News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Leacuri rapide in migrena/cefaleea de cauza neprecizata

Started by Qvadratus, June 11, 2006, 03:49:40 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Qvadratus

Ma doare al naibii capul de azi dimineata si de-o ora a devenit treaba prea putin tolerabila, asa ca pina la urma am luat ceva.
Fiindca trebuie sa-mi ocup timpul pina isi fac medicamentele treaba (daca si-or face-o), am deschis printre altele topicul asta.

Eu unul recomand in atari situatii:
- o asociatie de 1 cp Ketoprofen 100 mg+2 cp Acetaminofen (paracetamol) 500 mg+1 cp Metoclopramid 10 mg
- asocierea unui decongestionant nazal (de exemplu Nafazolina solutie 1-2 picaturi in fiecare nara) daca exista si senzatia de "nas infundat"
- inlocuirea Metoclopramidului cu un supozitor de Butilscopolamina (Scobutil) 10 mg in fund  daca exista o cit de vaga jena spontana sau la palpare in aria biliara
- daca nu exista Acetaminofen atunci sa se bea o fiola de Metamizol sodic (Algocalmin) iar daca nu exista fiola  ci comprimate sa se puna 2 din acestea sub limba pina se dizolva (nu sa fie inghitite pur si simplu)
- un tranchilizant minor in asociere daca durerea vine pe un fond de draci/ nervi/ stress/ s.a.m.d.
- daca e posibil sa se faca nani-nani cit se poate de rapid
- in caz ca persoana a uitat sa manince de nu stiu cit timp, atunci sa manince ceva usor digerabil si cu destule calorii, fara condimente excitante

Alte idei ?

INDIANUL

ramas bun...

Qvadratus

Auzisem de el ce-i drept, dar nu l-am folosit niciodata.
Drotaverina are intradevar fata de butilscopolamina calitatea unei absorbtii mai rapide si mai eficiente si in plus tropismul pentru musculatura neteda vasculara este mai mare.
Cafeluta o mai recomandam si eu din cind in cind, dar probabil fiindca in loc de cafeluta se ingurgita o cafea, efectul proexcitant depasea efectul de potentare al analgeziei si durerea era resimtita mai acut.

Asadar o alta varianta ar fi deci 1-2 cp de Algocalmin 500 mg+1 cp No-Spa 40 mg+1 cafeluta (nu o cafea)
O solutie pentru a evita dilema cafea-cafeluta (deci de doza utila si fara efect invers), ar fi inlocuirea cu un ceai negru, eventual verde, fierbinte.
Oare cite mg de cofeina au o cafea/cafeluta obisnuita, stau si ma intreb ?

Apropo de metilxantine, stiai ca in colica renala poti folosi si miofilin in perfuzie, cind nu te mai descurci cu celelalte relaxante musculare ?

P.S. Un punct de karma (+) dat de mine pe un fond de cefalee severa face cit 10 de-alea obishnuite 'ti dai seama ?  :razz:

tapirul

Uite aici continuturile in cafeina (ca sa transformi in sistemul metric pur si simplu tastezi in google "8 ounces in liters")

La mine cel mai bine merge cu ibuprofen. Iau cel putin 400mg.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

4, daca vrei pot sa-ti dau si noua lege a sanatatii in format "pdf"(cea promulgata de parlament si inca nepromulgata de Presedinte, dar nu cred ca au mai modificat ceva in ea) si ce cautai cu DRG-ul(am facut un curs de DRG).

ps:acum mi-am amitit o faza:ce mi-a zis un medic mishtocar(inainte de medicina) cand i-am zis ca ma doare capul:"da-te cu el de perete sa vezi ce te doare atunci". imi venea sa-i sparg capul.
ramas bun...

Ondina

Doua paracetamoale, un somnic si o cafeluta pe urma, si esti ca nou!

Qvadratus

Ok Navajo, in fata Marelui Pericol reprezentat de Fetele Palide care ne-au adus DRG-ul si care pretuiesc cu prea putini bizoni foile de observatie, toti fratii din preerie trebuie sa conlucreze.
Citi saci de pemican doresti pentru aceste pretioase informatii ?

magda

am si eu o intreabare de neavizat in ale medicinei....
migrenele nu sunt durerile alea de cap ingrozitoare???? ce ziceti voi aici ca se rezolva cu un paracetamol, algocalmin, un ceai si o cafea mi se pare suspect?? sau oare astea sunt migrenele, iar durerile alea mai nasoale se numesc altfel. nus, ziceti-mi si mie.
soru-mea are dureri de cap cumplite de foarte mult timp, cel putin 17 ani. si cand ii e rau, efectiv zace. o dor tamplele, care se si zbat ingrozitor de tare, vomita din senin, chiar daca nu pune picatura de apa pe buze, si in general lichidul e din ala verde, de la fiere. si oricum, pana nu isi face de cap durerea de cap, nu prea o lasa. da, din cand in cand mai reuseste sa mai adoarma cate 20 de minute sau cam asa ceva.
io credeam ca astea sunt migrenele

vlad

Migrena este o cefalee pulsatila, foarte nasoala, cel mai frecvent unilaterala, care se agraveaza la efort fizic si intelectual, insotita de greata, varsaturi, si/sau fotofobie, fonofobie. Dureaza ore in sir, uneori 3 zile fara intrerupere. Poti sa mai ai si un supliment gratuit, aura, adica semne de disfunctie focala cerebrala.

La fel de suparatoare e si cefaleea "tension-type". Durerea nu mai e pulsatila, dar curpinde tot capul, "in casca".  Poate sa-ti fie greata, dar NU vomiti. Rareori, poti sa ai si fotofobie. Nu e agravata de efort. Pe vremuri se credea ca e din cauza contractiei excesive a muschilor scalpului, hence the name, insa teoria asta e abandonata. Cefaleea tension-type te tine si o saptamâna.
Acuma sindroamele astea sunt ele categorisite de semiologi, dar nimeni nu te impiedica sa ai amândoua formele de cefalee, ba chiar e frecvent.

Despre patogenia si fiziopatologia migrenei, se stiu multe; despre tension-type, aproape nimic. In ciuda asocierii foarte populare intre cefaleile astea si "nervi", stress, etc, nu s-a dovedit nimic sigur. Interesant ca in migrena exista o disfunctie serotoninica, ca in depresie si anxietate, si antidepresivele sunt foarte utile in migrena. Si chiar si in tension-type. Clasic, se dau TCA-s (amitriptilina, doxepina), dar in ghidul Maudsley de psihotrope e sugerata si fluoxetina, si eu am vazut cazuri foarte rezistente la alte tratamente, remise spectaculos cu fluoxetina, chiar de la primele administrari.
Antidepresivele sunt bune in tratamentul profilactic al migrenei, nu in plina criza dureroasa. Când te doare, pe lânga AINS-uri +/- cofeina, alcaloizi de secara cornuta, foarte eficient e sumatriptanul, insa nu stiu de ce nu se gaseste la noi. Spray-ul nazal cu sumatriptan remite practic instantaneu simptomele, daca puteti sa va faceti rost de prin alte tari, e bun. Trebe neaparat si medicatie profilactica, ca mai da cefalee de rebound, cica.

Revenind la profilaxie, se mai folosesc:
Betablocante: propranolol, metoprolol, atenolol
Antidepresive: de astea v-am zis deja
Calciu-blocante, ca verapamilul, eu unul n-am vazut cum lucreaza pe migrena
IECA-enalapril
Antiepileptice: valproat, e si ortotimizant, dar cam ingrasa
si cam atât, din ce e disponibil la noi. Nu stiu daca se gaseste metilsergida si alti agonisti serotoninici, iarasi, n-am vazut daca merge.

Pentru toate astea, dozele variaza foarte mult individual. Spre exemplu, cu valproatul poti sa mergi d
la 150 la 1500 mg/zi, cu amitriptilina de la 10 la 150 mg/zi; fluoxetina am vazut ca merge bine cu 20 mg/zi.

In ceea ce priveste cefaleea tension-type, tratamentul e cam acelasi...Merge foarte bine Fasconalul ala românesc, care in alte privinte e o porcarie fiindca are fenobarbital. Ergotamina din cofedoalele pe care le luati pt. migrene pot sa dea cefalee tension-type, asa ca nu abuzati de ele. Oricum nu sunt prea bune.

Eu deja am capul cât o banita dupa ce am scris astea pe-aici.

vlad

A propos de sora magdei, da, aproape sigur are migrene, biata de ea :) Are si caracter familial, eu am cunoscut o familie a unei colege, in care colega, mama si bunica ei aveau migrene pur si simplu atroce, de o viata.

Eu as incerca in locul ei fluoxetina aia. Chiar si aia româneasca merge, pt. migrene. O prefer amitriptilinei. E putin cunoscut "trucul" asta cu fluoxetina in migrena, multi considera ca doar ATC merg, ca si când ar fi o durere neuropata, dar chiar functioneaza. Mecanismul e mediat de serotonina.

Furnika

Eu am o lunga experienta cu migrenele. Si am migrene serioase, cu aura.
Toata afacerea dureaza destul de putin din fericire si se termina cu un somn foarte profund dupa care te simti ca nou si ai o stare euforica. In timpul aurei te simti destul de ciudat, unii psihiatrii considera ca simptomele sunt similare intoxicatiei cu LSD, ciudat e ca mi se 'ascutesc' simturile-gustul si mirosul, cu vazul am probleme ca nu pot sa focalizez si mai e si 'C-un pulsatil in zigzag'
http://www.richmondeye.com/images/migraine2.jpg (aici au exagerat putin cu C-ul)
caracteristic care cuprinde treptat campul vizual; in ultimul timp nu am mai avut migrene (se intampla din fericire destul de rar, o data la 4-5 luni), stiu exact ce poate sa imi declanseze migrena si in ce context (lipsa de somn sau dimpotriva somn prea mult, hipoglicemia/ hiperglicemia, alimentele excitante - ciocolata de ex). Am fobie pt ca s-a demonstrat ca cei care fac migrene cu aura au un risc semnificativ crescut de AVC.
Am invatat sa imi controlez durerea, in timpul aurei iau rapid un paracetamol si jumatate de fiola de algocalmin/piafen astfel ca nu am durere de cap dupa aura ci doar fenomene neurologice (hipersensibilitatea la stimuli de orice fel care poate fi f enervanta) si incerc sa dorm. Totul se termina dupa un somn de 1-2 ore (un somn semi-catatonic, extrem de profund, ca sa iti revii dupa ravaseala din neuroni)  iar de la aparitia scotomului pulsatil pana cand ma trezesc trec cam 4-5 ore. Am incercat deriv de ergotamina dar nu au mers deloc, nu au avut absolut nici un efect (exista o teorie cum ca durerea din migrena nu e cauzata de o disfunctie vasculara cum se credea inainte ci e un fenomen neurologic).
Inainte in timpul aurei ma simteam destul  de rau, am avut chiar stari de confuzie, senzatii de deja-vu, tulburari de vorbire si atentie, parestezii (de asemenea iti e foarte greu sa faci ceva bine, de ex sa descui usa poate fi o provocare, ai senzatia ca esti drogat dar esti perfect constient, stii ce ti se intampla si de aceea e si mai frustrant) , dureri de cap cumplite (niciodata nu am avut durere unilaterala, doar hiperestezie pe jumatate de craniu) si varsaturi iar o zi intreaga nu puteam manca nimic; daca stii  ce sa faci si iti cunosti 'crizele' nu ai nici o problema, eu am scapat de durerile de cap si de varsaturi iar criza s-a redus semnificativ  ca durata doar cu ajutorul paracetamolului/algocalminului. Raman fenomenele aurei (constante sunt scotomul si hipersensibilitatea) pe care nu le pot inlatura dar care sunt destul de spectaculoase. Dupa unii scotomul e expresia unei unde de depolarizare care se propaga in cortexul vizual si e unul dintre (rarele) fenomene care dovedesc proiectia topografica in cortex a semnalelor venite de la receptori.
Migrenele lui Lewis Caroll au inspirat o parte din aventurile lui Alice:
http://www.migraine-aura.org/EN/Lewis_Carroll.html

vlad

Acuma, daca as fi cârcotas, as zice: cum adica "somn semi-catatonic"? :) Cu flexibilitate ceroasa? Sugestibilitate? Agitatie extrema? :) Ups, am zis-o. Scuze.

magda

vlad thanks for the tip!
o sa-i iau sora-mii data viitoare fluoxetina din aia. cine stie, poate functioneaza si la ea.
furnika, ce pot sa spun...???!!! te compatimesc!

Furnika

Multumesc Magda, chiar nu e cazul, iti spun ca e o experienta interesanta daca ai dispozitia necesara. ;)
Cred ca vlad ar trebui compatimit pentru postul de mai sus. ;)
Si nu, catatonic nu insemna in mod obligatoriu schizofrenie dar desigur poti sa faci orice presupunere pe care ti-o dicteaza bunul simt si gasesc inutil sa iti ceri ipocrit scuze pentru asta. Am folosit termenul inventat de 'semi-catatonic' pentru ca nu am gasit alt cuvant sa descriu starea. Nu sunt psihiatru ca dumneata, asa ca fac si eu ce pot. Multumit, doctore?

magda

pai eu te compatimeam pt durerile de cap... so...
dar daca spui tu ca nu trebuie, atunci imi retrag cuvintele...  :cool:

stefan

Băi, furniku are un post interesant şi util şi voi îi daţi în cap aiurea? [emoticon care arată obrazul]
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

Furnika

Utilitatea noastra pe forum, kkt
E relativa. :)

Stefane ia mai bine critica-ne un film. :P Sau spune-i tapirului sa repare emoticoanele astea.

stefan

Utilitatea e întotdeauna relativă şi asta nu-i ştirbeşte valoarea. "pt. unii mumă, pentru alţii ciumă".
Movie reviews? Only if you're a good boy and eat all your vegies.

Furnika

vlad

Quote from: Onorabilul si Venerabilul user cunoscut si sub numele  de Furnika on June 13, 2006, 09:41:49 AM
Multumesc Magda, chiar nu e cazul, iti spun ca e o experienta interesanta daca ai dispozitia necesara. ;)
Cred ca vlad ar trebui compatimit pentru postul de mai sus. ;)

Ne-am dat seama ca afectionezi micul tau sindrom migrenos, s-a simtit din descriere.

Am zis eu ceva de schizofrenie? Am zis doar de sindromul catatonic, care n-are absolut nimic de-a face cu somnul. Nici cu coma, nici cu alta tulburare cantitativa a constientei. Nu esti psihiatru, dar ai absolvit medicina, niste cuvinte din alea, pe limba noastra, tot ar trebui sa stii, sau macar evita termenii care nu-ti sunt clari. Asa ca, nu, suspiciosule, nu sugeram ca ai schizofrenie, nu e deloc stilul meu, sugeram doar ca ti se intâmpla sa folosesti aiurea cuvinte pe care nu le cunosti. E doar o replica, daca tu ma tot pândesti la cotitura, trebuie sa te astepti la acelasi lucru (desi ma plictisesc mai repede) :P

Scuzati de off-topic.

Furnika

Quote from: vlad on June 13, 2006, 01:43:38 PM
Nu esti psihiatru, dar ai absolvit medicina, niste cuvinte din alea, pe limba noastra, tot ar trebui sa stii, sau macar evita termenii care nu-ti sunt clari. Asa ca, nu, suspiciosule, nu sugeram ca ai schizofrenie, nu e deloc stilul meu, sugeram doar ca ti se intâmpla sa folosesti aiurea cuvinte pe care nu le cunosti.

Isn't he cute? :D

Quote from: vlad on June 13, 2006, 01:43:38 PM
Ne-am dat seama ca afectionezi micul tau sindrom migrenos, s-a simtit din descriere.

Siktir.

vlad

Mai omule, pai n-ai zis-o chiar tu? Ma rog, daca te superi, retrag. Chiar imi pare rau ca te doare capul.

INDIANUL

Pa' si logic ca-l doare capul. Eu i-am zis sa nu amestece coniacul cu palinca si berea cu sampanie. asa iti trebe. daca bei singur si nu chemi si prietenii.
ramas bun...

stefan