sau asociati care fac functia de hospitalist prin rotatie, o luna X, alta ,una Y, astfel incit sa lase pe ceilalti parteneri sa lucreze doar in oficiu/outpatient. Bineinteles, unele specialitati sint absolut legate de spital. Dar chiar si in chirurgie, exista unele surgi-centers, sau unele operatii care se pot face nu neaparat in spital, deoarece exista eforturi concentrate de a nu avea multi bolnavi spitalizati pe timp indelungat, din cauza de costuri. Iarasi in realitate, majoritatea bolnavilor spitalizati sint destul de grav bolnavi, sint ori batrini pe Medicare, ori saraci pe Medicaid. De aici, o oarecare presiune din spital pt. a scurta nr. de zile de spitalizare (costisitoare pt. spital si pt. medic, si slab retribuite relativ la efort/timp/resurse). Dar astea sint amanunte iarasi in oarecare flux, depinde si de unde este localizat spitalul (mai suburban, mai urban, etc.) In orice caz, in general, multe spitale opereaza cam in deficit in momentul de fata...dar multe sint de fapt non-profit, dar opereaza bineinteles tot in sistem de piata libera. De aici, rezulta uneori si ceva tensiuni financiaro/administrative intre spitale si medici. Dar astea sint deja chestii prea complicate, pe care nu ma pricep eu prea bine sa le explic. Exista multe diferente intre diversele specialitati si "probleme" posibile/potentiale specifice fiecareia din ele. Este destul de "greu" pt. medicii din primary care care au terminat residency training in ultima decada, mai ales, relativ fata de acum 20 de ani...re. decizii de practica post-rezidentiat. Eu ma refer mai mult la AMG, dar, in mod periferic, si IMG se vor izbi de cam aceleasi dileme. Bineinteles, re. IMG, mai intervin in unele cazuri problemele de necesitatea vizei, etc., care restring unele din optiuni, deci, alegerea nu mai devine chiar atit de "coplesitoare". (Prea multe "optiuni" devin chiar uneori "paralizante", gen "ce ma fac daca nu "aleg" ceva potrivit si "fac cumva o mare greseala"?! Mai ales, in US, unde multitudinea de "choices" este chiar foarte abundenta, si nu numai pe "grocery aisles"! Parerea mea personala fatalist-mioritica, completata de legile lui Murphy, si Peter's Principle, este ca, in final fiecare om ajunge la locul potrivit fiecaruia...la gradul/pozitia de maxima incompetenta!).  :)

originaltup

Asa ca un update la rezidentiatul meu: este destul de bine, desi stau la spital destul de mult (10-12h/zi) e mai mult din ineficienta mea.
Acum sunt pe telemetry si in mare am cam 7-9 pacienti pe zi, luna asta am 7 garzi si 5 zile libere (2 weekenduri libere plus o sambata).
Senior rezidentul meu este f de treaba (e indian, se aude cerbu?  :lol: ), stie si medicina si ma si ajuta destul de mult (in prima mea garda m-a lasat sa dorm vreo 6 ore, el dormind cam 1,5h, imi mai scrie si note la pacienti). Pacat ca urmatoarele garzi nu le fac tot cu el  :D
E destul de mult teaching: morning report - incepe la 7.30, tine vreo ora, teaching rounds (la pacienti sau in residents room), 1-2 ore, noon conference - 1 ora, deci pe total se fac cam de 4 ore pe zi.
In mare trebuie sa vin la spital devreme ca sa-mi vad pacientii in-house (depinde de tine, dar preferabil cel tarziu la 7am), si plec in jur de 6-7 acum.
E bine ca stau langa spital (200m) si pot sa fac ture oricand, am si libraria si netul disponibile 24/24.
Decamdata cam atat.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

laurad

Cam cumsecade indianul tau. Ca din cum spui tu, te-a protejat cu buna-stiinta. Rara avis....Pe aici, ca pe-acolo inca nu stiu.
Stii cum e atmosfera pe aici in iulie, nu e cam frustrant sa incepi treaba cand altii intra in concediu? Sau la americani nu e aerul asta de vacanta-de-vara-fara-sfarsit?
Succes si.....eficienta, ca sa mai dai si pe-acasa!


Auzi, da' nu-s cam multe liberele-alea? :cry:
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

originaltup

m-a rugat elf sa spun cate ceva despre H1, o sa incerc sa spun ce mai imi aduc aminte.

In primul rand depinde de statul in care o sa ajungi.
Pt Ohio, au fost cam doua capitole:
1. gasesti un avocat care sa stie despre ce e vorba, si el va lucra cu spitalul ca sa obtina actele necesare de la spital. De la tine are nevoie in general de niste copii de pe diverse acte (pasaport, scoruri la stepuri, certificat ECFMG, step 3), de restul ar trebui sa se ocupe spitalul plus avocatul. Nota: de obicei trebuie sa-i bati la cap sa se grabeasca.
2. trebuie sa aplici pt licenta temporara pt statul respectiv:
bucata asta are 2 parti, o hartie pe care o trimite spitalul + niste hartii pe care le trimiti tu.
Hartiile tale sunt niste copii traduse si legalizate dupa chestii similare cu cele pe care le trimit avocatului, plus niste acte pe care le printezi de pe site-ul oficial si apoi le completezi.
De asemenea (si aici am fost in dubii) trebuie sa semnezi o declaratie notarizata ca accepti conditiile de acordare a licentei. Problema e ca daca esti in Romania, notarul nu are voie sa-ti legalizeze un document in alta limba decat in romana.
Rezolvarea pe care am gasit-o eu: am tradus documentul in romana, am semnat traducerea in romana si am legalizat-o, dupa care am retradus si legalizat documentul in engleza ca sa certifice ca ce am semnat eu in romana e identic cu teztul din engleza. (e bine sa faceti prima traducere in romana la aceeasi firma de traduceri, pt ca atunci cand retraduceti in engleza sa scrie exact acelasi text de pe formularul original).
Daca sunteti in state, problema nu exista.

In mare am avut intarzieri la spital cu semnatul unor acte, si un pic la avocat.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

originaltup

PS. programul e din ce in ce mai misto: luna care vine o sa am 5 zile libere (dintre care 2 weekenduri pline) plus doar 6 garzi. :lol:
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

nairamo

stiu ca s-a mai scris pe undeva, dar nu mai gasesc.  :roll:
cu ce-i mai ieftin sa te plimbi prin sua cand mergi la interviuri? si poate ne spui, otup, te rog, cam la cat s-au ridicat cheltuielile tale pe perioada interviurilor. multumesc
"War doesn't determine who's right. War determines who's left."

A CERB

mai ieftin e cu autobuzul. trenurile sunt rare si lente( in afara de koasta de est). daca planifici din timp, poti gasi belete la avion la pret foarte avantajos( acelasi belet poate varia intre 200 si 1400 dulari, evident cu mici variatii de ruta)
Smile! It confuses people!

lucisandor

Trenul e, de regula, mai scump si mai lent decit orice alt mijloc de transport. Mai sint si periculoase, fac mult mai multe accidente decit avioanele. Trenul conteaza ca 5% din transporturile de orice fel ale SUA - in afara de navetisti pe alocuri, nimic nu merge bine cu trenul.
Vezi la Ogaru' Gri.

elfstone

Eu, unul, zic: Doamne ajuta sa imi fie imposibil sa ma rezolv doar cu ogaru` (i.e. sa am multe interviuri)... In rest, banii se fac ei cumva...
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

A CERB

daka nu merge ku ogaru vezi ku (d)ogaru
Smile! It confuses people!

stefan

Şi să nu uiţi de mănuşi şi cagulă. In and out, bro. In and out...
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

cu ogaru te descurci onorabil. Mai ales daca vii dupa experienta transportului in comun din romania. Mai tarziu s-ar putea sa nu iti prea mai placa, dar in orice caz e mai bine ca pe trenurile de naveta din Ro, cu toata populatia low-income care circula cu ogarul.
Io am mers di Mineapollis in Corvallis cu ogarul, 50 (cincizeci) ore, si a fost absolut okay. Si folosesc ogarul de cate ori ma duc in Portland (chiar azi m-am intors cu el)
Ca preturi ogarul bate de departe trenurile (care au preturi aproape de alea de avion), plus accesibilitatea este MULT mai mare la ogar ca la tren.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

E interesant ca accidentul feroviar de azi din Chicago nu a aparut pe CNN.

originaltup

de acord, eu am folosit ogarul pt majoritatea calatoriilor, dar inainte sa-ti cumperi bilet la ei, da o cautare si pe companiile low-cost (Jetblue, southwestern parca, si mai sunt, de obicei tre sa cauti direct pe site-ul lor).
Am fost de la New York la Rochester cu JetBlue, dus intors, cu un pret mai mic decat greyhound !!! si a facut doar o ora si un pic, fata de 8h cat ar fi facut greyhound.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

elfstone

Wow, ce preturi! Pacat ca au asa putine rute :(

Zic si io ce am vazut recomandat la statia locala din Houston (nush daca e intr-adevar asa de bun, nu am termen de comparatie) -- www.sidestep.com o chestie care se presupune ca ar cauta cele mai ieftine zboruri.
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

Georgica

Ce ziceti de inchirieri de masini? Ma gandesc la cei care au interviuri multe raspandite prin tot nord-estul Statelor Unite. Ca pret (si spun din proprie experienta) costa cam 500$+benzina pt doua saptamani cu tot cu asigurari (adica anti-furt si collision damage, fara personal injury). Ma gandesc ca e convenabil daca reusesti sa inghesui 10 interviuri in 2-3 saptamani.

elfstone

It's always an option. Noi am luat o teapa majora pentru ca ne-au bagat pe gat si liability insurance cu limita de 10 milioane de dolari  :shock: Ce sa zic... e adevarat ca fara asa ceva perspectiva unui accident de genul sa dai peste un dobitoc in parcare si sa ii scrantesti glezna devine extrem de sumbra intr-un stat unde liability e stabilit "la ochi" cum e TX... Oricum cred ca a fost teapa, dar dupa transatlantic ar fi putut foarte usor sa ma convinga si de necesitatea unei instalatii performante de incalzire pe masina (fiind in Houston...)
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

lucisandor

pe scurt:
manhattan e jegos de necrezut
oamenii sint stapiniti de frica: e e frica de terorism, de aglomeratie, de negri, de apa de la robinet
saracii de aici sint mai saraci decit saracii din romania: walmartul este cam ca un fel de europa din colentina, iar clientii sint rupti in cur la propriu
angajatii statului sint mult mai lenesi decit cei ai statului roman! deci se poate.... am stat trei ore la aeroport pentru ca sa dau o mprenta si o semnatura si citeodata erau si 4 functionari si toti mincau sau o frecau, dar stateau la distanta de dosare si calculatoare
comunismul e mizilic - tot boul are steag, una din 2 case in partile unde e mai rar! la birourile statului rinjeste pe perete chiar dubluveu' (ca in Siria sau RSR)
chestiile pe care le stiti ieftine sint scumpe: un mouse de 2 dolari acasa e 10 aici, o tastatura de 3 dolari e 30 aici, asa ca mi-am luat wireless desktop care acasa e 30 si aici 40 de dolari (apropos de celebrele electronice ieftine)
circula mitul ca fara masina esti mort, am constatat ca toate cumparaturile curente se pot face in 30 de minute, e imposibil sa stai la distanta mai mare de un supermarket.... pe alocuri nu e trotuar, dar acolo unde e proprietatea statului (poduri, pasaje) de regula este trotuar
...ghinionul meu, am nimerit intr-o comunitate de romani dintr-astia, mai frilensari, adica au avut o scoala acasa, dar au lasat-o in plata domnului inca de acolo... printre ei circula niste mituri si mai ciudate: cica nu exista scoala gratuita! cica ti se fura copii! cel mai trist era ca aia care tipa ca se fura copii avea un plod cu ambliopie si strabism si am fost sfatuit sa nu ii spun nimic.... daca baga 1200 de para un drum dus intors si 1000 de coco in buzunarul cuiva de la oftalomologie din romania.... dar ei, nu, ca nu au bani, ca le trebuie neaparat zeci de mii ca sa il opereze cineva pe ala micu
am fost in vizita si la denstist acolo, lucra cu usa deschisa, asa ca m-a si iradiat, i-am suflat si lu' omu' de pe scaun in gura... f jegos
casele sint extrajalnice, chiar cele pe care scrie "luxury" sint parca transparente
metroul e cu traverse de lemn, face curbe bruste, iar in statii e cald si umed
televiziunile din pachetul de baza de cablu sint ca si inexistente, numai bashini cu staruri care fac copii si accidente, nici o stire din afara americii!!!! (cu exceptia judetzului irak)... eu nu stiu de ce ne mai vorbesc unii si altii din america despre politica mondiala, aici ca sa afli ceva trbuie s aplatesti stirile de parca ar fi hbo... eu ascult bbc si ma simt ca in WW2 in zona ocupata. apropos, interesante nobelurile.
partea buna: sint multe vevere, multe pasarele, iarba nu e gazon, ci chiar iarba (adica nu sta intr-o ordine de comunism), oamenii sint utili (adica nu doar maninca cacat hauduiudu, ci chiar raspund la intrebari, desi am senzatia ca nu stiu sa spuna "nu stiu"), iar in queens gazda noastra a uitat cheile in portiera si nimeni nu a furat masina (in val de 4 mii, nu mare brinza) vreme de 2 ore... au intrat in masina, au umblat la geamuri, dar nu pare sa lipseasca nimic

tapirul

welcome in america.
O sa te obisnuiesti. Totusi, tu vorbesti de NY - NY este o "alta america" din multe puncte de vedere (cand un amic de-al meu a vizitat NY sa isi dea CSA-ul si a povestit ca NY e ca bucuresti, numa' sa nu te uiti in sus, von manteuffel l-a luat la un mista amarnic).
Oricum, spune-i lui cerbu toate astea, ca el e ala care se enerveaza ca ii critic pe americani (nu critic america in sine, e o tara frumoasa si mare, ca si romania).

Astept parerile tale despre cat de (sau nu) brainwashed ti se par americanii. Aia din "real world", ca cerbu m-a tot frecat la cap ca io traiesc in mediu kakademik si ca nu se pune.

Cum am zis, depinde unde esti. Aia cu masina, de exemplu, in NY se poate si fara (ba cred ca e mai bine fara, daca te gandesti la cosmarul parkingului) ca e oras cu autobuze si trotuare. In alte parti fara masina chiar ca esti mort (sau ajungi sa cheltuiesti mai mult, cazul meu care trebuie sa iau an de an acelasi apartament mai scump langa campus)

Cu comunitatea de romani, io zic sa fugi cat mai repede. pe cuvant.
cre'că, nu ştiu...

K1

Revin la o discutie mai veche de pe acest forum : cea legata de bani, si anume in ce forma luam cu noi banutii spre US?
Oarecum s-a mai discutat pe acest subiect la topicul STEPURI (si cred ca ar fi foarte util ca pasajele de acolo despre carduri si utilizarea lor in USA sa fie mutate pe aici pe undeva, pentru ca sunt foarte interesante)
Acum sa revin la subiect. Sa zicem ca ne luam 3000$ la noi.
Eu m-am gandit sa iau in trei forme:
1.Cash- sa zicem 500
2.Card - tot cam 500
3. Cecuri de calatorie (probabil American Express) restul de 2000

Voi care ati plecat sau plecati cum procedati?A avut cineva probleme cu cecurile de calatorie? Din cate m-am informat, am inteles ca ar fi cea mai sigura forma, ca ar fi acceptate cam peste tot:la hotel,restaurante,supermarketuri si pot fi eliberate cam de toate bancile din Romania.
Totusi ar fi interesant sa aflam si de la cei care au folosit astfel de cecuri.
Matale cine mai esti bre?

tapirul

eu am venit cu traveler's checks si n-am avut nici o problema. Pe primul (de 100$) l-am cashuit la un drugstore.
cash e handy daca il pazesti bine
Card e cela mai bine (daca e VISA sau MasterCard and such, that is)
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Eu am venit cu banii in buzunar si nimic nu ar fi fost mai bine. Acum depinde, daca ai mai mult de 10 mii de coco de persoana, trebuie sa ii declari si ti-i va-muieste.
Cecuri sint jaf la drumul mare, pina suni tu la BCR sa le anulezi ti le schimba ala, daca nu e jefuitor de Toledo sau New Orleans.
Cardurile sint bune, dar nu moare nimeni aproape de cash. Iar cardurile inseamna desigur sa dai papa tot lu' functionara grasa de la BCR sau Citibank.
Se spune ca daca platesti cash e bine sa folosesti bancnote de 20$. Am platit cu bancnote de 100 si s-au uitat in soare la ele, le-au dat cu marrkerul anti-falsificator, dar nu m-a deranjat si nu mi-a luat mai mult timp.
...inca ceva referitor la cash: americanschi tin banii in buzunar exact cum facem noi in Romanica.  Sa nu credeti ca nu ii indoaie sau ca ies la cumparaturi cu clasorul si penseta. E drept ca sifonati nu ti-i mai primeste nimeni in Romanica, dar la imbarcare poti sa ii bagi fara grija in buzunarul de blugi.
Eu le port putin grija si o sa ii bag la banca pina la urma, dar vizitatorul nu poate sa isi faca credit card (cred) si logic ar fi sa te intorci cu putini bani acasa, sa vii cam cu cit iti trebuie.

tapirul

pai ca vizitator poti sa ii pui la banca si primesti debit card, care poate fi folosit oriunde.
De cash o sa te plictisesti curand, te asigur.
cre'că, nu ştiu...

elfstone

Daca e vorba de mers temporar la CS, interviuri etc, atunci, de pilda, eu am avut ceva cash (de frica) si un card Taifun de Bancpost si cu inca un card gol, dar cu limita de credit de mare pe care, insa, nu l-am folosit (era pt. surprize neplacute). N-am cheltuit cash decat la un automat de guma de mestecat si ca sa cumpar un suc in prima zi (si tot n-am reusit sa inteleg cum e cu monedele alea ale lor, insa). Am cumparat de toate cu cardul Bancpost, inclusiv tips la restaurant tot de pe card am dat (ai rubrica speciala pe nota de plata) si am primit cu succes si un refund de la Radio Shack inapoi pe card. Plastic rulz.

Daca e vorba de plecat "de tot", habar nu am dar mi-as da cu parerea ca tot cash-ul e de baza, cu conditia sa il pui repede in banca. De pe card emis in RO te costa de te rupe sa pui banii intr-un cont US, cecurile alea costa prea mult, transferul interbancar e de-a dreptul hotie. Socks rule, in cazul asta. Repet, asta e dat cu parerea.
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

tapirul

cashu', atata timp cat il tii safe si nu il pierzi, e cel mai "sigur". Traveler's checks si transfer bancar si restul iti ofera ceva (contra cost evident), si anume siguranta ca nu vei pierde banii aia si/sau viteza. Odata ajuns in USa, insa, primul lucru ce trebuie facut este sa iti deschizi un cont la o banca. Si aici e cu cantec, tre' sa sapi o vreme, bancile mari au tot felul de conditii. Io recomand sa incepi cu un Credit Union (aici ai banii asigurati fedeeral), si dupa aia mai vezi.
Plastic rulz, total de acord. Singurul pericol este ca te poti pierde in cheltuit (cifrele alea, pretul, au alt meaning, believe me, cand platesti cu cardl)
cre'că, nu ştiu...

pufulet

Salutare tuturor!
Am citit p-aici prin forum si am zis sa ma bag si eu cu o intrebare ce ma framanta de ceva timp:
care sunt sansele unui roman sa prinda un rezid in USA, daca termina step-urile la 5-6 ani dupa ce a terminat facultatea si nu are nici-o alta pregatire medicala decat facultatea, un an de stagiu si step-urile, evident.
Probabil v-ati dat seama ca eu sunt in situatia asta  :?
Multumesc anticipat pt raspuns.
Dan

A CERB

pai sansele nu sunt neaparat mici, depinde ce punctaje iei si cum justifici golul din CV. am avut o colega in rezi care a inceput la 35 de ani, dupa ce a stat ceva ani prin canada departe de clinica. avea green card, though.
Smile! It confuses people!

pufulet

mersi de raspuns -inca ceva: in cazul in care ajungi in rezi, iti poti aduce sotia in state si daca da, in ce caz: daca cel care incepe rezi are J1 sau H1B? ea ce viza va putea avea? mersi

A CERB

Quote from: pufuletmersi de raspuns -inca ceva: in cazul in care ajungi in rezi, iti poti aduce sotia in state si daca da, in ce caz: daca cel care incepe rezi are J1 sau H1B? ea ce viza va putea avea? mersi

da. perekea lui J-1 este J-2( are drept de munca cu permisiunea INS, am mai zis si in alta parte, o pereche care vine cu J NEAPARAT sa vina unul cu J-1 si celalalt cu J-2, NU amandoi J-1 pentru ca atunci au nevoie de DOUA waivere)

sotul lui H-1b se keama H-4 si NU are drept de munca, trebuie skimbata viza pe ceva care permite( J-1 sau H-1b, adika e nevoie de alt sponsor)
Smile! It confuses people!

nairamo

elfstone, ai folosit taifunul la bancomat sa scoti ceva? ai idee cat comision ti-au luat? merci
"War doesn't determine who's right. War determines who's left."